To je v Tajvanu že 11. Parada ponosa. Foto: EPA
To je v Tajvanu že 11. Parada ponosa. Foto: EPA

Največjega tovrstnega dogodka v Aziji se je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki so opremljeni z mavričnimi zastavami in pisanimi plakati med povorko skozi živahno poslovno četrt Tajpeja zahtevali uzakonitev istospolnih porok. Poročajo celo o rekordni udeležbi 65.000 ljudi.

Organizatorji in udeleženci so povedali, da jih veseli petkov začetek razprave o spremembah družinske zakonodaje, s katerimi bi omogočili tudi istospolne poroke, ki jih podpira 53 odstotkov prebivalcev, čeprav je pri številnih še vedno zakoreninjena tradicionalna podoba družine.

Predlog zakona so vložili poslanci opozicijske Demokratske napredne stranke, o njem pa bo najprej razpravljal parlamentarni odbor za pravosodje.

"Kitajske družine so še vedno zelo tradicionalne. Ljudje si še vedno želijo imeti naslednika in nanj prenesti družinsko ime," je dejala Jennifer Lu iz ene izmed organizacij za podporo pravic homoseksualcev.

"Zame je uzakonitev istospolnih porok najpomembnejše vprašanje, ker bo to velik korak v smeri izenačitve pravic. Upam, da bo parlament kmalu potrdil zakon," je dejal 24-letni udeleženec parade.

Dolgoletni pozivi k legalizaciji
Tajvanska družba je ena najbolj odprtih v Aziji, tamkajšnje gejevske in lezbične skupine že leta pozivajo vlado k uzakonitvi istospolnih porok. "V primerjavi z drugimi državami smo bolj odprti, a pred nami je še vedno dolga pot," je povedala tiskovna predstavnica organizatorjev Meico Tsai.

"Koreja je veliko bolj konservativna," je dejal južnokorejska državljanka Carmen Jun, ki se je prvič udeležila Parade ponosa v Tajvanu, za katerega upa, da bo uzakonil istospolne poroke in da mu bo nato sledila tudi njena država.

V Tajvan so se leta 1949 umaknile kitajske nacionalistične sile, potem ko so jih porazili komunisti, ki so prevzeli oblast na celini. Kitajska Tajvan še vedno obravnava kot eno izmed svojih pokrajin.

Oblasti v Pekingu imajo pretežno ravnodušen odnos do vprašanja homoseksualnosti. Skupnosti homoseksualcev so močne predvsem v mestih, a so skrite očem javnosti. Istospolne poroke so sicer predlagali v kitajskem parlamentu, a predlog nikoli ni prišel na dnevni red.

V azijsko-tihomorski regiji je bila Nova Zelandija prva država, ki je dovolila poroke istospolnih parov, ta teden pa ji je sledilo še območje prestolnice Avstralije.