Hu se želi otresti zapuščine svojega predhodnika Džjanga. Foto: Reuters
Hu se želi otresti zapuščine svojega predhodnika Džjanga. Foto: Reuters
17. partijski kongres
Velika dvorana ljudstva bo teden dni v središču pozornosti Kitajcev. Foto: Reuters
Kongres kitajskih komunistov

Partija mora ostati središče vladanja in napredka, je v dveurnem govoru dejal Hu, pri tem pa kot eno najpomembnejših političnih nalog označil kaznovanje korupcije. Napovedal je tudi, da si bo njegova država z vsemi miroljubnimi sredstvi prizadevala pridružiti Tajvan, ob tem pa poudaril, da ne bodo nikoli dovolili ločitve Tajvana od matične države.

Gospodarski razvoj Kitajske bo usmerjen v širjenje blaginje, po Hujevih napovedih pa naj bi se gospodarska proizvodnja do leta 2020 povečala za štirikrat v primerjavi z letom 2000.

Doberškova: Boj proti korupciji stalnica zadnjih let
Za kratek komentar smo povprašali tudi dobro poznavalko razmer na Kitajskem Blanko Doberšek, ki je dejala, da je "boj proti korupciji na Kitajskem v zadnjih letih stalnica, pred kongresom oblasti vedno aretirajo kakšnega vplivnega član in želijo tudi tako utišati kritike oz. proteste proti oblastem. Vsako leto po vsej Kitajski poteka približno 74.000 protestnih shodov, ki so zelo različni: od protesta proti davkom do izboljšanja zdravstva, vsako leto pa je vloženih tudi 12 milijonov peticij, s katerimi želijo državljani opozoriti na nepravilnosti".

Mnoge informacije so Pekingu prikrite
Kot pravi Doberškova, po nekaterih podatkih na Kitajskem pod mejo revščine živi 24 milijonov prebivalcev, po drugih pa kar 80 milijonov, k temu pa najbolj pripomorejo davki, ki jih morajo kmetje plačevati ne glede na letino, ter plačljiva zdravstvo in šolstvo. V nasprotju s prejšnjimi voditelji je Hu po njenem mnenju naklonjen ljudem, vendar je to, da veliko informacij o tamkajšnjem dogajanju do njega sploh ne pride, kajti tamkajšnji veljaki Peking enostavno prezrejo. Glede novih članov komiteja, med katerimi naj bi bil tudi Hujev naslednik, je dejala, da gre za stalno prakso partije. Tako je tudi na 15. kongresu Hu obveljal za Dzeminovega naslednika, na 16. pa je potem dejansko prevzel oblast. Enako naj bi se zgodilo tudi tokrat.

Huju nov mandat in spremembe ustave
Po napovedih naj bi Hu dobil nov petletni mandat za vodenje države, potrdili pa naj bi tudi spremembe ustave. Teden dni dolgega kongresa se udeležuje 2.213 delegatov. Tokratni kongres, ki poteka v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, naj bi stranka izkoristila tudi za menjavo voditeljev na najvišjih položajih z mlajšimi kadri, na dnevnem redu pa je tudi prenova gospodarskega in političnega programa.

Kdo bo v devetčlanskem komiteju?
Ena najbolj zanimivih tem letošnjega srečanja partijskih funkcionarjev so zamenjave v najpomembnejšem partijskem organu - devetčlanskem stalnem komiteju politbiroja. Spremembe v njegovi sestavi naj bi jasno pokazale, koliko je Hu okrepil svojo oblast v primerjavi z drugimi člani. Stolček v komiteju naj bi poleg Huja obdržal premier Ven Džjabao, za druge člane, predvsem tiste, ki so podpirali Hujevega predhodnika Džjanga Dzemina, pa ni znano, kaj se bo zgodilo z njimi. Med novimi člani komiteja bi lahko bil tudi že Hujev naslednik, ki bo leta 2012 zamenjal zdajšnjega predsednika države in generalnega sekretarja partije. Največkrat omenjeni imeni sta 52-letni Li Kečjang, voditelj partije v severovhodni pokrajini Ljaoning, in 54-letni Ši Džinping, voditelj partije v Šanghaju in eden t. i. kitajskih malih princev - sinov nekdanjih komunističnih voditeljev.

Hu želi "znanstveni razvoj"
Ravno vpliva Džjanga Dzemina bi se Hu Džintao rad znebil, tudi s pomočjo svojega načrta o gradnji "harmonične družbe" in ideologije o naprednem "znanstvenem razvoju," katere del naj bi zapisali tudi v partijsko ustavo. Temeljni načeli znanstvenega razvoja sta zmanjšanje razlik med mestnimi in podeželskimi območji ter večji poudarek okolju. O slednjem je Hu govoril tudi v govoru ob odprtju kongresa. "Uvedli bomo odgovorni sistem za ohranjanje energije in zmanjšanje izpustov. Gospodarsko rast smo plačali z visokim računom za vire in naravo."

Kitajska komunistična stranka je bila ustanovljena leta 1921, s 73 milijoni članov pa je tudi največja politična stranka na svetu.

K . T.

Kongres kitajskih komunistov