Hiperaktivni francoski predsednik je s porazom na volitvah dobil prvi namig, da Francozi niso zadovoljni z njegovo politiko. Foto: EPA
Hiperaktivni francoski predsednik je s porazom na volitvah dobil prvi namig, da Francozi niso zadovoljni z njegovo politiko. Foto: EPA
Prvi poraz Sarkozyja

Drugi krog lokalnih volitev je pomenil preizkus priljubljenosti francoskega predsednika Sarkozyja, ki pa se ni dobro končal. Socialisti so namreč zasedli mestne hiše v najpomembnejših francoskih mestih, kar zagotovo pomeni spremembo v francoski politiki, ki jo že deset mesecev vodi hiperaktivni Sarkozy.

Desnici ostal le Marseille
Socialisti so poleg številnih manjših mest tako oblast dobili v Toulousu, Caenu, Strasbourgu, Amiensu in Reimsu, obdržali pa so tudi mestni hiši v Parizu in Lyonu. Sarkozyjeva vladajoča desnosredinska stranka je oblast obdržala le v Marseillu, drugem največjem francoskem mestu.

Čeprav so socialisti Sarkozyjevo stranko UMP premagali le za dober odstotek (levica je dobila 48,7 odstotka glasov volivcev, desnica pa 47,6 odstotka), pa po mnenju večine analitikov pomeni za Sarkozyjevo četo veliko izgubo poraz v največjih mestih. Ker je desnica izgubila svoje tradicionalne trdnjave, se bo moral Sarkozy za izpolnitev svojih obljub in uresničitev reform veliko bolj potruditi.

Fillon: Težave nas ne bodo ustavile
Premier Francois Fillon je takoj po objavi prvih izidov priznal, da so volitve spremenile razmerje sil v državi, a je zagotovil, da bo desnosredinska vlada, ki jo še vedno podpirata dve tretjini Francozov, nadaljevala svoje delo in obljubljene reforme. "Težave nas ne bodo ustavile, spoštovali bomo naše obljube. Skupaj s predsednikom bomo dosegli, da bo Francija uspela," so bile Fillonove besede.

Za poraz krivo Sarkozyjevo življenje?
Čeprav Sarkozy med volilno kampanjo za lokalne volitve ni igral pomembnejše vloge, je poraz desnice zagotovo povezan z njegovim razkošnim in medijsko razvpitim življenjem. Preobrat v francoski politiki tako poznavalci pripisujejo predvsem padcu priljubljenosti predsednika, ki si je z izpostavljanjem svojega zasebnega življenja v javnosti nakopal nemalo sovražnikov. Trenutno ga podpira le 37 odstokov Francozov, kar je najnižja popora predsedniku v zadnjih 35 letih.

B. T.

Prvi poraz Sarkozyja