Italija je napotila policijske enote na mejo s Francijo. Foto: EPA
Italija je napotila policijske enote na mejo s Francijo. Foto: EPA
Matteo Salvini
Notranji minister in vodja skrajno desne Lige Salvini stopnjuje spor s Francijo. Foto: Reuters

Minister Matteo Salvini je poslal policijske enote v občino Calviere na meji s Francijo, s čimer se stopnjuje spor Rima s francoskimi oblastmi zaradi vračanja prebežnikov v Italijo.

Na družbenem omrežju Twitter je z velikimi črkami napisal: "Novost glede Claviereja, nič več šale! Poslal sem patrulje."

Salvini je policijo v obmejno občino poslal dan po tem, ko je na istem družbenem omrežju objavil video, ki prikazuje francosko policijo med odlaganjem domnevno nezakonitih priseljencev na italijansko stran meje v Claviereju, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW). Salvini je od francoskega predsednika Emmanuela Macrona zahteval, naj se odzove na ta dogodek.

Ne gre za prvi primer Salvinijevega odkritega kritiziranja francoskih oblasti zaradi vračanja prebežnikov v Italijo, a napotitev policijskih enot na mejo je njegov najostrejši ukrep do zdaj, ta pa prihaja v času vse slabših odnosov med Rimom in Parizom.

Francija: To je normalni postopek
Lokalne francoske oblasti na drugi strani meje medtem pravijo, da je vračanje posameznikov del "normalnih postopkov", glede katerih sta se sporazumeli francoska in italijanska policija. Ta postopek naj bi bilo utemeljen tudi v evropskem pravnem redu, pravijo lokalne francoske oblasti.

Glede na dublinsko uredbo EU-ja je treba prošnje za azil obravnavati v državi članici, kamor prosilci za azil najprej pridejo, če pa so ti ljudje v drugi državi, naj bi jih poslali nazaj v tisto, ki je odgovorna za obravnavo njihovih prošenj.

Ta uredba je ena spornejših v EU-zakonodaji v zadnjih letih, poroča DW. Članice EU-ja so pogosto skušale odgovornost za prosilce za azil prevaliti na svoje sosede. V Italijo je čez Sredozemsko morje sicer prispelo ogromno število prebežnikov.

Nekatere države, kot je Nemčija, so podpisale dvostranske sporazume z drugimi EU-članicami o preselitvi prosilcev za azil.

Salvini pa je v soboto zanikal trditve francoskih predstavnikov, da obstaja takšen dogovor tudi med Francijo in Italijo.

V preteklih letih so sicer potekale preselitve prosilcev za azil čez francosko-italijansko mejo. A Salvini je dejal, da je to morda res bila praksa prejšnje italijanske vlade, a da so se zgodile spremembe in da njegova vlada ne bo več sprejemala ljudi, ki jih v Italijo pripelje Francija, ne da bi policija preverila njihove identitete.