Mediji se pritožujejo nad nasiljem nad novinarji. Foto: Reuters
Mediji se pritožujejo nad nasiljem nad novinarji. Foto: Reuters

Novinarji namreč vse bolj postajajo tarča protestnikov, ki že devet tednov vsako soboto vztrajajo na ulicah francoskih mest.

Tako so protestniki v zahodnem mestu Rouen napadli novinarje televizije LCI. Protestniki so pretepli enega izmed varnostnikov, ki je delal s televizijsko ekipo, in mu zlomili nos, posnetek napada pa se je razširil po družbenih omrežjih, poroča Reuters.

V Parizu pa so protestniki na tla porinili novinarko LCI-ja in ji skušali vzeti kamero, je sporočila televizija LCI, ki je napovedala pravne ukrepe zoper napadalce.

Več drugih televizijskih postaj je v nedeljo prikazalo posnetke napadov na novinarje in motenje njihovega dela med sobotnimi protesti.

Poziv oblastem, naj ukrepajo

Generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire je medtem pozval oblasti, naj ukrepajo. "Gre za protidemokratično izsiljevanje ljudi, ki menijo, da lahko pretepajo novinarje, če se ne strinjajo s tem, kako se poroča o dogodkih," je dejal.

Notranji minister Christophe Castaner je na Twitterju napovedal, da bodo vsi tisti, ki napadajo novinarje, kaznovani. "V naši demokraciji so mediji svobodni. Napadi na novinarje so napadi na pravico do obveščenosti," je dodal.

V Franciji že od sredine novembra potekajo protesti proti gospodarskim politikam predsednika Emmanuela Macrona. Večkrat so izbruhnili izgredi in spopadi med protestniki in policijo, več ljudi je tudi umrlo. V soboto je policija v Parizu spet uporabila vodni top in solzivec proti protestnikom ob Slavoloku zmage.

Gibanje rumenih jopičev nima vodij in ni povezano s političnimi strankami ali sindikati. Povod za množične proteste je bila napoved zvišanja trošarin na gorivo, protestniki pa so kmalu postavili širše zahteve. Med njimi je tudi odstop predsednika.

Neposrečena izbira vodje razprave o protestih

Macron bo v prihajajočem tednu sprožil trimesečno javno razpravo, ki naj bi pomirila protestnike. Samo nekaj dni pred začetkom razprave je zaradi pritiskov odstopila nekdanja ministrica Chantal Jouanno, ki naj bi vodila razpravo. Javnost je bila namreč ogorčena, da je bil za takšno vlogo izbran človek, ki na mesec zasluži 14.666 evrov.

Množični protesti vsako soboto po vsej državi potekajo od sredine novembra. Foto: Reuters
Množični protesti vsako soboto po vsej državi potekajo od sredine novembra. Foto: Reuters