Izbor Svet
Pogreb turškega vojaka
Turčija napad na sirske Kurde predstavlja kot obrambo pred terorizmom. Foto: EPA
Borci Svobodne sirske vojske
S turško vojsko v napadu na Kurde v Siriji sodelujejo tudi enote Svobodne sirske vojske, ki prejemajo pomoč Turčije. Foto: Reuters
Turška vojska
Turčija se je s podporo delu sirskih upornikov in lastno vojaško vpletenostjo v Siriji uveljavila kot pomemben akter, brez katerega bo končna rešitev težko dosegljiva. Foto: Reuters
Protest
Turške oblasti ne dovoljujejo kritike vojaškega posredovanja v Siriji. Aretiranih je že več kot 300 ljudi. Foto: Reuters
Kurdi
Kurdi so na severu Sirije vzpostavili avtonomijo, ki je Turčija v nasprotju z avtonomijo Kurdov v Iraku ne želi dopustiti. Foto: EPA

Dodaj v

Afrin: Nadaljevanje vojne kot cena oblikovanja Sirije po želji vpletenih sil

Sirski Kurdi ujeti med interesi večjih sil
31. januar 2018 ob 07:43
Afrin - MMC RTV SLO

Turška vojaška operacija na severu Sirije proti tamkajšnji kurdski navzočnosti in avtonomiji pomeni nadaljevanje vojne v Siriji s privolitvijo svetovnih sil. Ankara namreč ne bi posredovala brez dovoljenja Moskve, Kurdi v Afrinu pa ne morejo računati niti na Washington.

Potem ko je Turčija 20. januarja začela obsežno vojaško operacijo Oljčna vejica zoper položaje kurdskih Ljudskih zaščitnih enot (YPG) v pretežno kurdskem kantonu Afrin blizu sirske meje s Turčijo, se je več kot 340 tisoč ubitim v sirski vojni (po nekaterih podatkih več kot 400 tisoč) pridružilo okoli 200 novih žrtev. Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da je med njimi 42 civilistov, ki so bili ubiti v turških zračnih in topniških napadih, vključno z 12 otroki. Po podatkih nevladne organizacije Airwars s sedežem v Londonu, ki spremlja število civilnih žrtev zračnih napadov v Siriji in Iraku, je civilnih žrtev morda še več. Do 55 so jih najverjetneje ubile sile s podporo Turčije, do 15 pa kurdske sile, sporoča Airwars. Ubitih je bilo tudi več kot 60 kurdskih borcev, okoli 70 proturških sirskih upornikov iz vrst Svobodne sirske vojske in sedem turških vojakov. Turčija sicer navaja precej višje število ubitih kurdskih vojakov.

Ankara trdi, da je namen operacije predvsem boj proti terorizmu. Poleg sil t. i. Islamske države (IS) Turčija kot teroristične označuje tudi sile YPG-ja (oboroženo krilo PYD-ja, Stranke demokratične unije), ki jih obtožuje, da so podaljšek v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK). PKK, ki se za avtonomijo oziroma pravice turških Kurdov (prej za neodvisnost) proti turški državi bojuje od leta 1984, tako Turčija kot ZDA in EU označujejo za teroristično organizacijo. YPG neposredne organizacijske vezi s PKK-jem sicer zanika, a povezave obstajajo. Tako so kurdski borci Sirskih demokratičnih sil (SDF), katere najmočnejši element je ravno YPG, oktobra lani ob zasedbi Rake po zmagi nad IS-jem v mestu razvili velik transparent z likom Abdulaha Öcalana, voditelja PKK-ja.

Namen operacije v Siriji pa glede na sporočilo iz urada turškega premierja ni zgolj boj proti "teroristom". Tako želi Turčija "zagotoviti varnost svojih meja s Sirijo", čeprav Ankara ni predstavila dokazov, da bi kurdske sile iz Sirije izvajale napade na Turčijo, "zagotoviti, da Svobodna sirska vojska, ki uživa podporo Turčije, prevzame nadzor nad območjem v velikosti 10.000 kvadratnih kilometrov", in celo "preprečiti možnost, da Turčija izgubi geografski stik z arabskim svetom". Turške oblasti so sicer večkrat poudarile, da na severu Sirije ne bodo dopustile kurdske avtonomije, ki dejansko že obstaja, čeprav kurdski kantoni Afrin, Kobane in Džazira niso geografsko povezani. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je tako lani dejal, da YPG-ju ne bo dovolil vzpostavitve "terorističnega koridorja" do Sredozemskega morja. "Ne moremo dopustiti novega severnega Iraka. Takšne formacije bodo vodile do večjih težav v prihodnosti," je dejal za turški časnik Hurriyet.

Ni vsaka kurdska avtonomija grožnja
Erdogan je pri tem mislil na predel Iraka, kjer imajo Kurdi avtonomno regionalno oblast. Ravno odnos z Erbilom pa kaže, da za Turčijo ni nesprejemljiva vsaka kurdska avtonomija ob njenih mejah. S kurdsko regionalno oblastjo v Iraku Ankara namreč dobro sodeluje, kljub občasno povišanim tonom. Kurdska vlada med drugim nafto, ki predstavlja njen glavni vir prihodkov, izvaža ravno preko Turčije. Na dan iraški Kurdistan po naftovodu v jugovzhodni Turčiji do Sredozemskega morja izvozi najmanj 550 tisoč sodov nafte. Turška podjetja so ob tem gradila infrastrukturo v iraškem Kurdistanu, vključno s pol milijarde dolarjev vrednim letališčem v Erbilu, v iraški avtonomni pokrajini pa deluje okoli 1.300 turških podjetij.

