Plaz je uničil 33 zgradb. Foto: Reuters
Plaz je uničil 33 zgradb. Foto: Reuters

Kitajski premier Li Kečjang je odredil preiskavo vzroka orjaškega zemeljskega plazu, ki je na jugu države v mestu Šendžen, tik ob meji s Hongkongom, zasul industrijsko cono. Plaz, ki prekriva območje, veliko 380.000 kvadratnih metrov, na določenih delih pa je globok deset metrov, je sprožil tudi eksplozijo na bližnjem naftovodu PetroChina.

Okoli 3.000 reševalcev išče morebitne preživele s psi sledniki in brezpilotnimi letalniki. Do zdaj jim je uspelo rešiti 14 ljudi, 91 jih še vedno pogrešajo, med njimi 59 moških in 32 žensk. Že v nedeljo popoldne je reševalcem uspelo evakuirati 900 ljudi, poroča Reuters.

Še do pred 30 leti je bil Šendžen tiha ribiška vas, za katero pa je imel kitajski vodja Deng Šjaoping drugačno vizijo - Šendžen je prvo kitajsko in še vedno najuspešnejše, mesto, ki je specializirano za manjše gospodarske družbe. Zadnjih 30 let prihaja v mesto delovna sila iz cele države, poroča britanski BBC.

V zadnjih dveh mesecih je to že drugi veliki plaz, ki se je utrgal na Kitajskem. Novembra je v plazu v Džedžjangu umrlo najmanj 25 ljudi. Sicer pa je v najhujšem leta 2010 umrlo najmanj 1.500 ljudi, ko je po močnem deževju zemeljski plaz zasul mesto na severozahodni pokrajini Gansu.