Tuji turisti na Reki. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato mora čim prej zajeziti zadnja žarišča novega koronavirusa, sicer bo gospodarska škoda še večja. Foto: EPA
Tuji turisti na Reki. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato mora čim prej zajeziti zadnja žarišča novega koronavirusa, sicer bo gospodarska škoda še večja. Foto: EPA

Skupno število aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom je 515. V bolnišnicah se zdravi 75 ljudi, dva sta na respiratorju. V samoizolaciji je več kot 4000 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem odkrili prvi primer okužbe, se je z novim koronavirusom okužilo 2725 ljudi, od katerih jih je 107 umrlo, je sporočil vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak.

Capak: Položaj je pod nadzorom
"Imeli smo nekaj dobrih tednov. Nato se je z vnesenimi primeri okužb in zaradi neupoštevanja pravil število okužb povečalo. A položaj je pod nadzorom. Zdaj smo v fazi, ko smo začeli odpirati vse dejavnosti, gospodarstvo in turizem. A najpomembneje je, da se hitro odzovemo, da odkrijemo vse stike okuženih. Dokler to delamo dobro, mislim, da ni treba ničesar spreminjati,"
je na novinarski konferenci dejal Capak.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je zatrdil, da odločitev o zapiranju nočnih klubov, diskotek in barov ni bila sprejeta. Foto: EPA
Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je zatrdil, da odločitev o zapiranju nočnih klubov, diskotek in barov ni bila sprejeta. Foto: EPA

Božinović: Ničesar ne vem o zaprtju nočnih klubov
Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je dodal, da ne ve ničesar o domnevnih obljubah Sloveniji, da bo Hrvaška zaprla nočne klube. Govorec slovenske vlade Jelko Kacin je predtem v torek povedal, da Slovenija Hrvaške ne umika s seznama epidemiološko varnih držav, potem ko je bilo po ponedeljkovem pogovoru premierjev obeh držav Janeza Janše in Andreja Plenkovića dogovorjeno, da bo Hrvaška zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala tovrstne množične prireditve.

Kot je pojasnil, predstavniki hrvaškega štaba o tem niso govorili s slovenskimi kolegi, za pogovor Janše in Plenkovića pa je izvedel ob spremljanju ponedeljkovega predvolilnega soočenja Plenkovića in vodje opozicijskega SDP-ja Davorja Bernardića na komercialni televiziji RTL. Jasno je povedal tudi, da odločitve o zapiranju nočnih klubov ni.

Inšpektorji in policija preverjajo izvajanje epidemioloških ukrepov
Poudaril je, da hrvaški inšpektorji v sodelovanju s policisti že nekaj dni intenzivno preverjajo izvajanje posebnih epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom v nočnih klubih. Za zdaj so kršilce opominjali, naj čim prej odpravijo pomanjkljivosti, ki se nanašajo predvsem na kršitve spoštovanja medsebojne razdalje in previsokega števila obiskovalcev.

Zapiranje le, če bodo klubi postali žarišča okužb
Kot je sicer dodal, je možnost zapiranja nočnih klubov na mizi, če bodo ti postali žarišča širjenja okužb. Na novinarsko vprašanje, ali ostajajo odprti tudi klubi na plaži Zrće na otoku Pagu, ki je znana po množičnih zabavah ob elektronski glasbi, je minister dejal, da tega ne ve. Meni pa, da množične prireditve, kot so bile v preteklih letih, na plaži Zrće letos poleti niso realne.

Odprtje meje z BiH-om za določene skupine potnikov
Že predtem je Božinović napovedal, da bo Hrvaška znova delno odprla svojo mejo za določene skupine potnikov iz Bosne in Hercegovine, kar da bo v skladu s priporočili Evropske komisije. Poleg uradnih oseb, kot so pripadniki policije, zdravstvenih služb, civilne zaščite in diplomacije, bodo vstop na Hrvaško med drugim dovolili tudi potnikom iz BiH-a, ki so v tranzitu, ter osebam, ki potujejo iz turističnih, poslovnih ali nujnih osebnih razlogov. Zavrnil je ugibanja, da gre za predvolilno potezo, s katero želijo omogočiti glasovanje na nedeljskih parlamentarnih volitvah hrvaškim državljanom v BiH-u, ki lahko volijo na Hrvaškem in so tradicionalno volivci HDZ-ja.

V Srbiji 276 novih okužb, trije bolniki umrli
Tudi v drugih državah Zahodnega Balkana število okužb še naprej narašča. Največje število okužb, 276, so v zadnjih 24 urah potrdili v Srbiji, kjer v tednu po parlamentarnih volitvah vsakodnevno poročajo o več kot sto okužbah. Trije ljudje so zaradi covida-19 v Srbiji v preteklih 24 urah umrli, s čimer je skupno število smrti naraslo na 277. Aktivno okuženih je 1625 ljudi.

BiH: 109 okuženih, ena smrtna žrtev
V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 109 novih primerov okužbe, od tega 69 v Federaciji BiH-a. Testirali so 1100 ljudi. Do zdaj so v državi potrdili 4440 primerov okužb. Zaradi covida-19 je umrl še en bolnik, skupno 172. Med njimi je bilo več kot dve tretjini starejših.

Severna Makedonija: 126 okužb, odpirata se letališči Skopje in Ohrid
Iz Severne Makedonije pa v torek poročajo o 126 novih okužbah in štirih smrtnih primerih. Opravili so 1140 testov, največ pozitivnih, 66, je bilo znova v Skopju. Kljub temu bodo v sredo odprli letališči v Skopju in Ohridu, kjer bodo zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 veljali strogi ukrepi. Med drugim bodo morali potniki na letališče priti tri ure pred poletom, svojci pa jih ne bodo smeli pospremiti. Zaščitne maske so obvezne, pri vstopu v letališko stavbo pa jim bodo izmerili telesno temperaturo, obvezno je tudi razkuževanje rok.

Rast števila okuženih v balkanskih državah