Svet
V islandskem parlamentu je skoraj polovica žensk, od leta 2016 je na čelu vlade Katrin Jakobsdottir. Foto: EPA

Islandija na vrhu lestvice najbolj spolno enakopravnih držav

Slovenija na 10. mestu
7. marec 2018 ob 11:55
Reykjavik - MMC RTV SLO

Preteklo leto so se v svetovnem merilu razlike med spoloma prvič od leta 2006 povečale. A obstaja svetla izjema: že devet let zapored se Islandija uvršča na vrh lestvice spolno najbolj enakopravnih držav.

Leta 1975 so Islandke na protestu množično zahtevale enake pravice, kot jih imajo moški. 24. oktobra 1975 s protesta niso odšle v službo, niso kuhale in ne čistile. Zaprti so bili številni vrtci, šole in tovarne. Za številne Islandce je bil ta protest odločilni trenutek v prizadevanjih za enakopravnost med spoloma. Naslednje leto jim je islandski parlament zagotovil enako plačo, pet let pozneje pa so na Islandiji izvolili prvo predsednico, ki je bila tudi prva predsednica v Evropi.

Januarja letos je začel veljati nov zakon, po katerem morajo podjetja z več kot 25 zaposlenimi moške in ženske na enakih položajih plačati enako, sicer jih čaka globa. V povprečju so na Islandiji ženske plačane za 16 odstotkov manj kot njihovi moški kolegi. Zato je še vedno večina žensk tistih, ki izkoristijo porodniški dopust, čeprav ta na Islandiji pripada tako ženskam kot moškim.

Družbeno dojemanje moškosti in ženskosti se med mladimi spreminja. "Hočemo jih naučiti, da bodo glasne. Naj vpijejo, skačejo in si izbojujejo svoj položaj v družbi. Naj uporabijo svoj glas," pravi vzgojiteljica Margret Pala Alafsdattir.

Na Islandiji veljajo še drugi ukrepi za večjo enakost spolov, med njimi so predpisane kvote žensk na vodstvenih položajih v gospodarstvu in politiki. Tako je bilo leta 2016 v islandskem parlamentu 48 odstotkov žensk.

Slovenija se je leta 2015 na evropskem indeksu enakosti spolov med državami Evropske unije uvrstila na 10. mesto.

Več v prispevku Vite Vlašič.

VIDEO
Islandija na vrhu seznama spolno najbolj enakopravnih držav
K. T., Vita Vlašič, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Truthurts
# 07.03.2018 ob 11:58
Ljudje naj bodo plačani po učinkovitosti in ne po spolu
MatjazP
# 07.03.2018 ob 12:06
Samo tko me zanima, so v to statistiko vključeni tudi muslimani?
Virunum
# 07.03.2018 ob 12:16
Popravljanje statistike žensk, zgolj na osnovi spola, je diskriminacija moških... Ker je treba izpolnit žensko kvoto marsikateri bolj sposoben in primeren moški odpade... Pa isto bi bilo v nasprotni smeri... Neumnosti brez primere...
Seneca
# 07.03.2018 ob 12:17
Ali morajo tam tudi moški še vedno delati dlje od žensk? Se tudi tam služenje obveznega vojaškega roka ne šteje v pokojninsko dobo? Tudi tam otroke ločenih staršev skoraj vedno dodelijo ženski? Ali tudi tam moški in ženske plačujejo enak % od plače za pokojnino, čeprav povprečna ženska uživa pokojnino še enkrat dlje od moških?
Volkosvinj
# 07.03.2018 ob 12:26
Meni se zdi nepredstavljivo, da bi se plačalo delavca/delavko različno samo zaradi spola v kolikor opravi enako delo, enako kvalitetno. Tukaj ne bi smelo biti debate.

