Charlie Hebdo je karikaturo Mohameda nazadnje objavil pred letom dni, pred sedežem tednika pa je kmalu zatem razneslo bombo. Foto: EPA
Charlie Hebdo je karikaturo Mohameda nazadnje objavil pred letom dni, pred sedežem tednika pa je kmalu zatem razneslo bombo. Foto: EPA

Tednik je že leta 2006 ponatisnil sporne karikature Mohameda, ki jih je objavil danski dnevnik Jyllands Posten leto dni prej.

Objava karikatur je razburila muslimane po vsem svetu in izbruhnili so nasilni protesti, kot jih zdaj sproža nizkoproračunski ameriški film Nedolžnost muslimanov, v katerem se norčujejo iz Mohameda.

Za muslimane je izredno žaljivo vsako prikazovanje preroka Mohameda, še posebej če ga prikazujejo na posmehljiv način.

Po prvi objavi karikatur se je odgovorni urednik francoskega tednika Philip Val znašel celo na sodišču, a je bil na koncu oproščen. Tožili sta ga dve vplivni islamski skupini, ker naj bi "javno žalil skupino ljudi na osnovi njihove vere".

Sodišče je na koncu presodilo, da karikature niso bile žaljive za muslimansko skupnost. Zdaj v Franciji znova poteka podobna razprava kot pred sedmimi leti ob prvi objavi spornih karikatur.

V Parizu so namreč konec tedna zaradi ameriškega filma potekali nasilni protesti pred poslopjem ameriškega veleposlaništva. Oblasti zatrjujejo, da so za protesti skrajni salafisti, ki v življenju prisegajo na striktno sledenje naukom iz Korana. Policija je prijela 150 protestnikov.

Francoske oblasti so proteste zaradi filma nato prepovedale, a pozivi se zdaj širijo prek spleta in za soboto so že napovedani protesti v večjih mestih po državi.