Zaradi raketnih napadov Izrael redno zapira mejne prehode z Gazo, ki so življenskega pomena za obubožane Palestince, ki živijo v tem ozkem obrežnem pasu. Foto: EPA
Zaradi raketnih napadov Izrael redno zapira mejne prehode z Gazo, ki so življenskega pomena za obubožane Palestince, ki živijo v tem ozkem obrežnem pasu. Foto: EPA
Kasam so preproste rakete, ki imajo doseg do deset kilometrov. Foto: EPA

Čeprav je skrajno palestinsko gibanje sredi junija z Izraelom sklenilo premirje, je na jug judovske države od takrat vseeno poletelo nekaj raket, za katere naj bi bil odgovoren Hamas, ki od začetka lanskega poletja nadzoruje Gazo. Hamas je pred kratkim dejal, da ne bo uporabil sile proti skrajnežem, ki kršijo premirje.

Rakete kasam, ki jih palestinski skrajneži izdelujejo v domačih delavnicah in garažah, so že nekaj časa trn v peti Izraelcev, ki so zaradi njih že večkrat izvedli povračilne napade na Gazo, v katerih so umrli številni palestinski civilisti.

Hamas na bojni nogi s Fatahom
Da je Hamas, ki je zavezan uničenju Izraela, aretiral dva skrajneža, je morda čudno le na prvi pogled, a če pogledamo, komu skrajneža pripadata, se stvari hitro razjasnijo. Gre namreč za pripadnika Brigad mučenikov Al Akse, ki je vojaško krilo Hamasovega rivalskega gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Hamas in Fatah že nekaj časa stojita na nasprotnih bregovih, predvsem zaradi pogajanj z Izraelom, ki jim Hamas nasprotuje. Odnosi so se še poslabšali po parlamentarnih volitvah januarja leta 2006, na katerih je prepričljivo zmagal Hamas in s tem končal prevlado Fataha, sprti strani pa ni pomirilo niti oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Junija lani je v srditih spopadih Hamas prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal pripadnike Fataha, kar je povzročilo razkol v palestinski oblasti in oblikovanje ločene vlade za Gazo, ki jo vodi Hamas, ter za Zahodni breg, ki je v rokah Fataha.

Tiskovni predstavnik Brigad mučenikov Al Akse je sporočil, da so njihovi pripadniki izstrelili dve raketi na Izrael kot odgovor na izraelski uboj njihovega kolega, ki se je predtem skušal prebiti prek meje med Gazo in Izraelom. Od Hamasa je ob tem zahteval takojšnjo izpustitev svojih članov.

Spodaj si lahko ogledate Hamasov posnetek, ki prikazuje izdelavo in uporabo raket kasam ob spremljavi muslimanskih pesmi.

G. V.