Erdogan je Demokratsko stranko Kurdistana dolgoletnega predsednika iraškega Kurdistana Masuda Barzanija namreč videl kot protiutež PKK-ju, katerega sile je Turčija napadala tudi na območju kurdskih regionalnih oblasti v Iraku, in to z njihovo privolitvijo. Tesne vezi s kurdskimi oblastmi v Iraku so krepile tudi vpliv Ankare na Bagdad ter imele namen omejevati doseg Irana v sosednji državi. Kot je v intervjuju za MMC leta 2016 opozoril kurdski profesor politične teorije Abbas Vali, gre na relaciji Ankara-Erbil pravzaprav za zavezništvo v nasprotovanju tako PKK-ju kot PYD-ju. Slednji je namreč ideološko, politično in organizacijsko na nasprotnem bregu od Ankare in Erbila. "Ideologija sistema, ki ga želi PYD vzpostaviti, in njegova organizacijska struktura, vse, kar je s tem povezano, je v temeljnem nasprotju z režimoma, ki vladata v Ankari in Erbilu. Z drugimi besedami, gre tudi za ideološko motivirano politično vojno proti avtonomnemu demokratičnemu režimu, ki temelji na specifični libertarno-socialistični ideologiji," je takrat pojasnil Vali.

Sodelovanje med Ankaro in Erbilom pa ni zgolj gospodarsko. Turška vojska je tako na območju pod nadzorom Erbila vzpostavila svoje oporišče, kjer je za boj proti IS-ju urila tudi pešmerge, sile iraških Kurdov. Odnose je septembra lani močno pretresel nezavezujoči referendum o neodvisnosti iraškega Kurdistana, zaradi katerega Turčija ni izključevala niti možnosti vojaškega posredovanja, do česar kljub izvedbi referenduma ni prišlo.

Napad "z dovoljenjem svetovnih sil"
Pri turškem napadu na sirske Kurde, ki jih je turška vojska omejila že v operaciji leta 2016 in z vstopom v Idlib, pa širše gledano ne gre za solistično akcijo Ankare. Rusija, ki je skupaj s sirsko vlado nadzirala zračni prostor Afrina, je namreč svoje enote z območja umaknila tik pred začetkom operacije in tako omogočila turške zračne napade. Moskva je sicer tradicionalno podpirala PYD in YPG. PYD, ki ima od leta 2016 po poročanju Al Džazire tudi politično predstavništvo v ruskem glavnem mestu, zdaj Rusijo označuje za soodgovorno za turško invazijo. "Brez dovoljenja svetovnih sil, predvsem Rusije, katere enote so v Afrinu, Turčija ne more napasti civilistov z uporabo zračnega prostora Afrina," je PYD sporočil ob začetku turških napadov. "Rusija je za nas enako odgovorna kot Turčija. Poudarjamo, da je Rusija partner Turčije v zločinu in pokolu nad civilisti v pokrajini". Tudi iz SDF-ja so sporočili, da jih je Rusija izdala.

Razlog za rusko privolitev v turški napad so po mnenju turškega profesorja mednarodnih odnosov Mensurja Akguna tudi tesne vezi med YPG-jem in ZDA. Ob tem, da so ZDA kurdskim silam v boju zoper IS zagotavljale orožje in urjenje, so se pojavila tudi poročila, da namerava Washington ustvariti obmejno silo s 30.000 vojaki, pretežno iz vrst YPG-ja, kar je razjezilo tako Ankaro kot Moskvo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ZDA obtožil, da želijo prevzeti nadzor nad celotno sirsko-turško in iraško-turško mejo z vzpostavitvijo vzporednih oblasti v Siriji. Tudi zanikanje ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona ni spremenilo odločitve Turčije za posredovanje. Rusija naj bi po Akgunovem mnenju zato Turčiji, da bi zmanjšali ameriški vpliv v regiji, dala zeleno luč za napad.

Pomemben je tudi položaj sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga Moskva podpira, Ankara pa mu, čeravno vse manj odločno, nasprotuje. Ker si Rusija prizadeva, da bi bil Asad del končne rešitve sirske krize, vsaj v prehodnem obdobju po koncu vojne, bi bilo lahko dovoljenje Turčiji, da izvede svojo operacijo na severu Sirije, način za dosego spremembe turškega stališča glede tega vprašanja, meni profesor Akgun. Ob tem Rusija potrebuje sodelovanje Turčije v procesu pod skupnim pokroviteljstvom Moskve, Ankare in Teherana glede povojne Sirije.

V kontekstu trenutnega dogajanja v Siriji se omenja tudi vprašanje ruskega plinskega projekta Turški tok. V okviru projekta bosta zgrajena dva plinovoda, oba dolga 939 kilometrov. Prvi plinovod naj bi z ruskim plinom pokril 35 odstotkov turške porabe zemeljskega plina, drugi plinovod pa bo ruski plin prenašal do Evrope, poroča turški dnevnik Hurriyjet. Prvi plinovod je zgrajen približno do polovice, medtem pa je predsednik uprave ruskega energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller potrdil dogovor o gradnji drugega plinovoda, ki bo potekal skozi turške ozemeljske vode, kar je sovpadlo z rusko privolitvijo v turško akcijo v Afrinu.