Dejstvo pa je, da radi aktivisti(beri aktivistke) potvarjajo podatke in pisarijo, da je v Sloveniji npr. v zdravstvu moški plačan več kot ženska(vir Siol.net). To ne more držati, saj gre za enoten sistem plač javnega sektorja in se plača izračuna izključno po objektivnih faktorjih. Na primer torej, da moški delajo več ur tedensko/mesečno, so tudi več plačani. Tako mora biti, saj bi obratno moralo veljati enako!
jakosol
# 07.03.2018 ob 12:36
To o razlikah v plačah je veliko zavajanje. V javnem sektorju je enoten plačni sistem, ki ni nič odvisen od spola zaposlenega. Si v plačnem razredu in dobiš enako plačo ne glede na spol. V zasebnem sektorju tudi ne more biti razlik pri delavcih, saj imajo kolektivne pogodbe. Povprečne plače moških so res višje, a zato, ker jih je več na bolje plačanih mestih (predsedniki uprav, politični funkcionarji, ...). Žensk na vodilnih mestih je manj, a tu mora biti merilo sposobnost in ne spol. Tako so nepotrebne tudi spolne kvote pri volitvah. Zakaj bi moral nekdo biti izvoljen le zaradi svojega spola, ne pa zaradi sposobnosti? Ta uravnilovka dela več škode kot koristi. In potem v državnem zboru sedijo poslanci oz. poslanke, ki so večinoma tiho in po navodilih pritiskajo gumbe.
grenadir
# 07.03.2018 ob 12:22
In koliko je kaj na splošno zaposlenih žensk v gradbeništvu, rudarstvu, težki industriji, komunali, gozdarstvu itd.... A smo enakopravni al nismo...
jakosol
# 07.03.2018 ob 12:25
Če se gremo enakost, zakaj pa potem ni enake zastopanosti spolov v rudnikih, na gradbiščih, v komunali? Na drugi strani pa imamo skoraj izključno ženske kolektive (vrtci, šolstvo tudi sodstvo).
Binder Dandet
# 07.03.2018 ob 12:19
"Januarja je tudi začel veljati nov zakon, po katerem morajo podjetja z več kot 25 zaposlenimi moške in ženske na enakih položajih plačati enako."

V Sloveniji za to sploh ni potreben zakon.

Če kdo pozna primer, kjer pri nas moški in ženska na istem delovnem mestu nista plačana enako, prosim na dan z njim.
PomisliSe1x
# 07.03.2018 ob 12:10
No saj Slovenija ni dalec zadaj po enakopravnosti

Dajte izpostaviti se drzave, kjer je najslabse in bi se morale stvari spreminjati!


Na te drzave je treba izvajati pritisk za izboljsavo!
wisan
# 07.03.2018 ob 12:41
Moja mi je rekla, da je kidanje snega moje delo !?
overload
# 07.03.2018 ob 12:10
Ja Islandija tudi vodi po najnižji starsti pri kateri najstniki imajo prve spolne odnose, med prvimi po številu posilstev in po številu incestov...
Wolfy
# 07.03.2018 ob 12:33
Z vsem se strinjam razen s kvotami...
Nevem kako bi se pocutil ce bi vedel da sem sluzbo dobil zaradi kvot..., ce bi mi kdo ponudil sluzbo samo zaradi kvot bi mu reku naj si jo nekam vtakne...
genniuuss
# 07.03.2018 ob 12:09
te ženske so neverjetne,

sam kaj k se potem med sabo udarjijo da kr frči.
E24
# 07.03.2018 ob 12:44
Prvo spolna enakopravnost. Potem izenačenost. Potem delni izbris pomena spola (npr. enotni WC). Potem počasen izbris spola iz jezikovne uporabe.

Nato uzakonjena prepoved omenanja spola, prepoved spraševanja po spolu ter izključna uporaba oblike srednjega spola pri vseh novo izdanih tekstih!

Evropa 2035?
Bubi
# 07.03.2018 ob 12:42
"med njimi so predpisane kvote žensk na vodstvenih položajih v gospodarstvu in politiki."

