Peticijo sta podpisala škofa, Valentin Pozaić in Vlado Košić, zato so se pojavili pozivi, da se o tem uradno izreče tudi hrvaška Katoliška cerkev. Foto: BoBo
Peticijo sta podpisala škofa, Valentin Pozaić in Vlado Košić, zato so se pojavili pozivi, da se o tem uradno izreče tudi hrvaška Katoliška cerkev. Foto: BoBo

Skupina hrvaških državljanov sicer že zbira podpise za peticijo za uvedbo tega pozdrava. Pobudniki, ki so zbrali že več tisoč podpisov, menijo, da je treba spremeniti zakon o hrvaški vojski, da bi se pozdrav začel uradno uporabljati. Pobudniki trdijo, da gre za "starohrvaški pozdrav". "Za dom spremni" (za dom pripravljeni) so namreč med drugo svetovno vojno uporabljali ustaši in velja za njihovo različico nacističnega pozdrava Sieg heil.

Pobuda je že prišla na mizo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki pa je uvedbo fašističnega pozdrava v vrste obrambnih sil zavrnila. Tudi vlada in opozicija sta se združili v nasprotovanju uvedbi pozdrava.

Peticijo sta podpisala dva hrvaška katoliška škofa
Peticijo sta podpisala škofa, Valentin Pozaić in Vlado Košić, zato so se pojavili pozivi, da se o tem uradno izreče tudi hrvaška Katoliška cerkev. Željimir Puljić je zatrdil, da ne more pojasniti osebnih stališč teh dveh škofov, je pa dodal, da sta peticijo podpisala v svojem imenu in ne v imenu svojih škofij.

Poudaril je, da je podpisovanje raznih peticij v demokratični družbi način svobodnega izražanja mnenj. Tisti, ki te peticije podpisujejo, morajo biti pripravljeni odgovarjati tistim, ki zahtevajo argumente za tovrstne pobude. Dejal je, da bi bilo koristno o vprašanju uporabe ustaškega pozdrava v vojski, ki te dni zaposluje javnost, prirediti razpravo stroke. Nato pa bi bilo o tem vprašanju morebiti koristno izvesti referendum.