Indijska letalska družba Indian Airlines zahteva, da so njihove stevardese primerno visoke in ne prezežke. Foto: EPA
Indijska letalska družba Indian Airlines zahteva, da so njihove stevardese primerno visoke in ne prezežke. Foto: EPA
Indian Airlines
Indijska letalska industrija postaja vse bolj konkurenčna. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je imela letalska družba vso pravico ustrezno ukrepati v interesu varnosti na letalih in v luči vse večje konkurence. V sodbi je sodišče zapisalo, da je na letalu varnost potnikov odvisna od sposobnosti osebja primerno reagirati v primeru zapletov v zraku. "Nobena letalska družba si nikakor ne more privoščiti površnosti. Pozorni morajo biti tako na osebnost kot tudi na fizično pripravljenost uslužbencev," je povedala sodnica Rekha Sharma.

Sodnica je zavrnila tudi obtožbe stevardes, da ukrepi glede njihove prekomerne teže predstavljajo "žalitev njihovi ženskosti". "Ne razumem, kako je lahko nepošteno, nerazumljivo in žaljivo, če stevardese prosijo, naj nadzorujejo svojo težo," je bila neizprosna sodnica.

Indian Airlines je z omejitvami glede teže in višine pri sprejemu novih stevardes začel lansko leto. Njihov glavni razlog za zaostritev kriterijev je bila varnost na letalu, a je razlog po vsej verjetnosti tudi ta, da je v Indiji vse več nizkocenovnih letalskih prevoznikov, ki na svojih letalih zaposlujejo suhe stevardese v mini krilih in visokih petah, in tako postaja konkurenca vse hujša.

Se Indijci uklanjajo zahodnim idealom?
Omenjeni primer na sodišču se je zgodil v času, ko se v Indiji odvija burna razprava glede lepotnih idealov. V indijski družbi, vse od zabavne industrije pa do letalskih družb, se postavlja vprašanje, če Indijci počasi opuščajo svoje tradicionalne ideale lepote in zunanjega izgleda ter se vse bolj predajajo zahodnemu idealu suhih žensk.