Afrin za Idlib?
Oslabljena PYD in YPG na severozahodu Sirije bi koristila tudi sirski vladi. Kot za portal Middle East Eye piše poznavalec Turčije in kurdskega vprašanja Galip Dalay, je več visoko pozicioniranih predstavnikov PYD-ja in YPG-ja javno dejalo, da jih je Rusija pozvala, naj nadzor nad temi območji prepustijo vladi v Damasku, kar so zavrnili. So pa kurdske oblasti v Afrinu sirsko vlado pozvale, naj s svojimi silami zavaruje mejo s Turčijo "pred napadi turškega okupatorja".

Dalay pri tem vleče morebitne vzporednice med tokratno operacijo in turško operacijo Evfratov ščit iz leta 2016 z uradnim namenom boja proti IS-ju in sirskim Kurdom. Takrat naj bi bila cena ruske privolitve v akcijo Ankare prevzem celotnega Alepa s strani sirske vlade. Ta dinamika naj bi se zdaj ponavljala. Cena operacije v Afrinu naj bi bila tako turška privolitev v načrt ruske in sirske vlade za vzhodni Idlib. Sile Damaska so medtem tam namreč že zasedle nekatere strateško pomembne položaje.

Medtem se sirski Kurdi za zaščito ne morejo zanašati niti na ZDA, ki so jih oboroževale in urile za boj proti IS-ju. Washington je namreč zgolj pozval Ankaro, naj bo v svoji operaciji čim bolj vzdržana in naj se izogiba civilnim žrtvam. Čeprav so Turčija in ZDA dolgoletne zaveznice, obe članici Nata, Erdogan stopnjuje retoriko. ZDA je tako pozval, naj prenehajo podpirati Kurde in naj svoje sile umakne iz pokrajine Manbidž, kjer podpirajo YPG, in kamor naj bi se turške sile napotile po zasedbi Afrina. Iz Bele hiše so sporočili, da je predsednik Donald Trump Erdogana pozval, "naj se izogiba dejanjem, ki bi lahko povzročila konflikt med turškimi in ameriškimi silami".

Operacija navzven in navznoter
Ob vseh zapletenih in večplastnih razmerah ter odnosih na terenu v Siriji pa velja izpostaviti dvojno manifestacijo Erdoganovih dejanj zoper sirske Kurde. Medtem ko Turčija vdira na ozemlje sosednje države ter se želi vojaško uveljaviti kot ključen politični akter sirske krize, poteka boj s "sovražniki" Ankare tudi znotraj Turčije.

Od začetka operacije Oljčna vejica so namreč turške oblasti zaradi kritik posredovanja na družbenih omrežjih aretirale več kot 300 ljudi, tudi novinarjev. Oblasti jih obtožujejo širjenja "teroristične propagande", nasprotniki akcije v Siriji, med njimi nekdanji ministri, igralci, pisatelji, pa so ob tem označeni za izdajalce. Na udaru so se znašli tudi zdravniki. Tako so bili v torek prijeti člani vodstva glavnega zdravniškega združenja v državi, potem ko so izjavili, da konflikti vodijo v "nepopravljive probleme" in da je "vojna problem javnega zdravstva, ki ga je ustvaril človek". Skupno izjavo so končali z zapisom: "Ne vojni, mir takoj zdaj."

Turško zdravniško združenje, ki predstavlja okoli 80 odstotkov vseh zdravnikov v državi, je Erdogan takoj označil za "tako imenovano", kritične zdravnike pa za "ljubitelje teroristov". Turški predsednik je še dejal, da ti zdravniki "niso intelektualci, ampak tolpa nerazmišljujočih sužnjev", označil jih je tudi za "sluge imperializma". V Siriji tako potekajo novi spopadi, vojna, z vsemi posledicami za prebivalce in druge države v regiji, pa traja že slabih sedem let.

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
seven7
# 31.01.2018 ob 08:05
@alchemist

Niso kurdi skregani z oblastmi ampak vse 4 oblasti niti v sanjah ne dovolijo kurdom suverenost.
Krimsky
# 31.01.2018 ob 08:11
Kaj je perverznost?
~
Vojaško akcijo poimenovati – Oljčna vejica.
Vongobongo
# 31.01.2018 ob 09:43
Rusi in Americani so isto s...drugo pakovanje ;p Erdogan pa ima itak teznje da postane sultan ;p

Bi me pa zanimala reakcija ce bi Hrvaska hotla uvest 10km pas v Sloveniji ;)
Rasta75
# 31.01.2018 ob 08:41
Kaj sem rekel, da se bo zgodilo, ko so Kurdi vstopili v spopad (s podporo ZDA)?
"Po uporabi jih bodo zavrgli kot porabljen kondom."
In mi smo s temi genocidnimi klavci v vojaškem partnerstvu, pa še v EU jih vabimo (Turke, da ne bo pomote).
TyTo
# 31.01.2018 ob 09:45
Lepo je razložil Turški profesor mednarodnih odnosov!

