Protestniki so v podporo Nikoliću vzklikali 'Tomo, Tomo!' Foto: Reuters
Protestniki so v podporo Nikoliću vzklikali 'Tomo, Tomo!' Foto: Reuters
Tomislav Nikolić
Nikolićeva Srbska napredna stranka je po javnomnenjskih anketah izenačena z vladajočimi demokrati. Z vlado premierja Cvetkovića ni zadovoljnih kar 70 odstotkov ljudi, več kot 60 odstotkov pa jih meni, da država ne gre v pravo smer. Foto: Reuters
Zborovanje v Beogradu

Zborovanje pred parlamentom, ki je veljalo za največji protivladni protest v zadnjih letih, se je začelo ob 12.00, končalo pa dve uri pozneje. Organizirali so ga Srbska napredna stranka, Nova Srbija, Gibanje socialistov in Gibanje moč Srbije.

Vodja Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić, ki velja za hudega tekmeca vladajoči Srbski demokratski stranki na parlamentarnih volitvah leta 2012, je že v petek zagotovil, da na zborovanju ne bo navijaških skupin, za varnost pa je skrbelo 10.000 policistov in redarjev.

"Ta vlada nam je leta 2008 obljubljala med in mleko, kaj pa nam je ostalo zdaj? Še več stisk, več nepoštenja in arogantne vlade, ki ji ni mar za svoje ljudi," je dejala natakarica Zdravka Stanojlović. Kovinski delavec Dragomir Đurić pa: "Nikoli nisem volil za Nikolića, a zdaj sem tako razočaran zaradi neizpolnjenih obljub, revščine, korupcije in slabega življenja, da sem prestopil na njegovo stran."

Protestniki, ki so se z avtobusi pripeljali tudi iz drugih delov države, so nosili transparente z napisi "Čas za odhod, demokrati" in "Lačni smo", policija pa je zaradi shoda zaprla središče mesta.

Nikolić bi se rad povzpel na oblast
Nikolićeva stranka zahteva razpis predčasnih volitev v dveh mesecih, višje plače in resen boj proti korupciji, kar od države, ki želi vstopiti v Evropsko unijo, zahtevajo tudi v Bruslju. "Če ne ugodijo našim zahtevam, bomo z aprilom začeli pogostejše proteste," je napovedal Nikolić in dodal, da bi bilo najbolje, da bi volitve izvedli kar takoj po mitingu. Splošne volitve so sicer načrtovane za maj leta 2012.

Šolniki stavko prekinili, policisti jo nadaljujejo
Srbija se je sicer dokaj uspešno izvila iz recesije, saj so lani imeli solidno 1,5-odstotno gospodarsko rast, za letošnje leto pa načrtujejo dvakrat višjo. A to se pri življenju ljudi ne pozna, zato se po državi vrstijo stavke. Sindikat zaposlenih v šolstvu in vlada sta v petek po večdnevni prekinitvi dela sicer dosegla dogovor, stavka policistov pa se nadaljuje.

Med teden dni trajajočo stavko osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev je bila zaprta skoraj tretjina izmed 1.804 šol v Srbiji, v več kot tretjini pa so šolske ure skrajšali na 30 minut. Učitelji so zahtevali 24-odstotno povečanje plač glede na lani, vlada pa je vztrajala, da za to ni dovolj denarja v proračunski blagajni. Sporazum, za katerega so se dogovorili, predvideva usklajevanje plač z inflacijo, pa tudi dodatno povečanje plač glede na možnosti v proračunski blagajni. Novi sporazum predvideva tudi izplačilo jubilejnih nagrad za leta 2009, 2010 in 2011 ter izplačilo odpravnin.

Po besedah predsednika sindikata zaposlenih v šolstvu Branislava Pavlovića povprečna plača učiteljev v Srbiji trenutno znaša od 40.000 do 45.000 dinarjev (od 400 do 450 evrov), aprila je predvideno 3,5-odstotno zvišanje plač, oktobra pa 2,4-odstotno.

Kot rečeno, pa še naprej stavka več tisoč policistov, članov Neodvisnega sindikata policije. Predstavniki tega sindikata so napovedali, da se bodo v ponedeljek sešli s premierjem Mirkom Cvetkovićem. Glavne zahteve Neodvisnega sindikata policije so povečanje plač za 40 odstotkov in podpis posebne kolektivne pogodbe, sprememba določenih členov zakona o policiji ter nova oprema za policijske uslužbence. Stavka bo po napovedih trajala do izpolnitve njihovih zahtev, v nasprotnem primeru pa jo bodo še zaostrili.

Opozicija izkorišča zdajšnje stanje
A vlada je neomajna in vztraja, da njihovih zahtev preprosto ni mogoče izpolniti, saj bi s tem preobremenili proračun. "Jasno je, da bo opozicija poskušala izkoristiti socialno nezadovoljstvo, a edino možnost za spremembo vlade bodo imeli na volitvah, ki bodo nič prej kot leta 2012," je dejal namestnik premierja Božidar Đelić.

Zborovanje v Beogradu