Radovana Karadžić je od letošnjega poletja v haaškem priporu, zdaj tam čakajo še na Mladića. Foto: EPA
Radovana Karadžić je od letošnjega poletja v haaškem priporu, zdaj tam čakajo še na Mladića. Foto: EPA
Srbski policisti
Mladić naj bi se skrival v Srbiji, a tega nihče ne ve zagotovo. Foto: Reuters

Zadnjo akcijo je srbska policija sprožila v mestu Arandjelovac, kjer so preiskali hišo človeka, za katerega sumijo, da je del mreže, ki pomaga nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov in najbolj iskanemu haaškemu obtožencu.

Po poročanju beograjskega B92 je preiskana hiša last upokojenca Ljubinka Zlatića iz BiH-a, ki se je pred nekaj leti vrnil z dela v Nemčiji in v hiši živi skupaj s soprogo. Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je povedal, da bo preiskava razjasnila dileme, ali je lastnik hiše eden izmed Mladićevih pomagačev, in koristila nadaljnjim akcijam pri njegovem iskanju.

Znanca iz šolskih dni
Zlatić je v pogovoru za tiskovno agencijo Tanjug dejal, da Mladića pozna iz šolskih dni, kaj več pa ni hotel povedati. Pred njegovo hišo se je med preiskavo zbralo nekaj pripadnikov Srbske radikalne stranke in pripadniki organizacije Naši, ki so izražali nezadovoljstvo nad delom policije.

Ljajić je zagotovil, da današnja akcija ni povezana z napovedanim poročilom o delu haaškega tožilstva, ki ga bo Varnostnemu svetu ZN-a predstavil glavni haaški tožilec Serge Brammertz. Poročilo vsebuje tudi oceno sodelovanja Beograda s Haagom.

V zadnjem času so se srbske oblasti osredotočile predvsem razkrivanje mreže pomagačev, da bi tako prišle do Mladića, čigar fprijetje je eden izmed glavnih pogojev za približevanje Srbije Evropski uniji. Pred tednom dni so tako preiskali hišo Mladićevega sina Darka, novembra pa tovarno Vujić v Valjevu, saj naj bi njeni lastniki pomagali pri begu haaškega obtoženca.

G. V.