Podpiram Kurde v vsakem konfliktu z Turčijo! Toda sami so si krivi, zaradi pretesnih odnosov z ZDA! Želite da vas Rusija ščiti, in na glas govorite kako so vas Rusi izdali, medtem ko kolaborirate z Američani... z tistimi Američani ki so ustanovili ISIS, sovražnik št. 1! Zdaj pa kričite kako so Rusi soodgovorni pri Turškem posredovanju.... Malo Morgen!
Alchemist
# 31.01.2018 ob 07:49
Kurdi so razdeljeni med 4 države in v vsaki centralni oblasti - Ankari, Damasku, Bagdadu in Teheranu, vidijo nasprotnika. Svojih ciljev po neodvisnosti ne bodo nikoli dosegli, če bodo z vsemi štirimiv vedno skregani. En od teh bo nekoč moral postat zaveznik, sicer ne bo nič.
MZ
# 31.01.2018 ob 08:38
Pač...vojne je bolj ali manj konec, Sirija je oslabljena, nobena od vpletenih strani nima več prave moči za prevlado....pa bodo mrhovinarji to veselo izkoristili.
J@st
# 31.01.2018 ob 11:21
Rusi so šli v Sirijo, ker so lahko - beri ker je Obama (kot dobitnik Nobelove nagrade za mir :-) ) pustil Sirijo bolj ali manj pri miru in je bil tam prazen (beri tam ni bilo Amerov) prostor.
Rusi niso šli v SIrijo iz človekoljubnih razlogov - to ne dela nobena resna država - ampak iz določenih drugih razlogov. Katerih ... ne vem točno in bi samo špekuliral ....

Tak da ti kr rajše poslušaj 'bolj izkušene' ki pravijo "Rusi in Američani, oboji so isti: gledajo in ščitijo samo lastne interese."
------------------------
5.000 amerov in 5 vojaških bazv Siriji pomeni da je Obama pustil Sirijo pri miru?
Torej rusom še manjka kar nekaj vojakov in vojaških baz.
Če ne veš pol ne pametuj in vprašaj bolj izkušene poznavalce.

Asad je povabil Rusijo v skladu z dogovorom o pomoči in sodelovanju iz leta 1954, ki je bil podaljšan leta 1980. Tudi Iran ima s Sirijo podpisan podoben sporazum.

Kdo je povabil američanov v neodvisno državo Sirijo da podpirajo, urijo in oboružujejo džihadistov in ustanavljajo alternativno oblast na tujem ozemlju.

Ne rabiš mi ukazovati koga bom poslušala in koga ni.
luckyss
# 31.01.2018 ob 08:58
@J@st
Priznam, sem prebral premalo različnih tujih virov o tej tematiki in nisem nikoli bil na omenjenem ozemlju, da bi se lahko pogovarjal npr. s "pešmergami"...
Vidim pa fotografije njihovih bojevnic in bojevnikov...vidim, da jim tudi njihovi največji sovražniki ne morejo očitati nekih pokolov civilistov ali drugih svinjarij...
V dobi, ko lahko le skrajni naivneži govorijo objektivnem novinarstvu, je mogoče celo moja "metoda" edina pravilna ;)
J@st
# 31.01.2018 ob 11:38
granadir
# 31.01.2018 ob 11:24
Prijavi neprimerno vsebino
"Ne rabiš mi ukazovati koga bom poslušala in koga ni."...hehehe...J@st... In ti modrijanu celo resno odgovarjaš...A ni škoda časa..?
---------------------
Enkrat ni nobenkrat:)

Ampak se že kar pojavljajo nova uporabniška imena, ki poskušajo ustvariti javno mnenje v izenačenju amijev in rusov in jih postaviti na isto desku v podpori džihadistom.
Nova navodila z ameriške ambasade mogoče...
nuLanuLa
# 31.01.2018 ob 10:29
Težko kaj dodati tako obsežnemu članku.

