Beli hiši Carterjeva turneja po Bližnjem vzhodu ni všeč. Foto: EPA
Beli hiši Carterjeva turneja po Bližnjem vzhodu ni všeč. Foto: EPA

Carter si prizadeva za dogovor o premirju med Palestinci in Izraelci ter izpustitvi izraelskega vojaka, ki je že od leta 2006 v Hamasovih rokah. Bela hiša je medtem sporočila, da Carterjeva stališča niso uradna stališča ameriških oblasti in da se je za turnejo po Bližnjem vzhodu Carter odločil sam.

Nekdanji ameriški predsednik se je po Siriji, ki jo je obiskal prejšnji teden, odpravil v Jeruzalem. Že v Siriji se je sešel s Hamasovimi voditelji in dejal, da največjo težavo pri dosegu dogovora predstavljajo ZDA in Izrael, ki se ne želita sestati s predstavniki Hamasa, v svojem govoru v Jeruzalemu pa je poudaril, da je mirovni proces nazadoval, odkar so ZDA novembra gostile obe strani v Annapolisu.

Carter je dejal, da je Hamas poudaril, da je pripravljen sprejeti izraelsko državo v okviru njegovih meja pred letom 1967, če bodo Palestinci podprli tak dogovor. Vodja palestinskega gibanja v izgnanstvu Haled Mešal je povedal, da je Hamas pripravljen sprejeti izraelsko državo v mejah iz leta 1967, vendar Izraela ne bo priznal.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki je na obisku v Bahrajnu, je poudarila, da se mora Hamas odpovedati nasilju. "Zdi se mi, da je precej jasno, kaj mora Hamas storiti. Odpoved nasilju bi bil dober znak k temu, da pokažete, da dejansko želite mir."

K. T.