Letošnje slovesnosti v Pliberku se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, policija je prijela sedem ljudi. Foto: EPA
Letošnje slovesnosti v Pliberku se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, policija je prijela sedem ljudi. Foto: EPA
Pliberk
Zaradi strožjih ukrepov avstrijskih oblasti proti simbolom ustašev, kot je geslo "Za dom spremni", se je slovesnosti udeležilo manj ljudi. Foto: Reuters

Avstrija je na tej komemoraciji na Libuškem polju prepovedala vsakršno izkazovanje ustaškega gibanja. Gre za prvo kazen, ki so jo dosodili v povezavi s tem dogodkom.

51-letni Hrvat je, ko je videl hrvaško zastavo z medvojnim simbolom hrvaških oboroženih sil, izvedel Hitlerjev pozdrav in pri tem izgovoril ustaško geslo Za dom spremni. Krivdo je priznal in se zagovarjal, da je to storil pod vplivom alkohola – po aretaciji je alkotest tudi res pokazal 1,2 promila alkohola.

Alkoholiziranost je bila poleg dejstva, da še ni bil kaznovan in da je krivdo priznal, za sodišče olajševalna okoliščina. Obsojeni je sicer na spominsko komemoracijo prišel, ker ga je nagovoril njegov prijatelj, poleg tega sta bila njegov ded in stric ustaška vojaka – vendar sam naj ne bi bil privrženec ustaškega izročila.

Tožilstvo je zanj zahtevalo strožjo kazen, saj je poudarilo, da so bili ustaši med drugo svetovno vojno kvizlinški zavezniki tretjega rajha pod vodstvom Adolfa Hitlerja, medtem ko je obramba trdila, da je bil moški pijan in da je lekcijo že doživel, saj je preživel mesec dni v preiskovalnem zaporu.

Tradicionalna pliberška slovesnost pod pokroviteljstvom sabora poteka v spomin na povojne poboje večinoma ustaških vojakov, ki so jih zavezniške sile 15. maja 1945 pri Pliberku predale jugoslovanskim partizanom.

Zaradi strožjega nadzora manjša udeležba
Letošnje slovesnosti se je udeležilo manj ljudi kot prejšnja leta, vendar so jih še vedno našteli okoli 10.000. Slovesnost je potekala mirno, vendar je policija vseeno prijela sedem posameznikov, šest hrvaških državljanov in enega slovenskega.