Olmert zatrjuje, da se bo Izrael držal svojih obljub. Foto: EPA
Olmert zatrjuje, da se bo Izrael držal svojih obljub. Foto: EPA

Poleg tega bodo Izraelci tudi zamrznili gradnjo novih judovskih naselbin, njihova gesta dobre volje pa je dober znak pred mirovno konferenco v ameriškem Annapolisu. Izraelsko pravosodno ministrstvo naj bi že pripravilo seznam zapornikov, ki izpolnjujejo pogoje za izpustitev, ki jih je določil premier Ehud Olmert. Večina zapornikov je iz vrst gibanja Fatah, nobeden pa ni zaprt zaradi umora kakega Izraelca.

V izraelskih zaporih je skupno še približno 9.000 Palestincev, palestinska stran pa zahteva, da jih Izrael izpusti okoli 2.000.

Olmert: zavez se bomo držali
"S časovnim načrtom smo se zavezali, da na Zahodnem bregu ne bomo gradili novih naselbin, in jih tudi ne bomo več gradili. Zavezali smo se, da ne bomo razlaščali zemlje, in je tudi ne bomo. Zavezali smo se, da bomo odstranili nezakonite naselbine, in jih bomo odstranili", je dejal Olmert. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejna je poudaril, da bi moral Izrael tudi preprečiti naravno širjenje obstoječih naselbin.

Abas in Olmert sta se danes zadnjič srečala pred decembro konferenco v ZDA, toda brez bistvenega napredka. "Strani sta dosegli določen napredek pri nekaterih vprašanjih skupne izjave, nekatera pa še naprej ostajajo odprta," je po dve uri in pol trajajočih sporočil visoki izraelski predstavnik.

K. T.