Donald Trump je člane Združenih narodov nagovoril v svojem slogu in opeval ameriško gospodarstvo, nato pa udaril po
Donald Trump je člane Združenih narodov nagovoril v svojem slogu in opeval ameriško gospodarstvo, nato pa udaril po "odpadniških režimih". Foto: Reuters
Antonio Guterres
Generalni sekretar Združenih narodov je med sedmimi prioriteta organizacije še posebej izpsotavil problematiko jedrskega orožja. Foto: Reuters
Trump spet kritiziral: ZN, Iran in Severno Korejo

Kot prednostno nalogo ZN-a je Guterres navedel jedrsko razoroževanje, naglasil je še nujnost boja proti terorizmu, razrešitev vojne krize v Siriji, Jemnu, Južnem Sudanu in Afganistanu ter izraelsko-palestinskega konflikta, poroča Guardian.

Poudaril je tudi zavezanost boju proti podnebnim spremembam in se dotaknil tematike prebežništva: "Migracije bi morale biti možnost, ne potreba."

Za Guterresem je na oder stopil predsednik 72. zasedanja Miroslav Lajčak. "Preveč časa in preveč denarja zapravljamo za ukrepe po konfliktih, namesto da bi jih preprečevali," je nagovoril zbrane.

Ameriški predsednik Donald Trump je po brazilskem kolegu Michelu Temerju, ki je pozval proti rasizmu in ksenofobiji, kot drugi predsednik nagovoril zbrane na 72. generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku.

Trump: "Ameriško gospodarstvo na najvišji točki"
Najprej je izrazil sožalje žrtvam nedavnih vremenskih ujm, nato pa je dejal, da je ameriško gospodarstvo na najvišji točki vseh časov. Dodal je, da bo ameriška vojska kmalu najmočnejša v vsej svoji zgodovini, in poudaril, da bo vedno postavljal Ameriko na prvo mesto, ter preostale predsednike pozval, naj enako storijo za svoje države.

ZN je pozval, naj se združijo proti "odpadniškim režimom", ki podpirajo terorizem in tako ogrožajo druge države. Avtoritarne režime je obtožil rušenja zavezništev, ki "tlakujejo boj v svobodo".

Ostro proti Severni Koreji in Iranu
Za voditelja Severne Koreje Kim Džong Una je dejal, da je na samomorilski misiji zase in za svoj režim. "Če bodo ZDA prisiljene braniti sebe ali svoje zaveznice, ne bomo imeli druge izbire kot popolnoma uničiti Severno Korejo," je zagrozil Trump.

Svoje kritike je uperil tudi proti Iranu, ki je po njegovem mnenju "skorumpirana diktatura", jedrski sporazum z državo pa je označil za sramoto za ZDA, še poroča Guardian.

Netanjahu pohvalil Trumpa
Novinarji NBC-ja, France 24 in drugih medijev so v tvitih sporočili, da Trump v svojem 41-minutnem govoru - čeprav je dolžina govora omejena na 15 minut - ni niti omenil nekaterih ključnih točk zasedanja: krize v Mjanmaru, podnebnih sprememb in izraelsko-palestinskega konflikta.

"V več kot 30 letih v ZN-u še nikoli nisem slišal tako pogumnega in jasnega govora. Predsednik Trump je povedal resnico o prežečih svetovnih nevarnostih ter pozval k odločnemu reševanju teh za zagotovitev prihodnosti človeštva," je iz Jeruzalema medtem Trumpov govor pohvalil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Cerar v četrtek
Slovenski premier Miro Cerar bo na generalni skupščini Združenih narodov nastopil v četrtek.

Trump spet kritiziral: ZN, Iran in Severno Korejo