Klan Patel je indijska gonilna gospodarska sila, motijo pa ga pomoči za
Klan Patel je indijska gonilna gospodarska sila, motijo pa ga pomoči za "nižje" kaste. Na ulicah države Gudžarat so zdaj pripadniki paravojaških enot. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
false
Bogatejši klan Patel si želi predvsem sprememb glede manjše pomoči revnejšim slojem in več položajev za svoje pripadnike. Foto: EPA

V dveh dneh nasilja je umrlo sedem ljudi, spopadi pa so se razširili, potem ko je policija aretirala mladega voditelja vplivne skupnosti oziroma klana Patel, 21-letnega Hardika Patela, poroča Reuters. Skupnost Patel oziroma Patidar sestavlja 14 odstotkov prebivalcev Gudžarata, gre pa za relativno premožno skupnost lastnikov zemljišč in podjetnikov, ki se ukvarjajo s trgovino z diamanti, obdelavo nafte in tekstilom. Klan Patel je gonilna sila indijske gospodarske rasti.

Kot je dejal Patel, so oni višja kasta, zahtevajo pa enake pravice za vse, kar naj bi zagotavljala indijska ustava. Pravzaprav zagovarjajo spremembo politik, ki po njihovem mnenju neupravičeno pomagajo skupinam, ki so na dnu indijske družbene lestvice.

Vztrajajo, naj vlada preneha s pozitivno diskriminacijo, ki gre v korist muslimanov, hindujcev iz nižjih kast in drugih nazadnjaških razredov, kar je skupen izraz za socialno in izobrazbeno prikrajšane skupine.

Spopadi po aretaciji vodje protestov
V torek se je na shodu v mestu Ahmedabad zbralo pol milijona ljudi. Po aretaciji Hardika Patela pa so izbruhnili spopadi s policijo po vsej državi, zaradi česar so oblasi Patela izpustile. Policija je sicer uporabila solzivec in gumijevke.

Načelnik policije v Gudžaratu P.C. Thakur je dejal, da so se "agitatorji spopadli tako s policijo kot pripadniki nižjih kast". Po njegovih besedah so protestniki požgali devet policijskih postaj in več deset avtobusov.

Šole in podjetja zaprta
Umrlo je sedem ljudi, šest protestnikov in policist, še 18 ljudi pa je kritično ranjenih, je dejal Kešav Šah, policijski poveljnik v glavnem mestu države Gandhinagarju. Oblasti so tako uvedle policijsko uro, ki se bo nadaljevala. Tako bodo šole in podjetja ostala zaprta. Vzdušje je napeto, je dejal Šah.

Dogodki so obudili spomine na hujše izgrede leta 2002, ko je umrlo več kot 1.000 ljudi, večinoma muslimanov. Gudžarat je zvezna država, ki jo je vodil sedanji premier Indije Narendra Modi, ravno klan Patel pa je predstavljal njegovo glavno podporo v času vodenja te države. Modi je sicer pozval k umiritvi razmer. "Z nasiljem se nikoli nič ne doseže," je dejal premier.