Rusko-gruzijska vojna je trajala pet dni. Foto: EPA
Rusko-gruzijska vojna je trajala pet dni. Foto: EPA
ICC v preiskavo domnevnih zločinov v Južni Osetiji

Vojna med Gruzijo in Rusijo se je začela 7. avgusta 2008 z napadom gruzijskih sil na avtonomno gruzijsko pokrajino Južno Osetijo, ki se je hotela opreti gruzijskemu nadzoru. V spopad se je vpletla tudi Rusija, ki je gruzijske sile potisnila iz Južne Osetije.

Tožilka ICC-ja Fatou Bensouda je po poročanju BBC-ja dejala, da ima tožilstvo dokaze, da so sile v Južni Osetiji ubile do 113 gruzijskih civilistov in da sta obe strani ubili mirovne posrednike, "kar je vojni zločin". Pri tem je posredovala podatek, da naj bi sile v Južni Osetiji ubile dva gruzijska mirovnika, gruzijske sile pa deset ruskih mirovnikov.

Med boji v Južni Osetiji je bilo ubitih okoli tisoč ljudi, od 162 do 365 civilistov, v Gruziji pa 224 civilistov. Iz Južne Osetije v Severno pobegnilo okoli 30.000 civilistov, 15.000 Gruzijcev se je izselilo iz Južne Osetije. Tožilstvo bo vzelo pod drobnogled tudi možnost t. i. etničnega čiščenja, saj se je po koncu vojne število Gruzijcev, ki še živijo v Južni Osetiji, "zmanjšalo za najmanj 75 odstotkov", piše BBC.

Tožilka je že vložila prošnjo za začetek postopka, ki bi lahko le še razplamtel že tako zaostrene odnose med Rusijo in Zahodom. Rusija, tako kot ZDA, ni članica ICC-ja -v ločenem postopku ICC že preiskuje domnevne kršitve med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki na vzhodu države.

ICC v preiskavo domnevnih zločinov v Južni Osetiji