HMS Queen Elizabeth je največja britanska vojaška ladja. Foto: Reuters
HMS Queen Elizabeth je največja britanska vojaška ladja. Foto: Reuters

V domačem pristanišču je 280 metrov dolgo in 65.000 ton težko ladjo pričakalo več tisoč navdušencev. Prevažala bo lahko 40 letal, posadka pa bo štela 1.000 ljudi.

"Danes izrekamo dobrodošlico svoji mogočni novi vojaški ladji," je dejal britanski obrambni minister Michael Fallon, ki je letalonosilko predstavil kot prikaz britanske vojaške moči in zavezo večji vlogi Velike Britanije v svetu.

Britanska premierka Theresa May je povedala, da imajo najboljše mornarje, marince in častnike na svetu, zato si zaslužijo najboljšo opremo, kar so s HMS Queen Elizabeth tudi dobili.

Letalonosilko so gradili osem let v šestih različnih mestih po državi, pri gradnji pa je sodelovalo 10.000 ljudi. Skupaj z načrtovano sestrsko letalonosilko HMS Prince of Wales sta del obrambnega projekta, ki je vreden več kot 6,5 milijarde evrov.

Kapitan ladje Jerry Kyd meni, da letalonosilka zaveznikom in morebitnim sovražnikom sporoča, da mislimo resno. Ladjo še vedno preizkušajo na morju, prva letala pa naj bi z njenega krova poletela prihodnje leto.