Imenovanje Tonyja Blaira na mesto bližnjevzhodnega posrednika ni po volji vsem Palestincem. Foto: EPA
Imenovanje Tonyja Blaira na mesto bližnjevzhodnega posrednika ni po volji vsem Palestincem. Foto: EPA
Pripadnik Hamasa
Gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo in ne priznava nove palestinske vlade, ostro nasprotuje imenovanju Blaira na mesto novega posrednika. Foto: EPA
Blair bližnjevzhodni odposlanec

Tiskovni predstavnik palestinskega gibanja Hamas, ki trenutno nadzira Gazo, je dejal, da Blair ni bil v veliko pomoč kot britanski premier, saj ni bil iskren in se ni resnično trudil, da bi pomagal rešiti bližnjevzhodno vprašanje. Dodal je še, da je Blair vedno sledil le stališčem ZDA in Izraela.

Imenovanje Blaira sta podprla gibanje Fatah in Izrael. Palestinski predsednik Mahmud Abas je povedal, da je verjame v Blairov uspeh, saj mu je nekdanji britanski premier zagotovil, da bo skušal doseči miroljubno rešitev za obe državi. Tudi izraelski premier Ehud OImert je prepričan, da bo imel Blair ugoden vpliv na razmere na Bližnjem vzhodu.

ZDA: Blair ni Superman
Tudi v ZDA so pozdravili Blairovo imenovanje na mesto bližnjevzhodnega posrednika, a je tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow vseeno priznal, da "Blair ni Superman, saj nima ogrinjala". V ZDA so prepričani, da bo Blair deloval predvsem kot agresivni posrednik med bližnjevzhodno četverico in palestinskimi oblastmi, kjer bo skušal doseči napredek, ki ga vse vpletene strani že dolgo pričakujejo.

Blairovo imenovanje zbuja nekatere pomisleke
Bližnjevzhodna četverica je Blaira imenovala na mesto posrednika, potem ko je odstopil z mesta premierja, rahla zamuda pa je nastala zaradi ruskih pomislekov. Kritik je bil deležen predvsem opis njegovih nalog, ki predvidevajo pomoč Palestincem pri gradnji državnih ustanov in pri promociji gospodarskega razvoja, zelo ohlapno pa je določeno posredovanje v izraelsko-palestinskem sporu.

V mednarodni skupnosti se pojavljajo tudi očitki, da je nekdanji britanski premier preveč sporna oseba za posredovanje v dolgoletni krizi, predvsem zaradi njegovega sodelovanja v vojni v Iraku in velikega prijateljstva z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. To na Bližnjem vzhodu, razen Izraelcem, ne vzbuja prevelikega zaupanja.

Nekdanji premier obljubil rešitev bljižnjevzhodnega zapleta
Blair, ki bo na mestu posebnega odposlanca nasledil nekdanjega predsednika Svetovne banke Jamesa Wolfensohna, je po imenovanju dejal, da je težave na Bližnjem vzhodu mogoče rešiti, vendar bo potrebno veliko dela in potrpežljivosti. Poudaril je, da si bo prizadeval za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu in oblikovanje dveh držav - državo Izrael in palestinsko državo.

Blair bližnjevzhodni odposlanec