Pred volitvami je Gibanje petih zvezd pod vodstvom Di Maia (levo) Conteja (desno) predstavilo kot kandidata za ministra za javno upravo. Foto: Reuters
Pred volitvami je Gibanje petih zvezd pod vodstvom Di Maia (levo) Conteja (desno) predstavilo kot kandidata za ministra za javno upravo. Foto: Reuters

Voditelja Gibanja Luigi Di Maio in Lige Matteo Salvini sta se popoldne sestala s predsednikom Mattarello in mu predala osnutek koalicijske pogodbe, skupaj s kandidatom za novega premierja.

Pred parlamentarnimi volitvami je Gibanje petih zvezd odvetnika in profesorja prava, ki se dotlej ni politično udejstvoval, predstavilo kot kandidata za ministra za javno upravo.

Conte se je Gibanju pridružil po prigovarjanju svojega prijatelja Alfonsa Bonafedeja, odvetnika in desne roke vodje populističnega gibanja Di Maia, ki je današnji dan po vložitvi predloga označil za zgodovinskega.

Conte je diplomiral na rimski univerzi La Sapienza, nato pa je študij nadaljeval na Yalu, na pariški Sorboni in Cambridgeu. Danes živi v italijanski prestolnici in predava zasebno pravo na Univerzi v Firencah in na rimski univerzi Luiss.

Pred časom je dejal, da je v preteklosti volil leve stranke, danes pa meni, "da so ideološke šablone 20. stoletja zastarele".

Najprej mora z imenovanjem soglašati italijanski predsednik, nato bo o kandidatu glasoval še parlament.

Po volitvah sta Di Maio in Salvini sprva oba želela prevzeti premierski položaj, a sta se na koncu dogovorila za tretjega človeka.


V Evropi sestavljanje italijanske vlade spremljajo z zaskrbljenostjo, saj tako Liga kot Gibanje veljata za kritika Evropske unije. Italijanska koalicija namerava v ospredje svojega dela postaviti narodni interes. Njihove predloge znižanja davkov, razveljavitve pokojninske reforme ter uvedbe temeljnega dohodka so gospodarski strokovnjaki že označili kot nerealistična za visoko zadolženo državo.

Prav zaradi odmika od varčevalnih ukrepov številni napovedujejo tudi napetosti med novo italijansko vlado in Brusljem. Dodatno naj bi za napetosti poskrbele še druge zunanjepolitične teme, kot je želja obeh strank po omilitvi sankcij proti Rusiji.

Italijani vse bližje novi vladi
Italijani vse bližje novi vladi