Protestniki so zasedli ulice Tbilisija. Foto: Reuters
Protestniki so zasedli ulice Tbilisija. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili
Protestniki Sakašviliju očitajo, da je izdal načela revolucije vrtnic, s katero se je leta 2003 povzpel na oblast. Foto: Reuters

Protestniki so pred poslopjem parlamenta drugi dan zapored zahtevali odstop Mihaila Sakašvilija. Očitajo mu, da je državo vodil v vojno z Rusijo avgusta lani, ki jih je nato pahnila v veliko krizo. V četrtek je bilo na ulicah Tbilisija okoli 60.000 protestnikov, nekateri so v središču prestolnice vztrajali vso noč. Vodja opozicije Levan Gachechiladze je dejal, da "nimamo druge izbire, kot da ostanemo tukaj, dokler se naše zahteve ne izpolnijo".

"Ljudje ga ne zanimajo"
"Predsednik mora odstopiti, dialog z njim ni mogoč. Odstopiti mora, ker je izgubil naše ozemlje, ljudje ga ne zanimajo, v Gruziji ni nobene pravičnosti," je dejal eden izmed protestnikov.

"Ne" pozivom k odstopu
Sakašvili pozive k odstopu zavrača, je pa izrazil pripravljenost na pogovore z opozicijo, tudi o reformi volilne zakonodaje in ustavnih spremembah. "V državi vlada revščina, ki sta jo dodatno zaostrili vojna (z Rusijo avgusta lani) in gospodarska kriza. Naši državljani so danes jezni zaradi teh problemov. Tudi jaz sem jezen," je dejal Sakašvili v pogovoru z novinarji in pozval k enotnosti in dialogu. "Odgovor je 'ne' in je vedno bil 'ne', ker tako določa ustava," se je odzval na vprašanja o pozivih opozicije k odstopu.

Zapora večjih ulic
"Ker se Sakašvili ni odločil odstopiti, se je opozicija odločila začeti kampanjo državljanske nepokorščine," je množici protestnikov dejal sopredsednik opozicijske Konservativne stranke Kaha Kukava. Nepokorščina naj bi vključevala tudi zaporo glavnih ulic v Tbilisiju.