Najbolj živahno bo v generalni skupščini čez teden dni, ko se bo začela splošna razprava svetovnih voditeljev. Foto: EPA
Najbolj živahno bo v generalni skupščini čez teden dni, ko se bo začela splošna razprava svetovnih voditeljev. Foto: EPA
Hugo Chavez
Lani je za posebno zabavo poskrbel venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je ameriškega predsednika Georgea Busha označil za hudiča. Foto: EPA
Varnostni svet
Varnosti svet je eden od organov Združenih narodov, ki najbolj nujno potrebuje reformo, da bi odseval zdajšnjo razdelitev moči po svetu. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Na zasedanju generalne skupščine bo v vlogi generalnega sekretarja prvič sodeloval tudi Ban Ki Mun. Foto: EPA

Zasedanja generalne skupščine se vsako leto začnejo tretji torek v septembru in se končajo sredi decembra. Na dnevnem redu tokratne 62. generalne skupščine je več kot 160 točk. Med njimi so najpomembnejše podnebne spremembe, financiranje razvoja, reformi sekretariata in Varnostnega sveta, uresničevanje razvojnih ciljev tretjega tisočletja, trajnostni razvoj, boj proti nalezljivim boleznim in terorizmu, boj za pravice otrok in spodbujanje dialoga med verami.

Zasedanje nove generalne skupščine je vsako leto obdobje intenzivnih dvo- in večstranskih pogajanj in dogovarjanj. Tako bo tudi letos, ko se bo ta največji svetovni forum, ki ga sestavlja 192 držav, sestal že dvainšestdesetič.

Svetovni voditelji se bodo srečali 25. septembra
Najodmevnejši del zasedanja se bo zagotovo začel 25. septembra, ko se bo začela razprava z nastopi svetovnih voditeljev. Udeležili se je bodo predsedniki držav in vlad vseh 192 držav članic, Slovenijo pa bosta zastopala premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Svoj nastop so že napovedali tudi nekateri najpomembnejši in najopaznejši svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik George Bush, ruski predsednik Vladimir Putin, ne bosta pa manjkala niti iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki sta že lani poskrbela za izjemno zanimivo in zabavno zasedanje skupščine.

Priložnost za pogovore o najbolj perečih temah
Še pred začetkom razprave prihodnji teden bodo potekali sestanki o najbolj perečih svetovnih vprašanjih. V petek, 21. septembra, bosta na dnevnem redu zasedanja skupščine sudanska pokrajina Darfur in mirovna misija, ki naj bi jo tja poslali Združeni narodi v sodelovanju z Afriško unijo.

Dan pozneje bo generalna skupščina v znamenju vojne v Iraku. Zasedanje bosta vodila generalni sekretar organizacije Ban Ki Mun in iraški premier Nuri Al Maliki, na razpravo pa so povabljene stalne članice varnostnega sveta, predstavniki skupine industrijsko najmočnejših držav G-8, iraške sosede in najpomembnejše mednarodne organizacije.

Nedeljo bosta zaznamovala Afganistan in Bližnji vzhod, zasedanj pa se bosta udeležila tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj in posebni odposlanec za Bližnji vzhod Tony Blair. V ponedeljek, 24. septembra, pa bo na pobudo Ban Ki Muna potekalo tudi srečanje, na katerem naj bi začrtali smernice novega mednarodnega sporazuma o podnebnih spremembah, ki bo leta 2012 nadomestil kjotski protokol.

GS pod taktirko makedonskega veleposlanika
62. generalno skupščino bo vodil nekdanji makedonski zunanji minister in veleposlanik pri ZN-u Srgjan Kerim, ki si je kot glavno nalogo zadal dejavnejšo politiko glede podnebnih sprememb, reformo glavnih organov ZN-a ter večjo strpnost in spoštovanje razlik po svetu.

Med zasedanjem 62. generalne skupščine in še posebej med splošno razpravo, ko bodo v New York prišli vsi svetovni voditelji, pričakujejo v mestu na tisoče protestnikov z vsega sveta, ki bodo skušali svetovnim voditeljem povedati, da se ne strinjajo z njihovo politiko in z načinom reševanja svetovnih vprašanj.

B. T.