PIPELINE WARS: REALPOLITIK MEETS GEOGRAPHY

In vse ima isti skupni imenovalec - profit. Sektaška in religiozna nasprotja se le izkoriščajo, za dosego ekonomskih ciljev. Od vekomaj. Đe Križarske vojne niso na koncu bile ni drugega kot posel.
luckyss
# 31.01.2018 ob 08:43
Sirska torta se reže..Kurdi so le nepotreben krvav preliv, ki ga bodo resni igralci postrgali vsak s svojega kosa..
Ni torej razloga za evforijo na pozitivni strani človeštva..
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 11:50
"Nova navodila z ameriške ambasade mogoče..."... Mogoče.... Sem pa jaz tudi zapisal eno netočnost in sicer, nisem omenil da je po fijasku Pešmerg vIraku Barzani sedaj v nemilosti, pri Pešmergah... Če ne prej bi morali sirski Kurdi vedeti po dogotkih v Iraku, ko je PMU poraziral Pešmerge iz zasedenih območij v Iraki, kjer nimajo večine in Američani seveda niso niti s prstkom mignili....Ali če poenostavim... Osel gre samo enkrat na led.. Kurdi, pa kolikokrat hočeš...
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 11:37
"Priznam, sem prebral premalo različnih tujih virov o tej tematiki in nisem nikoli bil na omenjenem ozemlju, da bi se lahko pogovarjal npr. s "pešmergami"...".. Pešmerg v Siriji ni.. Pešmerge so v Iraku in nekaj malega v Iranu in preko Barzanija prav dobro sodelujejo s Turki... V Siriji je YPG, ki je tesno povezana z turško PKK, ki je v Turčiji prepovedana, kot teroristična stranka..... Nič od teg as verjetno ne bi zgodilo, če USrA ne bi zahtevala varnostni pas na severu Sirije, ki bi ga čuvalo 30 000 vojakov iz vrst YPGja, kar pa Turčija nikoli ne bo sprejela...... Tako, da, kot bi rekel Biberkopf.... Vse je tako enostavno in razumljivo...
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 11:24
"Ne rabiš mi ukazovati koga bom poslušala in koga ni."...hehehe...J@st... In ti modrijanu celo resno odgovarjaš...A ni škoda časa..?
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 11:23
"e prav razumem američani podpirajo kurde in rusi turke?"... Prav razumeš.. Konec koncev kaj bi hodil iz tvojega tako enostavnega miselnega obrazca.... Tamle rase nizek, malo naprej pa še visok bambus....
Mare_4
# 31.01.2018 ob 14:25
Sicer mimogrede: izvrsten, nenavijaški, kredibilen, analitičen članek z mnogo podrobnostmi glede zapletene situacije na BV.
Enostavno
# 31.01.2018 ob 12:10
Predsednik Putin je dejal,da se lahko prične z obnovo v vojni porušene države Sirije,ki so jo uničile ZDA-EU z svojimi plačanci iz IS.
Predsednik Sirije Asad ima zdaj glavno vlogo pri obnovitvi države Sirije.
Zahod-ZDA in EU sta skupaj z njihovim IS izgubili na bojnem polju.Naj se umaknejo iz Sirije...poraženci.
iztok150
# 31.01.2018 ob 10:23
Čestitke avtorju, ki je zbral podatke in dobro prepoznal dogajanje. Kurdi so dobrodošel partner ZDA, Rusiji, Turčiji, Iranu, Iraku, ker so dobri borci in so eksistencialno ogroženi. S tega vidika tudi sami ne morejo enostavno zavrniti zavezništva - nasprotniki ne bi imeli nič proti zradiranju Kurdov iz obličja sveta. Tega dejstva se zavedajo vsi veliki igralci. In skozi zgodovino se je še vedno zgodilo, da jih po tem ko s pomočjo Kurdov cilje uresničijo (in to se ob praviloma kurskih žrtvah praktično vedno doseže), ta zavezništvo porušijo in se posvetijo svojim interesom. Kurdi, pa kot vedno ostanejo sami na milost in nemilost takratnega nasprotnika.
OZN in NATO sta farsa, imata dvoličen odnos do podobnih problemov. Če mednarodna skupnost in organizacije ne skrbijo za to za kar obstajajo zakaj jih potem podpiramo.
HOR
# 31.01.2018 ob 09:55
O oblikovanju Sirije po želji lokalnih predstavnikov vpletenih na območju Sirije na “Kongresu sirskega nacionalnega dijaloga”, ki se je začel v ponedeljek v ruskem Sočiju pa nič....!?
LINK ali
www.logicno.com/politika/kongres-nacionalnog-dijaloga-u-sociju-i-borbe-u-siriji.html

Pretekli prispevek o napovedi kongresa
LINK
www.logicno.com/politika/uoci-kongresa-u-sociju-damask-porucio-sad-u-da-ne-trosi-tintu-na-besmislene-rezolucije.html
Mare_4
# 31.01.2018 ob 14:15
Kaj je perverznost? ~ Vojaško akcijo poimenovati – Oljčna vejica.

Ime te operacije je res zanimivo a tudi primerno, čeprav na prvi pogled kontradiktorno.
Kakšno je ožje ozadje?
Sirska vlada se trudi integrirati ozemlja, ki so jih osvobodile ali zasedle kurdske Ljudske obrambne enote (YPG), nazaj, da bi lahko znova vzpostavili celovitost in suverenost Sirije. Takšen je tudi dolgoletni dogovor med Rusijo in ZDA, da bosta spoštovali in se zavzemali za celovitost Sirije ob hkratni dodatni "demokratizaciji" Sirije, čeprav le-ta že ima večstrankarski sistem in parlament, ločenost vere od države, etc in je (bila) ena najbolj naprednih arabskih držav.

Kurdski YPG, ki je sirska paravojaška veja skrajno levičarske kurdske politične stranke PKK s centrom v Turčiji, je po drugi strani v Siriji zasedla cca 5x večje ozemlje od originalno etičnega ozemlja, kjer imajo Kurdi relativno večino, plus najbogatejša sirska naftno-plinska polja, ki so bila prej pod kontrolo Damaska in bližnjih arabskih plemen.
Njihov cilj je ob podpori Američanov vzpostaviti novo konfederalno ali vsaj federalno enoto suverenega značaja, ki vzpostavila celo svojo vojsko, ki bi varovala meje paradržavne tvorbe Rojava (izg. Rožava) vključno z mejo s Turčijo. ZDA, ki ima na tem sirskem ozemlju že kar nekaj vojaških baz, so začele izvajati plan vojaške usposobitve 30.000 vojakov predvsem kurdskih milic, obenem pa so poslali tja več tisoč kamionov vojaške oborožitve in tehnike.
Tako Rusi, Sirci in Turki so to odločno zavrnili, češ, da to gre mimo dogovorov o ponovni vzpostavitvi celovite, suverene Sirije. Poleg tega kurdska stran bojkotira pogovore o bodoči ureditvi Sirije, izjasnjuje pa se za javnost samo pavšalno v okviru (kon)federalne ureditve, pogovore o avtonomiji idr. pa kategorično zavrača.

Ker se kurdska stran že več kot leto ali dve izmika pogovorom o rešitvi sirskega vprašanja ter obenem izvaja očitne korake k ustanovitvi paradržavne tvorbe mimo sirske vlade in mnogih drugih deležnikov ter ob dejstvu, da se vojna v Siriji končuje, so jih Rusi postavili pred dejstvo: ali predaja Afrina (te enklave ne kontrolirajo američani) pod kontrolo Damaska, ter poslati na turško-sirsko mejo sirsko vojsko in miroljubno končanje spora ali soočenje s turško vojsko, saj je YPG zw Turke teroristična organizacija. Turčija je dala vnaprejšna zagotovila, da Afrina ne bo napadla, če nadzor na meji prevzame sirska vojska.

