Sindikati so dejali, da stavka med 20.000 in 100.000 zaposlenih v izobraževanju, znanosti in zdravstvu. Foto: EPA
Sindikati so dejali, da stavka med 20.000 in 100.000 zaposlenih v izobraževanju, znanosti in zdravstvu. Foto: EPA

Sindikati so se zanjo odločili zaradi znižanja plač in odpovedi splošne kolektivne pogodbe.

Čeprav je hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović v sredo pozval otroke, naj pridejo k pouku, hrvaški mediji poročajo, da so starši poslušali sindikate in so klopi v večini hrvaških šol prazne. Za otroke, ki so vseeno prišli v šolo, so organizirali varstvo, ki ga izvajajo prostovoljci in tisti učitelji, ki ne stavkajo.

Sindikati so dejali, da stavka med 20.000 in 100.000 zaposlenih v izobraževanju, znanosti in zdravstvu.

Proti vladnim ukrepom
"Cilj stavke, vsaj ko gre za naš sindikat, je en sam, da se plače učiteljev in profesorjev vrnejo na raven pred 17. julijem, ko je vlada izmed vseh zaposlenih v javnem sektorju samo učiteljem in profesorjem znižala plače za 200 do 800 kun (27 do 108 evrov)," je dejal predsednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Sicer pa sindikati stavkajo tudi zaradi odločitve vlade, da bo odpovedala splošno kolektivno pogodbo za javni sektor, pri pogajanjih o novi pogodbi pa napoveduje ukinitev dodatkov na plače in določenih nadomestil.

V državnem proračunu za leto 2013 je načrtovano za dva odstotka manj denarja za izobraževanje kot letos, vlada pa je prepovedala tudi zaposlovanje novih medicinskih sester.

Minister Jovanović je še povedal, da spoštuje pravico do stavke, kljub temu pa je stavkajočim sporočil, da dne ne bodo dobili plačanega. Tudi ministrstvo za zdravje je sporočilo, da ni razloga za stavko medicinskih sester.