A ne bi raje gledali po usposobljenosti, ne pa kaj ima kdo med nogami?
Binder Dandet
# 07.03.2018 ob 12:39
@volkosvinj:
Verjetno sva isti članek na siol brala. Mene je minilo, ko sem prebral, da so visoko izobražene ženske pri nas manj plačane od moških. Smeri izobrazbe ne upoštevajo pri tem. Žensk je več družboslovk, moških pa več inženirjev.
Belfast boy
# 07.03.2018 ob 12:55
Zanč na nekem popotniškem forumu je neko dekle s povdarkom rekla da si želi na potovanje samo z puncami. Lahko to izjavo vzamemo kot seksistično? Spomnimo se samo izjave Bode Millerja iz olimpijskih iger in kakšnega odziva je bila deležna ta izjava..da nadaljujem..ženski femenizem je dosegel da simpatična dekleta ne bodo več stala v mini krilih na avtomobilskem sejmu v Ženevi..samo želim povedat kam pelje vsa ta zgodba ;) še malo pa boste dominantnejši spol..tok o enakopravnosti čez nekaj let =)
leonis
# 07.03.2018 ob 12:54
Tele ženske feministke so k te novi migranti, zahtevajo sam pravice pri enakopravnosti nič pa dolžnosti.Zakaj pa ne bi ble enakopravne tud pri težkih opravilih?
Joe Malkovich
# 07.03.2018 ob 12:27
Vsak naj opravlja svojo nalogo, kot mu jo je dodelila narava.
Seneca
# 07.03.2018 ob 12:49
Dejstvo pa je, da radi aktivisti(beri aktivistke) potvarjajo podatke in pisarijo, da je v Sloveniji npr. v zdravstvu moški plačan več kot ženska(vir Siol.net)

Velika krivica bi bila, če bi zdravnica dermatologinja zaslužila enako kot kirurg, ki izvaja operacije srca ali glave in ki so skoraj izključno moškega spola.
zeuss-zeng
# 07.03.2018 ob 12:55
Nato uzakonjena prepoved omenanja spola, prepoved spraševanja po spolu ter izključna uporaba oblike srednjega spola pri vseh novo izdanih tekstih!
Evropa 2035?
--------------
ja seveda - potem seveda še skrivanje vseh spolnih atributov , učenje dečkov , da naj bodo deklice in obratno , propagiranje istospolnih kot krono stvarstva , odsvetovanje naravnega plojenja in propagiranje epruvetnega .... No končno bodo prišli ,,muslimani,, ali kdo drug z zdravo pametjo in zadevo spet postavili na svoje mesto .....
firbec111
# 07.03.2018 ob 12:54
pejmo vsi moški na porodniške, pa se bo vsaj v teoriji vse izenačilo
forest9
# 07.03.2018 ob 12:50
@volkosvinj
Tudi mene je zmotila tista statistika na siol.net, ker je zelo zavajujoča. Piše na splošno po sektorjih, ampak težava bi bila, če bi bila moški in ženska neenako plačana za isto delovno mesto. To kaže na to, da pa moški v povprečju zasedajo višja delovna mesta kot ženske, kar je sicer verjetno tudi težava, ampak jo je treba temu primerno predstaviti in iskati razloge (ki so lahko tudi objektivni). Lahko pa - kot ste nekateri napisali - gre samo za to, da delajo več nadur.
zeuss-zeng
# 07.03.2018 ob 12:45
pok vejice
Spet vrsta pravičnih komentatorjev.
Normalno, o enakosti gre.
--------
kje v kozmusu pa je nekaj enakega ali bog ne daj istega ? Narava je zakon neenakosti , ki se vedno prežema in preoblikuje ter išče sredino ampak istočasno beži od nje . Edina enakost ki kaj velja je ekonomska (pri ljudeh ker drugje ni problem ) iskanje enakosti med spoloma pa je isto kot izenačiti žabo in ptico ....
FDVjevec
# 07.03.2018 ob 13:53
Kar se razlik v plačah tiče, je Slovenija v samem svetovnem vrhu. Pri nas je razlika v povprečni plači med moškimi in ženskami zelo majhna.
Trditev, da so ženske manj plačane od moških za enako opravljeno delo, je pa navadna laž. To se ne dogaja. Vsaj pri nas ne. Ženske so v Sloveniji popolnoma enakopravne moškim. Bi si pa upal trditi, da imajo celo več privilegijev od moških. Najbolj izrazit primer: starost za it v penzijo.
slovenkaaaa
# 07.03.2018 ob 13:35
Pilotka ! dobi enako plačo kot pilot 1, kopilotka 2 dobi enako plačo kot kopilot 2, crew member imajo vsi enako plačo, supervisor crew member je pa večkrat moški in če se ga primerja s žensko crew member to ni ustrezna primerjava.

