Hrvaški predsednik Mesić in premier Sanader sta se v podoben spor zapletla že lani. Foto: EPA
Hrvaški predsednik Mesić in premier Sanader sta se v podoben spor zapletla že lani. Foto: EPA
Haaško sodišče
Razsodba haaškega sodišča v primeru vukovarske trojke je hudo razjezila Hrvate. Foto: EPA

Sanader je zaradi razočaranja zaradi mile kazni t. i. vukovarski trojki že v ponedeljek napovedal, da se bo udeležil seje GS-ja ZN-a, na kateri bodo razpravljali o delu haaškega sodišča. Predsednik Mesić pa je izrazil mnenje, da bi bilo najpametneje, če bi v GS-ju govoril on, saj so vsi drugi že globoko vpleteni v predvolilni boj in bi utegnili preostro napasti haaško sodišče ali ZN, piše na svoji spletni strani Jutarnji list.

Sanaderjevo pismo Banu
Predstavnik vlade Ratko Maček je sporočil, da gre v New York Sanader, ki je v petek generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu poslal pismo, v katerem je izrazil nezadovoljstvo zaradi četrtkove razsodbe haaškega sodišča na sojenju vukovarski trojki za pokol na farmi Ovčari pri Vukovarju leta 1991, ki "postavlja pod vprašaj nepristranskost in pravičnost sodišča."

V lase sta si skočila že lani
Spor glede tega, kdo bi moral govoriti v generalni skupščini, bi utegnil še bolj skrhati odnose med premierjem in predsednikom, ki sta se lani med bivanjem v New Yorku že sprla zaradi tega, ker se je okrogle mize o demokraciji, ki jo je pripravil ameriški predsednik George Bush, udeležil Sanader in ne Mesić.

Milanović na strani Mesića
S tem, da bi moral v ZN-u govoriti predsednik Mesić, se strinja tudi predsednik SDP-ja Zoran Milanović, tekmec Sanaderjevega HDZ-ja. "Hrvaško mora predstavljati verodostojen politik, in če je kdo verodostojen glede vprašanja haaškega sodišča, je to predsednik Mesić. Predsedniku verjamejo, ker ima čist zdravniški karton, premier Sanader pa ima bogato zgodovino bolezni, kar zadeva haaško sodišče", je Sanaderja v predvolilnem času spodbodel Milanović.