Britanski finančni minister Phillip Hammond je v intervjuju za BBC povedal, da bo Velika Britanija EU-ju izplačala svoje dolgove in da si osebno želi močnih ekonomskih vezi z EU-jem tudi po izstopu. Foto: Reuters
Britanski finančni minister Phillip Hammond je v intervjuju za BBC povedal, da bo Velika Britanija EU-ju izplačala svoje dolgove in da si osebno želi močnih ekonomskih vezi z EU-jem tudi po izstopu. Foto: Reuters

"Smo država, ki vedno izpolni svoje obveznosti. Če gre za vsoto, ki je pravilno izračunana, jo bomo seveda poravnali," je dejal Hammond za britanski BBC.

Ob tem je omilil izjave zunanjega ministra Borisa Johnsona, da se lahko EU za svoj denar obriše pod nosom. Johnson naj bi se tako le odzval na govorice, da naj bi EU zahteval sto milijard evrov. To vsoto, ki sicer ni bila nikoli uradno potrjena, je Hammond označil za smešno.

Britanski finančni minister je še pojasnil, da bo finančna poravnava glavna tema drugega kroga pogajanj o brexitu, ki se bo v ponedeljek začel v Bruslju. Pogajanja o izstopu so se začela 19. junija, strani pa sta se na prvem sestanku dogovorili o časovnem okviru, organizaciji in prioritetah.

Glavna prednostna naloga bo odpraviti negotovosti v povezavi s pravicami državljanov katere izmed držav EU-ja, ki bivajo na ozemlju Velike Britanije.

Po besedah Hammonda je britanska vlada blizu dogovora o tem, da bo za obdobje po brexitu treba z EU-jem vzpostaviti neki sporazum za prehodno obdobje, ki bi po njegovih besedah lahko trajalo nekaj let.

Poslanci se ne strinjajo glede izvedbe brexita
Finančni minister je priznal, da se ministri britanskega parlamenta ne strinjajo glede več vidikov izstopa iz EU-ja. Sam se zavzema za ohranitev močnih ekonomskih vezi z EU-jem, čemur privrženci t. i. trdega brexita, med katere sodi tudi premierka Theresa May, nasprotujejo.

Po splošnih junijskih volitvah je sicer premierka izgubila večino v parlamentu. Britanski mediji v zadnjem času veliko poročajo o dogajanju okoli londonskih oblasti, ob tem pa Mayevi podpora pada.

"Menim, da bi bilo na vseh bojiščih zdaj najprimerneje, da se s kolegi osredotočimo na nalogo pred nami. Vlada se spopada s tiktakajočo uro glede brexitovskih pogajanj," za BBC še poudarja Hammond.