Enakost za vse, kar sem napisala, izhaja iz sodne prakse evropskega sodišča, kjer so stevardese tožile in tudi dobile tožbe... nekatere letalske družbe prakticirajo, kar sem napisala, si nisem izmislila. Ti napišem še opravilne številke zadev, pa vse učbenike, v katerih so analize teh zadev?
forest9
# 07.03.2018 ob 13:17
slovenkaaaa

Ja, vem da je žal pogosto tako v tujini. Ampak kaj so tudi v Sloveniji ženske manj plačane za isto delovno mesto?
lavrica98
# 07.03.2018 ob 13:02
haha ženske kvote... torej če se npr za deset mest na nekem položaju poteguje 10 sposobnih moških in 10 žensk ki za ta položaj niso sposobne ampak se zavedajo da jih more biti polovica izbranih samo zato ker so ženske, bo moralo podjetje zaposliti pet nesposobnih žensk in trpeti posledice
krumpek
# 07.03.2018 ob 13:00
Preteklo leto so se v svetovnem merilu razlike med spoloma prvič od leta 2006 povečale.

Porodniški dopusti, ženske se odločajo za dela, ki so manj plačana kot moška itd...( moški se bolj odločajo za STEM delovna mesta, ženska pa bolj za delo z ljudmi - učiteljice, medicinske sestre itd...) .To so vse dejavniki, zakaj so razlike .
V življenju še nisem slišal za primer, kjer bi na istem delovnem mestu ženska bila manj plačana kot moški. Ste vi ?

Jordan B.Peterson je odlično povedal, da je vse skupaj totalna neumnost.
zeuss-zeng
# 07.03.2018 ob 12:39
Islandija nam je lahko za zgled.
--------
ja islandija nam je lahko za vzgled kako bo propadkla zahodna civilizacacija . moškega se namreč ne more ukalupit na način da ne bo moški - ženske pa ne na način da ne bo ženska ...
moj komentar
# 07.03.2018 ob 14:15
Islandija na vrhu lestvice najbolj spolno enakopravnih držav

Že v času vikingov je bilo tako.....
Binder Dandet
# 07.03.2018 ob 14:02
Jaz za moško žensko neenakost slišim le v medijih. V vsakdanjem življenju nikjer ne zaznavam neenakopravnosti v moji generaciji. Zato sem tako zelo alergičen, ko berem mnenja 60 let starih žensk, kako bi naj bilo. Tako je bilo v vaši generaciji, ni v naši.
slovenkaaaa
# 07.03.2018 ob 13:39
Pa tudi te kvote, da mora biti ne vem kakšen procent žensk na delovnem mestu, mi ni preveč všeč, saj se strinjam, da je ljudi treba najeti zaradi sposobnosti in izkušenj, ne na podlagi tega, da si ženska, temnopolti, itd.

Ja, saj... zato pa se temu reče pozitivna diskriminacija. Dokler imaš same moške poslance, ljudje mislijo, da ženske sploh ni mogoče postaviti na takšno mesto... in jih že stranke ne dajo na liste, posledično jih ljudje ne morejo voliti... in imaš začaran krog. Sedaj, ko imamo kvote, mislim, da se je pokazalo, da ženske poslanke niso nič slabše kot moški poslanci, ljudje si začnejo predstavljati, da je lahko tudi ženska poslanka... in ko se take stvari uredijo, kvote ne bi bile več potrebne.

Naš župnik recimo med ministrante vključuje fante in punce. Marsikateremu verniku v cerkvi to sploh ni všeč. Kaj zdaj? :D
friks
# 07.03.2018 ob 13:27
TCF

tebi je torej povsem logično, da se nekatere službe tretira kot moške, ne sme se pa nobenih kot ženske?
audiac
# 07.03.2018 ob 13:06
Ampak sem, ja, feministka sem.

