Higgins na zgodovinskem obisku. Foto: EPA
Higgins na zgodovinskem obisku. Foto: EPA

V Londonu sta ga ločeno sprejela princ Charles in kraljica Elizabeta II., nagovoril pa je tudi oba domova britanskega parlamenta. Higgins je v govoru poudaril, da so vezi med Irsko in Veliko Britanijo "močne in trdne", a je za trajen mir kljub temu potrebno še veliko dela.
"Naši državi sta lahko zelo ponosni na napredek v prizadevanjih za mir na Severnem Irskem," je dejal irski predsednik. "Seveda je pred nami še vedno del poti - poti trajne in produktivne sprave - in naši vladi imata skupno odgovornost za spodbujanje in podporo tistih, ki morajo dokončati pot do trajnega in konstruktivnega miru," je še dodal.
Higgins je tudi obiskal spomenik, posvečen kraljičinemu bratrancu Earlu Mountbattenu, ki je bil leta 1979 ubit v eksploziji bombe Irske republikanske armade (Ira), zvečer pa se bo udeležil še banketa, ki ga bo na gradu Windsor gostila britanska kraljica.

Banketa se bo udeležil tudi nekdanji vodilni predstavnik Irske republikanske armade (Ira) in sedanji podpredsednik severnoirske vlade Martin McGuinness. Slednji je več desetletij gojil javno sovraštvo do Velike Britanije. Leta 2012 pa je prišlo do zgodovinskega rokovanja med McGuinnessom in kraljico.

Mejnik v odnosih
Štiridnevni obisk Higginsa po besedah irskega veleposlanika v Veliki Britaniji Daniela Mulhalla predstavlja mejnik v odnosih med Otokom in Irsko, ki je dejansko neodvisna od Velike Britanije postala pred skoraj 100 leti.
Zgodovinski obisk irskega predsednika po mnenju poznavalcev daje dokončen pečat na preobrazbo odnosov med sosednjima državama, ki jih je stoletja bremenila krvava zgodovina.

Podpis velikonočnega sporazuma leta 1998, ki je Severni Irski prinesel delni mir, je prinesel novo obdobje v odnosih. To obdobje je vrhunec doseglo s prvim obiskom britanske kraljice na Irskem leta 2011. Med letoma 1969 in 1998 je v nasilju po neuradnih podatkih umrlo več kot 3.600 ljudi.
Pred dvema letoma sta državi tudi izdali skupno deklaracijo, v kateri sta se osredotočili na prihodnje desetletje in se dogovorili za skupna prizadevanja v korist gospodarske rasti in reševanja severnoirskega konflikta ter skupno delovanje znotraj EU.