Pred kratkim je Meddržavno sodišče razsodilo o tožbi BiH-a proti Srbiji. Foto: EPA
Pred kratkim je Meddržavno sodišče razsodilo o tožbi BiH-a proti Srbiji. Foto: EPA

Ruanda trdi, da je Francija s tem, ko je francoski sodnik Jean-Louis Bruguiere novembra lani podpisal mednarodne zaporne naloge za devet pomočnikov predsednika Ruande Paula Kagameja, ki naj bi sodelovali pri genocidu leta 1994, kršila njeno suverenost ter onemogočila njeno svobodno in normalno delovanje.

Analitiki menijo, da je malo verjetno, da bo sodišče ZN-a ta primer res obravnavalo, saj mora Francija priznati pristojnost sodišča v tem primeru, kar pa se najverjetneje ne bo zgodilo.

Ruanda je po podpisu zapornih nalogov prekinila diplomatske odnose s Francijo, zaprla francosko veleposlaništvo v Kigaliju, francoskemu veleposlaniku pa dala 24 ur, da zapusti državo. Predtem je že odpoklicala svojega veleposlanika v Franciji, proti kateremu je v Kigaliju protestiralo okoli 25.000 ljudi.

Francoski sodnik, ki je podpisal omenjene zaporne naloge je predlagal tudi, da bi Kagameju sodili zaradi umora nekdanjega ruandskega predsednika Juvenala Habyarimana, saj naj bi njegova smrt sprožila genocid.