Kar pogumno.Naj ti ne bo nerodno.Več ne bom napisal.
audiac
# 07.03.2018 ob 13:00
pok,
Pri nas pa večino jaz skidam. Včasih vse, ca. 200 kvadratov površine. Najbrž zato, ker sem feministka.

Se pravi,da sem bil v zmoti.Tudi feministke naredite včasih kaj pametnega.Hmmm,če je to sploh res.Dokaze prosim!
friks
# 07.03.2018 ob 12:59
Slovenija je bila po vseh resnih primerjava gladko med prvimi štirimi državami.

Glede na hiter pregled ponderjev v indeksu je verjetno v primeru Slovenije prišlo do napake v rubriki znanje.

Vsaj tako čez prst bi rekel, da je odstotek žensk z diplomo gotovo višji kot evropsko povprečje.
themetun
# 07.03.2018 ob 12:39
Slovenija si za enakopravnost itak ne prizadeva - mi se gremo enakost spolov, ne? Smo napredni. V neumnosti.
friks
# 07.03.2018 ob 15:51
TCF

a, res? Otroka v čoln vržeš, pa fajn se mej v življenju. Mogoče bi lahko dodali vsaj še matero ali očeta. Vsaj za otroke mlajše od 6 let. To se zdi nekako humano.

Spol starša naj pa žreba mornar pred čolnom. To se sliši pošteno. Ker ne moremo rečt naj gre tisti, ki ma večjo plačo, ker vemo, da teh stvari še nimamo urejenih.
$$$$$$
# 07.03.2018 ob 15:30
Ce zenska hitreje in bolje obvlada lopato od moskega se strinjam da je bolje placana od moskega.
Ce zenska hitreje in bolje uredi papirje v pisarni se strinjam da je bolje placana kot moski.
Enostavno kot pasulj.
Binder Dandet
# 07.03.2018 ob 14:09
Moj zapis ni mišljen nesramno. Če je bil tako sprejet, se opravičujem. Pravim le, da neenakopravnosti nikjer ne občutim in mi presedajo te teme. Stalno se piše, kako moški in ženske nismo izenačeni v plačah. Pa še enega primera v medijih ali od komentatorjev nisem zasledil, kjer bi v Sloveniji na istem delovnem mestu moški in ženska imela različne plače na podlagi spola. Enega ne.
Wolfy
# 07.03.2018 ob 13:37
@slovenkaaaa

Delno se strinjam s tem kar si napisala. Moras pa vedet da je vse to posledica zgodovine (tudi prazgodovine) in bioloskih in evolucijskih razlik med moskimi in zenskami. Zenske in moski imajo razlicne psiholoske lastnosti, ker je evolucija pri spolih nagrajevala drugacno obnasanje. Moski so zaradi tega bolj agresivni in ekonomsko ambiciozni, saj s tem postanejo uspesnejsi in povecajo interes zensk in hkrati moznosti za reprodukcijo. Pri zenskah te lastnosti niso bile evolucijo nagrajene, saj zenska z agresivnostjo in ekonomsko uspesnostjo ne poveca svoje reproducijske vrednosti, vcasih jo s tem celo zmanjsa... Zato zenske ze v psihologijo nimajo taksnih ambicij, da bi zasedale visje polozaje.
Druga tocka je pa to, da so bile zenske v zahodnem svetu do nedavnega (nekje po svetu so se danes) v zelo podrejenem polozaju, kar se se vedno cuti v splosni miselnost, predvsem na balkanu in vzhodni evropi. Tako kot si sama napisala je bilo v preteklosti veliko diskriminacije predvsem v akademskih in politicnih krogih. Problem je da imamo danes pozitivno diskriminacijo, ki vsaj v psiholoskem smislu ne prinasa kaj dosti koristi zenskam...
Volkosvinj
# 07.03.2018 ob 13:35
@slovenkaaaa

