Foto:
Foto:
Šiitska milica je prevzela nadzor tudi v Karbali.
Japonsko vojaško oporišče v Samavi na jugu Iraka.
Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je dejal, da ZDA nadzorujejo razmere v Iraku.

Sedem južnokorejskih misijonarjev so uporniki že izpustili nepoškodovanih, usoda drugih pa še naprej ostaja neznana.

Skupina iraških upornikov Saraja Al Mudžahid je zajela tri japonske državljane in grozi, da jih bo ubila, če se Japonska ne bo umaknila iz Iraka.

Arabska televizija Al Džazira je predvajala videoposnetek, na katerem so trije Japonci, med njimi tudi ženska, oblečeni v civilna oblačila. V izjavi doslej neznane iraške uporniške skupine Saraja Al Mudžahid so dejali, da morajo japonski vojaki v treh dneh zapustiti Irak, če ne, bodo zajete talce ubili.

V Nasiriji na jugu Iraka je bil v torek ugrabljen Britanec, ki naj bi bil pogodbeni delavec. Iranska televizija pa je sporočila, da sta bila v Iraku ugrabljena izraelska Arabca, ki sta delala za ameriško dobrodelno organizacijo.

Američani brez nadzora v iraških mestih
Ameriška vojska je sporočila, da nima nadzora nad iraškimi mesti Nadžaf in Kut, kjer so šiitski skrajneži zavzeli glavne zgradbe.

General Ricardo Sanchez je na redni tiskovni konferenci v Bagdadu dejal, da so koalicijske sile, med njimi tudi ukrajinski in španski vojaki, v svojih oporiščih na obrobju Nadžafa in Kuta. Šiitski skrajneži naj bi tako nadzorovali središče obeh mest.

Ukrajinski vojaki so se iz središča Kuta umaknili v sredo, potem ko so se spopadli z šiitsko milico. Po besedah Sancheza naj bi šiitska milica skrajnega verskega voditelja Moktada Al Sadra štela okoli 6.000 pripadnikov.

Odstopil iraški minister
Iraški notranji minister Nuri Badran je odstopil, ker naj bi bili Američani nezadovoljni z njegovim delovanjem. Badran, ki je šiitski musliman, je na tiskovni konferneci povedal, da so mu Američani dejali, da bi bilo bolje, če ministrstva za notranje zadeve in obrambo ne bi bila oba v rokah šiitskih predstavnikov. Ta mesec je bilo namreč ustanovljeno ministrstvo za obrambo, ki ga vodi šiitski predstavnik.

Spopadi v Karbali
Poljski in bolgarski vojaki so se v šiitskem svetem mestu Karbala spopadli s šiitskimi skrajneži. Spopadi s šiitsko milico Mehdi so se začeli v sredo zvečer in se nadaljevali ponoči, je sporočil tiskovni predstavnik poljske vojske. Umrli so štirje Iračani, 16 pa jih je ranjenih. Priče poročajo, da skrajneži nadzorujejo mesto in šiitska svetišča v njem.

ZDA so sporočile, da bodo bojne enote v Iraku ostale dlje, kot so pričakovali, zaradi najhujšega nasilja v državi po padcu režima Sadama Huseina. Ta teden je v spopadih umrlo že 35 ameriških in drugih koalicijskih vojakov ter več sto Iračanov.

Napad na japonske vojake


Tokio je sporočil, da ne bo sprejemal prenagljenih odločitev glede nastanitve japonskih vojakov v Iraku. V sredo so v bližini oporišča japonskih vojakov v mestu Samava na jugu Iraka odjeknile tri eksplozije, ki pa niso poškodovale nikogar, je sporočilo japonsko obrambno ministrstvo. Japonski premier Džuničiro Koizumi je po napadu na japonske vojake dejal, da si teroristi prizadevajo za umik njihovih enot iz Iraka, kar pa jim ne bo uspelo. Iraške območne varnostne enote so po napadu na japonske vojake zaprle vse ceste, ki vodijo do njihovega oporišča.

Rumsfeld o razmerah v Iraku
Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je zatrdil, da ameriške sile nadzirajo razmere v Iraku. Hkrati je sporočil, da utegne Pentagon preklicati napovedano vrnitev dela svojih enot v ZDA, saj se v Iraku stopnjuje nasilje.

Trenutno je v Iraku razporejenih približno 135.000 ameriških in nekaj več kot 11.000 britanskih vojakov. Čeprav imajo preostale države v Iraku manj kot deset tisoč vojakov, je njihova navzočnost izredno pomembna za Američane, ki si prizadevajo za vključitev še več držav v koalicijo.

Rumsfeld je poudaril, da v spopade ni vpletenih veliko Iračanov. Iraške vernike je pozval, naj bodo previdni, saj utegnejo biti sveta mesta 12. aprila, ko bo velik šiitski verski praznik, zelo nevarna za romarje.