Kurdski YPG, ki še zdaleč ne predstavlja vseh Kurdov, je zaenkrat ponujeno oljčno vejico zavrnil, se odločil za vojaški spopad ter obenem s tem pokazal, da si prizadevajo za kurdsko paradržavno tvorbo, kar bi zelo verjetno vodilo do razpada Sirije, eksplodiral pa bi lahko cel Bližnji vzhod.

V Turčiji živi cca 20 milijonov Kurdov. Zato si Turčija prav gotovo ne želi na svoji meji dejansko cele armde do zob oboroženega YPGja (PKKja) prostih rok, ki bi lahko oz. izjemno verjetno pošiljal najsodobnejše orožje na ozemlje Turčije. Prišlo bi prvo do državljnske vojne, skoraj gotovo izjemno krvave, razširila pa bi se (verjetno) na Iran ter na sosednja Pakistan in Afganistqn.

Zato je bila YPGju "ponujena" Oljčna vejica v obliki miru, sprave in določene stopnje avtonomije v okviru Sirije. Spopadi s Turki v Afrinu se bodo v hipu prenehali, ko bodo šli sirski Kurdi pod okrilje Damaska. Po zagotovilih Turčije cilj akcije niso ne sami Kurdi niti ozemeljske pretenzije, temveč uničenje kurdskih milič ter njihovih vojaških kapacitet. Koliko se bodo tega držali, bomo šele videli. Najbrž se bodo, glede na trenutno geopolitično situacijo...
Enostavno
# 31.01.2018 ob 13:36
Zaključek? Če boš priden in poslušen član EU...NATO....boš dobil za nagrado hamburger in coca colo.
Nikakor pa ne pljeskavice,boršča,čevapčičev,ražn
jičev-sašlik...pasulja....
Dobro.Ričet in kisla repa z pečenico so dovoljeni v EU.
J@st
# 31.01.2018 ob 12:10
"Po tednu dni operacije v Afrinu so se oglasili nemci s protestom proti uporabi nemških tankov "Leopard-2", kot da to ni bilo očitno po posnetkom od prvega dne turškega posredovanja.

Turki jim odgovorili da še pred posredovanjem so obvestili Berlin o uporabi nemških tankov v Afrinu.
Nemci so se znašli v zelo občutljivi situaciji, ker so dobavljali orožje obema stranema."
Čakam na obsodbo nemcev.

Turčija je napovedala konec posredovanja proti kurdom takoj po umiku američanov iz Manbidja.
Torej, kaj še čakajo? Če nočejo pomagati naj se speljajo čez lužo pa bo mir v Siriji.
Bonsaj
# 31.01.2018 ob 09:14
Rusi in Američani, oboji so isti: gledajo in ščitijo samo lastne interese.
mend055
# 31.01.2018 ob 08:21
Dvigniti glas proti svetovnemu imperializmu, ki se je tokrat spravil na Kurde!
SF-SN
# 31.01.2018 ob 20:40
Drugače pa, smo že krepko v drugem tednu, pa turška vojska ni nikjer pomembno napredovala, jih Kurdi kar lepo zadržujejo.
Medtem pa je danes SAA osvobodila 16 lokacij zahodno od Abu Duhur baze, ki bo tako kmalu pripravljena za uporabo.
Tiste vojaške baze, kjer so "zmerni uporniki" obglavili več kot 50 zajetih branilcev baze
SF-SN
# 31.01.2018 ob 20:37
@luckyss
Priznam, sem prebral premalo različnih tujih virov o tej tematiki in nisem nikoli bil na omenjenem ozemlju, da bi se lahko pogovarjal npr. s "pešmergami"...
Vidim pa fotografije njihovih bojevnic in bojevnikov...vidim, da jim tudi njihovi največji sovražniki ne morejo očitati nekih pokolov civilistov ali drugih svinjarij...
V dobi, ko lahko le skrajni naivneži govorijo objektivnem novinarstvu, je mogoče celo moja "metoda" edina pravilna ;)

Evo vidiš, kazeš svoje neznanje.
Kdo pa misliš da je odgovoren za genocid nad Jazidi?
Jazidom so Kurdi obljubili zaščito, jih celo niso želeli oborožiti.
Potem pa so se kurdske enote sredi noči pobrale s svojih položajev, zjutraj pa so se Jazidi zbudili z ISISovimi klalci pred vrati.
Sedaj pa Barzani zatira jazidske begunce in jim ne pusti vračanja na njihove domove, ker si želi prisvojiti ozemlje. Prav tako preganja organizaciko YAZDA, ki je svetu prestavila vse grozote, ki so jih Jazidi pretrpeli pod ISISom, sedaj pa nudi pomoč vsem osvobojenim spolnim sužnjam.
In kaj naredijo pešmerge? Oborožene vdrejo na srečanja za pomoč
SF-SN
# 31.01.2018 ob 20:31
So pa kurdske oblasti v Afrinu sirsko vlado pozvale, naj s svojimi silami zavaruje mejo s Turčijo "pred napadi turškega okupatorja".

Se pokaže totalna odsotnost iz realnega sveta s strani Kurdov.
Damask naj jih brani, medtem ko so oni hlapci ZDA?
Damask in Rusija sta zahtevala nadzor nad mejo ter ostalim, medtem bi pa YPG enote postale kurdske enote NDF, torej nekakšne vrste policija.
Ampak so to Kurdi zavrnili. Sedaj pa upam, da se čimprej spametujejo, ker vsak dan pomeni strožje zahteve Damaska
gruzinec
# 31.01.2018 ob 18:19
enostavno
Srbija?
Ukradli so ji Kosovo.Zahod hoče ukrasti še Srbsko Vojvodino.Sandžak hoče pod islamsko oblast v Sarajevu.Nekoč večinsko srbskemu mestu.


