Hutijevci kljub letalskemu bombardiranju arabske koalicije še stopnjujejo ofenzivo na strateško pomembni Aden. Foto: EPA
Hutijevci kljub letalskemu bombardiranju arabske koalicije še stopnjujejo ofenzivo na strateško pomembni Aden. Foto: EPA
Aden - vojno stanje popoldne 2. aprila 2015
Vojno stanje v četrtek popoldne v strateško pomembnem pristaniškem mestu Aden: zeleni (hutijevci) so pred tem, da zavzamejo celoteno mesto, saj se rdeči (Hadijevi lojalisti) vztrajno umirajo. Foto: Twitter/HKarimi1991
Ostanki bombnega napada v Jemnu
Savdijci, Eigpčani in ostali Arabci iz zalivskih držav že teden dni bombardirajo Jemen, kjer je država razpadla na najmanj tri dele: Hutiji obvladujejo nekdanji Severni Jemen, na jugu so sunitske sile predsednika Hadija, na jugovzhodu pa svoj nadzor širi džihadistična lokalna Al Kaida. Foto: EPA
Protestniki v Adnu
Jemenski predsednik Abdrabu Mansur Hadi je zdaj v Riadu, glavnemu mestu Savdske Arabije, od koder poziva arabsko koalicijo, naj izvede še kopensko invazijo na Jemen. Foto: Reuters

V Adnu potekajo poulični boji, pri čemer hutijevci, milica šiitskih Zajdov, vztrajno zavzemajo mesto iz rok sil, zvestih predsedniku Abdrabu Mansurju Hadiju. Po zavzetju četrti Hor Maksar so obvladali tudi četrt Krater s predsedniško palačo, s čimer obvladujejo ključni polotok v mestu in s tem pristanišče.

Izkrcali so se tuji vojaki - Kitajci, a le začasno
V samem pristanišču se kljub bojem nadaljuje evakuacija, pri čemer je zaradi izkrcanja neznanih tujih vojakov prišlo tudi do panike, da se je začela kopenska invazija arabske sunitske koalicije. Izkazalo se je, da so na obali ostali kitajski vojaki, saj so zaradi bojev začasno prekinili evakuacijo, ladja se je obrnila na odprto morje, vojaki pa so varovali preostale kitajske državljane.

Novo vroče bojišče med suniti in šiiti
Šiitski Zajdi predstavljajo dobro tretjino prebivalcev Jemna, politično in vojaško pa jim pomaga Iran. Vojaško posredovanje arabske sunitske koalicije je tako tudi novo poglavje v vse širšem in krvavem geopolitičnem spopadu med Savdsko Arabijo in Iranom oz. suniti in šiiti.

Hutijevci, ki so glavno mesto Sano zavzeli že lani septembra, februarja letos pa dokončno vse ustanove osrednjih oblasti, napredujejo kljub letalskim napadom arabskega zavezništva pod vodstvom Savdske Arabije v podporo jemenski vladi predsednika Hadija.

Vse ostrejša bitka za Aden
Po navedbah prebivalcev Adna so hutijevci skupaj s silami, zvestimi nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, zasegli diplomatsko četrt Hor Maksar, zdaj pa napredujejo proti predsedniški palači v nekdanji prestolnici Južnega Sudana. Hadi je v Aden iz hišnega pripora v Sani pobegnil februarja, prejšnji teden, ko so se uporniki nevarno približali mestu, pa je pobegnil tudi iz Adna in se zatekel v Savdsko Arabijo. Po podatkih agencije AFP, ki se sklicuje na vire iz vojaške bolnišnice, je bilo v dopoldanskih spopadih v Adnu ubitih najmanj 44 ljudi.

V polnem teku je evakuacija tujih državljanov, pri čemer sta v Sani pristali tudi dve ruski letali, potem ko v sredo Savdijci niso dali dovoljenja. Ruske ladje so medtem v Adnu evakuirale več sto ljudi, tako lastne državljane kot številne ljudi iz držav nekdanje Sovjetske zveze.

Prva smrtna žrtev na savdski strani
Uradni Riad je medtem potrdil prvo smrtno žrtev v vojaški operaciji proti južni sosedi. V obmejnem obstreljevanju je umrl vojak, pripadnik obmejne straže, še deset pa jih je bilo ranjenih, so zapisali pri savdskem notranjem ministrstvu. Spopad se je zgodil na nadzorni točki Al Hasn v pokrajini Asir na jugozahodu Savdske Arabije, kamor so hutijevci streljali z goratega območja v Jemnu.

Priložnost izkoristila jemenska Al Kaida
Pripadniki jemenske veje teroristične mreže Al Kaida so medtem vdrli v zapor v pristaniškem mestu Al Mukala, ki leži na jugovzhodni obali 550 km vzhodno od Adna, in osvobodili kakih 300 zapornikov, večinoma svojih borcev. Med izpuščenimi je tudi eden od vodij Al Kaide v Jemnu Halid Batarfi, ki je bil v zaporu več kot štiri leta. V spopadih, ki so ob tem izbruhnili, je bilo ubitih pet zapornikov in dva paznika.

V mesto na jugovzhodu Jemna so borci Al Kaide vdrli z več strani, pri tem pa so se spopadli z Hadijevimi vladnimi silami, ki so ga branile. Po navedbah oblasti so spopadi izbruhnili tudi v pristanišču in bližini predsedniške rezidence v mestu. Jemenska Al Kaida naj bi zasegla tudi sedež tamkajšnje radijske postaje, ki je po napadu prenehala oddajati.

AQAP v boju s hutijevci in Hadijem
Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP), kakor je uradno ime jemenske Al Kaide, je dejavna predvsem na jugu in vzhodu države. Tokratni vojaški podvig že potrujeje napovedi, da bo AQAP izkoristil trenutne vojne razmere v državi in še okrepil svoje delovanje ter povečal svoje ozemlje.