Navedeni podatki, da v javnem sektorju v SLO ženska na enakem delovnem mestu, za enako opravljeno število ur dobi slabše plačilo nikakor ne veljajo.
Metodologija, ki se uporabi mora biti logična in objetkivna ter na prirejena, da se zlorabi za aktivistično propagando.
Enako neumno bi bilo, da bi v majhnem podjetju s 5 petimi ženskami in 1 moškim, kjer ženske opravljajo poslovni del, moški pa je hišnik/vzdrževalec, uporabili to slavno metodologijo izračuna povprečja plač in bi se izkazalo, da imajo ženske v povprečju večkratnik plače moških. Metodologija pač...
slovenkaaaa
# 07.03.2018 ob 13:28
Ja, vem da je žal pogosto tako v tujini. Ampak kaj so tudi v Sloveniji ženske manj plačane za isto delovno mesto?

forest, težko sodim, ker tega ne raziskujem in ker sama nimam takih izkušenj v svoji službi. A glede na to, da je vedno več tujih lastnikov podjetij, bi rekla, da se to širi tudi k nam. Če imajo v tujini velike razlike v plačah bančnikov, domnevam, da ko ti isti lastniki prevzamejo slovenske banke, tudi tukaj izvajajo isto prakso.

Stalno sem bila ponosna, ker je bila Slovenija v Evropi na prvem mestu po enakosti plač. Hočem samo povedati, da ko gre za znanstvene raziskave, ni tako, kot kak komentator tu gori napiše - da pač imajo moški več nadur in zato večjo plačo, ali da primerjajo različne poklice... To pač ne bi bila znanstvena raziskava, a ne, s tako šepajočo metodologijo.
pok vejice
# 07.03.2018 ob 13:12
Pri nas v glavnem jaz kidam. Tu in tam pomagam še sosedi. Upam, da je za letos konec.
slovenkaaaa
# 07.03.2018 ob 13:05
In koliko je kaj na splošno zaposlenih žensk v gradbeništvu, rudarstvu, težki industriji, komunali, gozdarstvu itd.... A smo enakopravni al nismo...

Grenadir, ja, to je ravno tako kot vprašati, koliko moških je zaposlenih v vrtcih in med čistilkami. Mi smo v službi zaposlili moškega na delovno mesto čistilke, pa se ni obneslo več kot nekaj dni, on se je kar obnašal, kot da je hišnik... da bi brisal prah po mizah in čistil okna, mu ni šlo. Kljub vsemu, da je na razgovoru povedal, da razume, na kakšno delovno mesto se je prijavil.

Na komunali bi sicer rekla, da imaš kar precej žensk. Pač urejajo grede po mestih in se ne vozijo na tovornjakih za smeti.
friks
# 07.03.2018 ob 13:04
Že samo to, da je Velika Britanija pred Slovenijo na tej lestvici pove veliko o njeni vrednosti.
slovenkaaaa
# 07.03.2018 ob 13:02
Dejstvo pa je, da radi aktivisti(beri aktivistke) potvarjajo podatke in pisarijo, da je v Sloveniji npr. v zdravstvu moški plačan več kot ženska(vir Siol.net). To ne more držati, saj gre za enoten sistem plač javnega sektorja in se plača izračuna izključno po objektivnih faktorjih. Na primer torej, da moški delajo več ur tedensko/mesečno, so tudi več plačani. Tako mora biti, saj bi obratno moralo veljati enako!

Volkosvinj, tu bi moral biti bolj natančen glede metodologije... po tvoje torej nobena študija, ki kaže na različne plače po spolu, ne drži... ker pač ne more držati? Pa držijo. Ne beri časopisnih člankov, ampak znanstvene, ki ti bodo razložili metodologijo izračunov in vse. Denimo, na letalu boš imel žensko in moškega na istem delovnem mestu, enaka dolžina letov in vse, pa bo moški dobil višjo plačo. Lahko se čudiš, tudi jaz se. Ampak ne gre za zavajanje feministk, kot nakazuješ, ampak za ustaljeno prakso. A nisi bral zagovornikov tega, da je ženska pač vsiljivka na trgu dela in jo je treba z njega tudi spraviti? To na našem območju ni tako razširjena miselnost, v tujini pa kar precej. Še v Belgiji boš imel ženske plačane 40% manj kot moški...
genniuuss
# 07.03.2018 ob 12:42
po moje imajo ženske, vse,
en problem

moški jih ne jemljemo resno.
Kazalo