V spremstvu ministrice za pravosodje in ministrice za šport ter mladino je francoski predsednik napovedal ostrejše ukrepe proti pedofilom. Foto: EPA
V spremstvu ministrice za pravosodje in ministrice za šport ter mladino je francoski predsednik napovedal ostrejše ukrepe proti pedofilom. Foto: EPA
Policist pred hišo osumljenega pedofila
Primer Francisa Evrarda je v francoski javnosti izzval pravi škandal. Foto: EPA

Sarkozy je napovedal, da bodo za pedofile zgradili varovano bolnišnico, spolnih prestopnikov pa ne bodo izpustili, dokler zdravnik ne bo potrdil, da niso več nevarni. Novi ukrepi sledijo priznanju nekega zaporniškega zdravnika, da je predpisal viagro Francisu Evrardu, serijskemu nadlegovalcu otrok, ki je po izpustitvi iz zapora napadel nekega dečka.

Kmalu po izpustitvi našel novo žrtev
Evrarda so iz zapora izpustili po 18 letih od 27-letne zaporne kazni. Le nekaj tednov potem, ko so ga v začetku julija pustili brez nadzora, pa je 61-letnik 15. avgusta ugrabil 5-letnega dečka. S pomočjo nacionalnega sistema, ki vključuje obveščanje po radiu in televiziji ter z javnimi obvestili na železniških postajah in avtocestah, so dečka našli že po nekaj urah.

Zdravnik se je zagovarjal, da ni imel dostopa do kriminalne kartoteke zapornika, ki mu je rekel, da zdravilo rabi, ker bi rad imel odnose z ženskami. Francoski predsednik je poudaril, da se kaj podobnega ne sme nikoli več zgoditi.

Po kriznem sestanku z vladnimi ministri in srečanju z očetom ter dedkom ugrabljenega fantka je Sarkozy povedal, da bodo morali obsojeni pedofili v prihodnje do konca odsedeti svoje kazni, če pa se bo izkazalo, da so še vedno nevarni, jih tudi po prestani kazni ne bodo spustili na prostost in jih bodo zaprli v posebno bolnišnico, ki jo nameravajo posebej za te namene zgraditi v Lyonu.

Pedofili razburjali že med kampanjo
Sarkozyja so nasprotniki med predsedniško predvolilno kampanjo napadli zaradi njegovih besed, da so nekateri ljudje "rojeni pedofili". Njegova glavna tekmica na volitvah je njegov komentar označila za "skrajno resnega", kandidat sredine Francois Bayrou pa celo za "zelo skrb vzbujajočega" in "mrazečega". Sarkozy je skušal pozneje svoje besede omiliti, a to ni ustavilo kandidatke komunistov Marie-George Buffet, da jih ne bi označila za "pošastne" in jih primerjala z nacistično ideologijo.