Predsednik Mattarella še premišljuje o novih predčasnih volitvah. Foto: Reuters
Predsednik Mattarella še premišljuje o novih predčasnih volitvah. Foto: Reuters
Paolo Savona
81-letni Savona je oster kritik evra in Evropske unije. Foto: Reuters
Matteo Salvini
"Znak nespoštovanja do Italijanov je, če ne dobimo vlade, ker je nekdo nezaželen v Berlinu ali Bruslju," je dejal Salvini. Foto: Reuters
Italijanski predsednik nezadovoljen z ministrskim kandidatom

Predsednik Mattarella je v televizijskem nagovoru sporočil, da ni odgovoren za propad sestavljanja vlade, saj sta Liga in Gibanje petih zvezd zavrnila vse njegove predloge za položaj gospodarskega ministra in predlagala Savono, ki bi po predsednikovem mnenju lahko Italijo povlekel iz evroobmočja, to pa je "temeljno za državo".

Vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio je zavrnitev Savone označil za nesprejemljivo. "Gre za institucionalni spopad brez primere," je dejal vodja stranke, ki je na volitvah sicer dosegla najboljši izid.

Medtem je Mattarella za ponedeljek na sestanek že povabil Carla Cottarellija, nekdanjega direktorja za fiskalne zadeve pri Mednarodnem denarnem skladu, kar bi po poročanju Reutersa lahko pomenilo poskus vzpostavljanja tehnične vlade.

81-letni Savona, sicer nekdanji minister za industrijo, je glasen kritik evra in Evropske unije, Mattarella pa je dal posredno prek svojih sodelavcev že predtem jasno vedeti, da Savone ne želi na tem položaju in da ne bo sprejel "diktata" zmagovalcev parlamentarnih volitev, Luigija Di Maia iz Gibanja petih zvezd in Mattea Salvinija iz Lige.

Salvini pred sestankom ostro nad predsednika
Postopek imenovanje vlade sicer poteka tako, da mandatar predstavi svoj kabinet predsedniku države, ki mora prižgati zeleno luč zanj. Širši javnosti neznani Conte se je v petek sešel s predsednikom, toda nastalega zapleta nista rešila. Salvini je bil v odzivu oster. "Ali bo vlada v prihajajočih urah začela delati ali pa se bomo znova odpravili na volitve," je dejal voditelj Lige. "Znak nespoštovanja do Italijanov je, če ne dobimo vlade, ker je nekdo nezaželen v Berlinu ali Bruslju."

Alessandro Di Battista, Di Maiov strankarski kolega, je dejal, da je izbira Savone "politična odločitev". "Onemogočanje izbire ministra je nad predsednikovimi pooblastili," je bil oster do Mattarelle.

Začasni vodja italijanskih socialdemokratov Maurizo Martina je medtem posvaril pred vlado, ki bi jo sestavljala Liga in gibanje. "Iz Italije nameravata narediti drugo Madžarsko ali Poljsko. Večina Italijanov ne želi po tej poti," je za sobotno izdajo dnevnika Corriere della Sera dejal Martina.

V obeh strankah so prepričani, da Savone kot kandidata za ministra ne bi smeli ocenjevati po njegovih izjavah, temveč njegovih referencah, med drugim je delal na visokih položajih v Banki Italije in lobiju delodajalcev Confindustria, bil pa je tudi minister za industrijo v letih 1993–1994.

Moscovici: Odločitev je v rokah Italijanov
Evropski komisar za gospodarske zadeve Pierre Moscovici je o imenovanju Savone v pogovoru za francoski radio Europe1 dejal, da bodo sodelovali s komer koli, ki bo imenovan za gospodarskega ministra. "Italijani odločajo o svoji vladi. Italija je in bi morala ostati v srcu evroobmočja. Kar me skrbi, je (op. javni) dolg, s katerim se je treba spopasti," je dejal Moscovici.

Negotove razmere v politiki se odražajo tudi na borzi. V petek po zaprtju borze je bonitetna agencija Moody's sporočila, da bi lahko Italiji, ki se spopada z zelo visokim javnim dolgom (januarja je bil 134 odstotkov BDP-ja), znižala bonitetno oceno (ta je zdaj Baa2), saj je vladna koalicija napovedala spremembe glede javnih financ in spremembo pokojninske reforme iz leta 2011. "Čeprav so nekateri prvotni predlogi v končnem koalicijskem dogovoru spremenjeni, bi še vedno vodili v slabši, in ne boljši fiskalni položaj," so v agenciji zapisali v petkovi izjavi. "Doslej smo predvideli postopno zmanjšanje primanjkljaja v prihodnjih letih, kar bi lahko vodilo v zelo postopno zmanjšanje javnega dolga."

Italija brez vlade tudi 84 dni po volitvah
Italija tako tudi 84 dni po volitvah nima vlade, kar je rekord. Namreč od ustanovitve republike leta 1946 oblikovanje vlade še ni trajalo tako dolgo. Dosedanji rekord je iz leta 1992, ko je takratni mandatar Giuliano Amato potreboval 83 dni, da je sestavil vlado. Leta 2013 je takratni mandatar Enrico Letta potreboval 72 dni. Najmanj časa za oblikovanje vlade je leta 1994 potreboval Silvio Berlusconi, ki je to storil v 12 dneh.

Italijanski predsednik nezadovoljen z ministrskim kandidatom