Roth opozarja, da morajo zahodni voditelji narediti več kot le izpostaviti neizogibne primanjkljaje avtokratov. Foto: Reuters
Roth opozarja, da morajo zahodni voditelji narediti več kot le izpostaviti neizogibne primanjkljaje avtokratov. Foto: Reuters

V poročilu HRW izpostavlja tudi več nedavnih vojaških udarov, vključno z Mjanmarom in Sudanom, in pojavljanje voditeljev z avtokratskimi težnjami v državah, ki so ali pa še vedno veljajo za demokracije, kot so Madžarska, Poljska, Brazilija, Indija in do pred leta dni tudi ZDA.

Obenem pa je poročilo tokrat kritično tudi do več zahodnih voditeljev, ki jim očita slabo obrambo demokracije in neuspehe pri spopadanju s podnebno krizo, pandemijo covida-19, revščino, neenakostmi in rasnimi krivicami.

Za ameriškega predsednika Joeja Bidna piše, da je drugače od predhodnika Donalda Trumpa, ki je sprejemal "prijateljske avtokrate", ob prihodu na položaj obljubil, da bodo ameriško zunanjo politiko vodile človekove pravice. "A je še naprej prodajal orožje Egiptu, Savdski Arabiji, Združenim arabskim emiratom in Izraelu kljub njihovi vztrajni represiji," je v uvodu dejal izvršni direktor HRW-ja Kenneth Roth, ki Bidnu med drugim očita tudi selektivno podporo mednarodnim institucijam in premajhno glasnost pri obsodbah kršitev človekovih pravic.

Omenil tudi Macrona in Angelo Merkel

"Drugi zahodni voditelji so izkazali podobno šibkost v svoji obrambi demokracije," je zapisal Roth ter omenil nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Priznava jima zasluge za široko obsodbo kršitev človekovih pravic v kitajskem Šindžjangu, a obenem doda, da je Nemčija kot predsedujoča EU-ju spodbujala investicijski dogovor med EU-jem in Kitajsko kljub kitajski zlorabi prisilnega dela Ujgurov. Macronu pa očita, da je bil slep za izjemno slabo stanje človekovih pravic v Egiptu, predsedniku Abdulu Fatahu al Sisiju pa je celo podelil najvišje državno odlikovanje.

Evropski uniji Roth očita, da še vedno ni uporabila svoje moči, da bi izplačilo evropskih sredstev Madžarski in Poljski pogojila s spoštovanjem demokracije, človekovih pravic in vladavine prava.

"Če naj demokracije v svetovni bitki z avtokracijo prevladajo, morajo njihovi voditelji narediti več kot le izpostaviti neizogibno primanjkljaje avtokratov," je še zapisal Roth in dodal, da se morajo močneje zavzeti za demokratično vladavino.

HRW v obsežnem poročilu na 764 straneh podrobneje opiše razmere v nekaj več kot 100 državah, med katerimi ni Slovenije. V poglavju, posvečenem Evropski uniji, je zgolj omenjena med državami, v katerih je stanje ocenjevala skupina Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev.