Na fotografiji je Laurent Ghilain s svojim sinom Samuelom. Belgijca Laurent in njegov soprog Peter Meurrensom sta se odločila za spočetje otroka prek nadomestne matere. Ker je nadomestno materinstvo v Belgiji prepovedano, sta se odločila za nadomestno mati v Ukrajini. A ker mali Samuel ni mogel dobiti belgijskega državljanstav in potnega lista, je bil star dve leti, ko je lahko končno prišel v Belgijo (na fotografiji). Foto: EPA
Na fotografiji je Laurent Ghilain s svojim sinom Samuelom. Belgijca Laurent in njegov soprog Peter Meurrensom sta se odločila za spočetje otroka prek nadomestne matere. Ker je nadomestno materinstvo v Belgiji prepovedano, sta se odločila za nadomestno mati v Ukrajini. A ker mali Samuel ni mogel dobiti belgijskega državljanstav in potnega lista, je bil star dve leti, ko je lahko končno prišel v Belgijo (na fotografiji). Foto: EPA
Umetna oploditev
V Indiji so v lanskem letu nadomestne matere rodile 2.000 otrok, polovica otrok ima zdaj svoj dom v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Ko ne moreš imeti svojega otroka, bi zanj naredil vse. Kot piše britanski The Telegraph, je v Veliki Britaniji priljubljen začetka starševstva prek nadomestnih mater iz Indije. Pari ali posamezniki so pripravljeni odšteti 30.000 evrov ali več za to, da jim nadomestna mati rodi otroka. Nadomestna mati je ženska, ki lahko daruje svoja jajčeca za oploditev ploda in otroka tudi rodi, lahko pa otroka le donosi in rodi.

Na svet prijokalo 2.000 otrok, ki so jih v Indiji rodile nadomestne matere
V Indiji se je na tak način v letu 2011 rodilo več kot dva tisoč otrok, od tega jih zdaj polovica živi v Veliki Britaniji. Kot piše časopis, se Britanci tako izognejo strogi britanski zakonodaji, ki prepoveduje komercializacijo nadomestnega materinstva, tj. ko bodoči starši plačajo več kot samo osnovne stroške, ki jih nadomestna mati potrebuje za življenje. Na Otoku se je na tak način lani rodilo le sto otrok.

A industrija, ki spodbuja t. i. kulturo 'izposoje maternice', Indiji vsako leto prinese 1,8 milijarde evrov, številka pa še raste. Ženska, ki daruje svoje jajčece in otroka rodi, za to dobi plačilo nekaj več kot 7.000 evrov.

"A fenomen 'otroške industrije' zdaj spodbuja zaskrbljenost indijske vlade, saj strokovnjaki za rodnost v Indiji ocenjujejo, da je država prišla med vodilne v svetu na tem področju," piše The Telegraph. Pri tem je skrb vzbujajoče ne le to, da nihče ne ve točnega števila rojstev otrok s pomočjo nadomestnih mater, vprašljivo je tudi zagotavljanje varnostnih standardov nosečih žensk in otrok.

Nad klinikami ni nadzora
Ravno zato je indijska vlada pooblastila Radhey Sharmo, da sledi gibanju umetnega oplojevanja in pripravi predlog za regulacijo tovrstne industrije. "V Indiji imamo uradno registriranih 600 klinik za umetno oploditev, a to seveda še zdaleč ni popoln seznam. Ocenjujemo, da je na trgu še okoli 400 ilegalnih klinik," je dejala Sharmova. Za primerjavo, v mestu Hyderabad je 250 klinik, ki se ukvarjajo z umetno oploditvijo, svojo dejavnost pa jih je registriralo le enajst.

Sharmova je tudi predsednica komisije, ki je pripravila osnutek za standardizacijo stroškov industrije, ki predvideva uvedbo varnostnih standardov, prepoveduje selekcijo spola (saj so v Indiji bolj zaželeni dečki kot deklice), ženskam, ki so sposobne zanositi, prepoveduje, da se na pomoč obrnejo na nadomestne matere, prav tako pa bodo poskušali sestaviti celovit seznam in registracijo klinik.

"Homoseksualni pari so željni otrok"
'The Birthplace of Joy' je ena izmed registriranih klinik v New Delhiju, katere stranke so samo tujci, med njimi pa je dobra polovica homoseksualnih parov. Na neki drugi kliniki 'Surrogacy Centre India' so za The Telegraph dejali, da njihove stranke večinoma pripadajo srednjemu družbenemu razredu, med njimi pa je veliko zdravnikov, menedžerjev, bankirjev, poslovnežev.
"Homoseksualni pari so željni otrok. Mnogi so nam zatrdili, da jih je v trenutku, ko so dojeli, da so homoseksualci, najbolj razžalostilo to, da morda nikoli ne bodo imeli svojih otrok," je dejala direktorica centra 'Surrogacy Centre India' Shivani Gour, ki je dodala: "Tistim, ki trdijo, da opravljamo nemoralno delo, lahko rečem le to, da se mi smilijo, Bog naj vas blagoslovi, saj ste nevedni."
Na omenjeni kliniki so priznali, da so v letu 2011 posredovali pri 26 rojstvih s pomočjo nadomestnih mater. Dojenčki pa imajo svoj dom v Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji, Kanadi, na Japonskem in v Španiji.

Ženske ne želijo več rojevati
Res pa je, da kritiki na drugi strani izpostavljajo tudi dejstvo, da nekatere ženske izrabljajo nadomestne matere zato, ker same ne želijo roditi. Anoop Gupta iz delhijskega centra za zdravljenje neplodnosti je poudarila, da pri njih takim ženskam ne nudijo tovrstnih storitev. "Čeprav so te bogate ženske sposobne donositi in roditi, se obračajo na nas. Pri tem jih ne spodbujam, saj menim, da mentalno niso sposobne ali primerne biti mati, saj jo bolj skrbi postava ali kariera."

Težave staršev pri pridobitvi državljanstva in potnih listov za dojenčka
Britanski pari, ki se odločijo za tak način začetka starševstva, pa se morajo spopasti še z eno težavo, piše The Telegraph, in to je birokracija. Otrok, ki je rojen v Indiji, namreč ne more takoj po rojstvu dobiti potnega lista in državljanstva Velike Britanije, nanju je treba čakati kar nekaj časa.