Lepo manipuliraš z zgodovino, kakor tvoji razlagi bolj ustreza..Tako kot je mogoče Sarajevo bilo enkrat dolgo nazaj res bolj srbsko kot danes, tudi Vojvodina še pred 2.svetovno vojnio NI BILA srbska, ampak zelo lepo multietnična...Tako kot je bilo Sarajevo mešano, kjer so se razni narodi med seboj poročali in živeli, preden BIH nista ''zgodovinski velesili'' Srbija in Hrvaška z majčkeno pomočjo velesil pomagala razbiti in uničiti..

Narodi iz bivše Jugoslavije bi morali sodelovati med seboj, vsaj mlade generacije, ki bodo manj obremenjene z zgodovino, ne pa da se do neskončnosti prepucavamo kdo je bil v zgodovini bolj pomemben, kdo je bil v zadnji vojni manj kriv in kdo koga sedaj poskuša okrog prinesti, npr. zaradi Piranskega zaliva.

Če še nisi opazil, so velike zunanje države te spore lepo uporabile in pokupile vse kar je bilo vrednega...in so tako tvoja slavna Srbija kot naša ''lepa, pridna'' Slovenija vse bolj njihove polkolonije..
tupamaross
# 31.01.2018 ob 14:11
Kurde torej bodo izgnali iz Sirije, kot so Srbe iz Hrvaške in iz
Kosova. Vendar,kam bodo šli? V Turčijo prav gotovo ne. Kaj
pa v Irak?
Enostavno
# 31.01.2018 ob 13:07
Jarovit

Da.Slovenija je ostala v AVNOJ in povojnih po letu 1945 mejah.Hrvaška tudi.(zdaj se med seboj kregajo...nesmisel).
Srbija?
Ukradli so ji Kosovo.Zahod hoče ukrasti še Srbsko Vojvodino.Sandžak hoče pod islamsko oblast v Sarajevu.Nekoč večinsko srbskemu mestu.
Meje?
Ah...menjale in spreminjale so se vedno v zgodovini.
Prekmurje?Istra?Primorska?...kaj se bo tukaj dogajalo? Štajerska? Dalmacija?
Vse prodano in razprodano.
Ohhh...
Enostavno
# 31.01.2018 ob 12:42
Alchemist
Kurdi so razdeljeni med štiri države...

Kjer živijo.Da.Enako stanje je z Srbi...Palestina? Donbas-Novorusija? Narod brez države?
QUENDI
# 31.01.2018 ob 11:23
.....vsak Sultan enkrat odide......
Benji
# 31.01.2018 ob 08:13
Kurde lahko združi le Ocalan, ki pa ga bojo Turki izpustili iz zapora šele ko bo mrtev.
gruzinec
# 31.01.2018 ob 17:58
iztok150, luckyss
Se zelo strinjam z vami. Kurdi so se največ zaradi razmer leta 2015 in 2016 (ISIS, oslabljeni Asad, ...) naslonili na ZDA, da bi preživeli in celo prišli do svoje avtonomije. Ampak potem so jih Američani, ko enkrat ISIS ni bil več koristen proxy, izkoristili, da so z njihovo pomočjo širili svoj vpliv na naftna in druga strateška področja Sirije, tako da bi bila ta oslabljena in razkosana. A ko so se enkrat zvezali s hudičem, se ga niso mogli več rešiti, postali so odvisni od njega. S tem so si nakopali sovraštvo ostalih Sirijcev in Turškega sultana...in ko se je to obnilo proti njim,čeprav dejansko niso bili krivi za to, so jih ZDA odvrgli kot zadnjo smet...in kot kaži jih v kantonu Afrin čaka žalostna usoda, svet pa ne bo ob tem niti mignil. In ne zaradi tega, ker ''ta dobri, demokratični...'' ne bi imela interesa, ampak ker je prav od njih to interes.
In s temi državami smo mi partnerji v NATO....in zaradi molka imamo tudi mi kri na svojih rokah...od vlade do navadnih ljudi...
jarovit
# 31.01.2018 ob 12:54
@Enostavno
# 31.01.2018 ob 12:42
Alchemist
Kurdi so razdeljeni med štiri države...

Kjer živijo.Da.Enako stanje je z Srbi...Palestina? Donbas-Novorusija? Narod brez države?
---------------------------------------------
Hehe. Od kje si pa sedaj Srbe privlekel, da jih enačiš s Kurdi. Srbi imajo svojo državo pa naj živijo kjerkoli. To je Srbija.
TIGR
# 31.01.2018 ob 08:25
Kurdi so v Siriji žal zelo slabo šahirali, ker so stavili na napačne konje...

Ko je ISIS rušil vse pred seboj so zamudili enkratno priložnost za pakt z Assadom, ki bi jim nedvomno prinesel več od pakta s hudičem (SA-ZDA-Izrael).

