Hrvaška trenutno za obrambo namenja 1,68 odstotka BDP-ja, do leta 2024 pa bo dva odstotka BDP-ja. Foto: EPA
Hrvaška trenutno za obrambo namenja 1,68 odstotka BDP-ja, do leta 2024 pa bo dva odstotka BDP-ja. Foto: EPA

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je za Večernji list potrdil, da bosta s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem na vrhu v Londonu predstavila hrvaški akcijski načrt, ki predvideva, da bodo leta 2024 za obrambni proračun namenili 9,4 milijarde kun (1,27 milijarde evrov), kar pomeni povečanje za 40 odstotkov.

Petino obrambnega proračuna bodo porabili za posodobitev vojske, med drugim za nakup eskadrilje vojaških lovcev, helikopterjev black hawk, oklepnikov bradley, dodatno oborožitev oklepnikov patria ter izgradnjo vojaških patruljnih ladij.

Hrvaška se je s tem zavezala zahtevi ZDA in Nata, da morajo države članice pripraviti načrt za krepitev obrambnih proračunov na dva odstotka BDP-ja.

Sorodna novica Slovenija na repu lestvice obrambnih izdatkov članic Nata

Glede posodobitev Hrvaška na repu držav članic Nata

Hrvaški obrambni proračun sicer letos znaša 6,7 milijarde kun (900 milijonov evrov), kar je 1,68 odstotka BDP-ja. S temi sredstvi zagotavljajo tudi pokojnine za nekdanje profesionalne vojake, kar pomeni, da za potrebe vojske dejansko namenijo približno pet milijard kun (675 milijonov evrov). Manj kot 7 odstotkov je namenjenih posodobitvi in tehnološkemu razvoju hrvaških oboroženih sil, kar postavlja Hrvaško na rep Natove lestvice 28 držav članic.

Vlada: Gre za vlaganje v mir in varnost države

Časopis Jutarnji list meni, da bo hrvaška javnost težko sprejela napoved zvišanja obrambnega proračuna glede na stavko učiteljev, pričakovati je tudi nezadovoljstvo nekaterih drugih skupin zaposlenih znotraj javnega sektorja, ki zahtevajo višje plače.

V hrvaški vladi izpostavljajo, da gre za vlaganje v mir in varnost države, kar je, kot trdijo, tudi temelj gospodarskega razvoja. Spomnili so, da brez zagotovljene varnosti zagotovo ne bi imeli dobrih turističnih rezultatov, prav tako ne bi mogli računati na tuje investicije, še navaja časnik.