Izraelski premier je zatrdil, da še ni slišal za skrivne sestanke med izraelsko in sirsko stranjo. Foto: EPA
Izraelski premier je zatrdil, da še ni slišal za skrivne sestanke med izraelsko in sirsko stranjo. Foto: EPA

Novico je objavil izraelski dnevnik Haarec, ki je poročal, da naj bi se predstavniki obeh držav med septembrom 2004 in julijem lani večkrat neuradno sešli v Evropi in dosegli okvirni dogovor, ki med drugim predvideva umik Izraela z Golanske planote, obdržali pa naj bi nadzor nad reko Jordan in Galilejskim jezerom.

Izraelska stran je omenjene sestanke že zanikala, Miri Eisin, tiskovna predstavnica premierja Ehuda Olmerta pa je povedala, da vlada o takih pogovorih ni vedela ničesar. "Niti premier Olmert niti njegov kabinet nista bila seznanjena s temi tajnimi stiki s Sirci in njihovimi dogovori," je povedala Eisinova.

Tudi sirska stran je pogovore zanikala. Na ministrstvu za zunanje zadeve v Damasku so dejali, da "ni bilo nobenih pogajanj in da je poročilo Haareca popolnoma lažno".

Srečanja naj bi se končala lani poleti
Dnevnik Haarec je poročal, da naj bi bilo zadnje srečanje med obema stranema med lansko poletno vojno med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah. Srečanja naj bi se končala zaradi zahtev Sirije, ki je hotela pogovore dvigniti na državno raven, čemur pa je Izrael nasprotoval.