Z zasedbo ozemelj, ki niso nikoli bila večinsko poseljena s Kurdi in pregonom lokalnega prebivalstva so si nakopali še dodatno zamero ostalih narodov. Žal bo še padalo po Kurdih in svojo državo lahko samo sanjajo.
mend055
# 31.01.2018 ob 08:19
Dobro povzete novice iz tujih virov.
Koliko pa so te novice resnične, in ne propaganda, pa ne vemo. Verjetno nekje vmes.
Že samo za žrtve bi lahko rekli, da jih je precej več, a jih vsaka od vpletenih strani (Turčija je tu seveda nesramni agresor - ''to je simpatična država ki se pridružuje Evropski skupnosti'') razlaga drugim glede na svoje ''prikrojevanje''.

Gospa Turčija bo res biser v Evropi, ko bo vključena, pravi unikat! Če bo npr. z Nemčijo sklenila posel za novo avtocesto od Berlina do Istanbula, bo kar z orožjem napadla vse vmesne države (Madžarsko, Romunijo, Srbijo, Makedonijo...; seveda ne bi napadla Avstrije in Kosovskega teritorija), ki bi bile proti temu. In Nemčija bi bila tiho, tako kot je zaradi poslov tiho Rusija, tako kot so zaradi svojega državnega terorizma in orožarskih poslov tiho ZDA, le Kitajska tleče spi in čaka, čaka...
Enostavno
# 31.01.2018 ob 14:04
Hm...bojim se,da bo oh in sp!oh demokratična EU prepovedala še peko odojkov...zunaj na ražnju.Ja nič...bomo pa zopet Ilegalci kot naši očetje in dedi.
Enostavno
# 31.01.2018 ob 13:41
Potem pa po mrzli zimi in po ladi pride poletje v našo dolino St.Florjansko. In kar naenkrat od vse povsod zadiši po roštilju...žaru...čevapi,vratovina...
perutke....na žaru.Pivce...vince...šnopc...rakija...
viski...
Da.To je to.
Slovenia moja dežela.
Nimam nič proti...počasi začenjam čistiti kamin zunaj za hišo....za kralja...pardon...odojka.
monterey
# 31.01.2018 ob 11:29
Erjavec že razmišlja o priznanju Kurdistana?
copcop
# 31.01.2018 ob 08:40
Vse je samo posel. Erdogan bo zradiral Kurde, Putin zgradil plinovod, Asad počistil Idlib in diktatorčki si bodo čestitali, saj nekaj mrtvih ni vredno omembe.
Benji
# 31.01.2018 ob 08:09
Izgovor za nov val migrantov iz Bližnjega Vzhoda? 3,5 miljona "beguncev" v Turčiji mora ostati tam, pridružiti se jim morajo vsi, ki so prišli v Evropo. V Turčiji je njihov kulturni prostor.
džeko
# 02.02.2018 ob 10:26
UH tole sirijo spremljam že dlje časa, tudi v tujih medijih....
1-Kurde so rešile USA pred ISIS...niti Rusi niti Asad jim ni pomagal, zaradi tega so povezani z njimi CIA je tukaj odlično opravila svoje delo (načrt za prihodnost)
2-ker so se preveč naslonili na USA in prihodnje vloge jih Rusija morala prepustiti Turčiji (plinovod, nuklearka, itd...)-Rusijo je Evropa pritisnila ob zid in nimajo izbire
3. Vse se je začelo naftovoda in plinovoda do Evrope iz SA in Qatarja, ki ga pa Asad ni pustil.
4-Siriji pomaga Iran in Hezbolah in Rusija in jo rešijo
5-Kurdi še bolj sodelujejo z USA in Izraelom, milsli so, da bodo nadzorovali sever in vzhod Sirije da omejijo Iran in Rusijo, Sirijo pa stisnejo v kot

Vse to je logična posledica vsega kar sem napisal zgoraj in za vsem stoji CIA. v vlogi kapitala. Verjetno sem še kaj pozabil ampak bo trenutno dovolj...
mend055
# 31.01.2018 ob 10:47
hmmm potem bi lahko tudi slovenija ali hrvaška zahtevala tako tamponsko cono na schengenski meji?

Zgolj v šali:

Če bi bil tam pri sosedih premier g. Kemal ataturk Plenkovič, potem te tamponske cone ne bi bilo
Če bi bil tam pri sosedih premier g. Sultan Erdogan Plenkovič, potem bi se šli te tamponske cone...
REsnica
# 31.01.2018 ob 10:39
hmmm potem bi lahko tudi slovenija ali hrvaška zahtevala tako tamponsko cono na schengenski meji?
RJSlo
# 31.01.2018 ob 17:58
No ja. Kaspersky Lab spet deluje.
biberkopf
# 31.01.2018 ob 10:52
če prav razumem američani podpirajo kurde in rusi turke?
Amenhotep
# 31.01.2018 ob 09:49
Sram me je.

Kapitalisti smo podobno napako naredili v Afganistanu, ko smo s pomočjo afganistanskih borcev premagali Sovjete. Zapustili smo Afganistan na milost in nemilost verskim fanatikom, namesto da bi vlagali sredstva v državo in jo posodobili, demokratizirali.

Naj se Turčijo vrže ven iz zveze.
Vongobongo
# 31.01.2018 ob 14:26
sport.billy

# 31.01.2018 ob 11:00

Kako si drznes primerjat ZDA z Rusijo! Da se pa pol se nestrinjas z njihovo zunanjo politiko, pa kaj ti mislis da si ;p Bos koncal tko k jst, ko te sovrazijo fani Rusije in fani ZDA , sam poglej kako je moj profil ocenjen ;)

Ps; kokr koli obracas, oboji so veseli da bo Turcija zredirala Kurde in naredila v sosednji drzavi pas miru , kjer oni dolocajo kdo lahko tam zivi ;p
Kazalo