Predsednik Rohani si je ogledal uničenje v mestu Šarpol-e-Zahab. Dejal je, da bodo odkrili krivce za slabo zgrajene stavbe, ki so se v potresu zrušile. Foto: Reuters
Predsednik Rohani si je ogledal uničenje v mestu Šarpol-e-Zahab. Dejal je, da bodo odkrili krivce za slabo zgrajene stavbe, ki so se v potresu zrušile. Foto: Reuters
Iran
Potres je uničil več kot 30.000 hiš, brez strehe nad glavo naj bi ostalo 70.000 ljudi. Foto: EPA
Iran
Iranska revolucionarna garda in iranski Rdeči križ sta nekatere, ki so ostali brez strehe nad glavo, namestila v šotore. Foto: EPA
V Iranu po potresu dan žalovanja

Nedeljski potres z magnitudo 7,3 je prizadel vasi in mesta v gorati pokrajini Kermanša, ki meji na Irak. Več tisoč ljudi, po podatkih ene izmed humanitarnih organizacij je brez strehe nad glavo ostalo 70.000 ljudi, je moralo že drugo noč preživeti v improviziranih taboriščih ali na prostem, v strahu pred novimi popotresnimi sunki, ki so jih do zdaj zaznali že več kot 190.

"Bila je zelo hladna noč. Potrebujemo pomoč. Potrebujemo vse. Oblasti bi morale pospešiti prihod pomoči," je dejala mlada ženska iz mesta Šarpol-e-Zahab, ki je med najbolj prizadetimi kraji. V mestu je potres poškodoval tudi bolnišnico, zato so več sto huje poškodovanih prepeljali v prestolnico Teheran. Potres so sicer čutili v 14 iranskih provincah.

Rohani obljublja kaznovanje krivcev za rušenje stavb
Iranski predsednik Hasan Rohani, ki si je ogledal prizorišče, je obljubil, da bodo "našli krivce", odgovorne, da so se v potresu zrušile stavbe. Dejal je, da so stavbe, ki so jih gradili zasebniki, potres prenesle, tiste, ki jih je gradila država v okviru projekta pomoči za revne, pa ne. Država je pod Rohanijevim predhodnikom Mahmudom Ahmadinedžadom namreč zgradila okoli dva milijona stanovanj za ljudi z nizkimi prihodki. Rohani je ob tem obljubil posojila in denarno pomoč za brezposelne.

Iran je torek razglasil za državni dan žalovanja. Pomoč je na prizadeto območje poslala Turčija, ponudila sta jo tudi Nemčija in Italija. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je izrekel sožalje in vladne službe pozval k ukrepanju. Združeni narodi so izrazili pripravljenost za pomoč, "če bo potrebna", poroča BBC.

Iranski Rdeči križ, katerega 30 reševalnih ekip deluje na območju, je sporočil, da so številne ceste uničene, zaradi česar je dostop do nekaterih območij otežen, zato tam pomagajo tudi vojaški helikopterji. Vodja elitne iranske revolucionarne garde je dejal, da nujno potrebujejo šotore, vodo in hrano.

Konec reševalne akcije
Reševalni delavci so končali reševalne akcije v pokrajini Kermanša, saj so po navedbah uradnikov možnosti za preživetje izjemno majhne. V ponedeljek so po poročanju iranskih medijev v Šarpol-e-Zahabu sicer iz ruševin potegnili žensko in dojenčka.

Potres je popolnoma uničil več kot 30.000 hiš, grajenih iz betona ali nežgane opeke. Najmanj dve vasi je potres popolnoma uničil.

V Iraku 13 mrtvih
Žarišče potresa je bilo sicer v Iraku, v mestu Pendžvin v pokrajini Sulajmanija, ki leži v avtonomni pokrajini Kurdistan. Na iraški strani meje, kjer je območje precej redkeje poseljeno, poročajo o 13 smrtnih žrtvah in okoli 400 ranjenih.

V Iranu po potresu dan žalovanja