Enega izmed napadalcev je policija aretirala, drugega pa ranila. Foto: Reuters
Enega izmed napadalcev je policija aretirala, drugega pa ranila. Foto: Reuters
Izrael Palestincem ne dovoli vstop v državo

Policija je potrdila, da so vse štiri smrtne žrtve - dva moška in dve ženski - Izraelci.

Izrael je zato v odziv na napad Palestincem zamrznil dovoljenja za vstop na izraelsko ozemlje v času ramazana. Po navedbah pristojnih izraelskih oblasti bo ukrep prizadel okoli 83.000 Palestincev, ki tako ne bodo mogli obiskovati sorodnikov in svetih krajev med muslimanskim postnim mesecem. Zamrznili so tudi že izdana dovoljenja za obisk Tempeljskega griča v Jeruzalemu. V Tel Avivu so po napadu okrepili varnostne ukrepe, še posebej v okolici šol in vrtcev je danes več policistov kot običajno, poročajo izraelski mediji.

Napadalca bratranca
Napad se je zgodil na priljubljeni tržnici Saron blizu izraelskega obrambnega ministrstva in generalštaba izraelske vojske. Na posnetku nadzorne kamere, ki kroži po spletu, je videti moška, oblečena v črne obleke s kravato, ki sta mirno vstopila v kavarno, izvlekla orožje ter začela streljati na ljudi na terasi. Enega od napadalcev je policija aretirala, drugega pa ranila. Izraelske oblasti so sporočile, da sta napadalca bratranca, stara 22 in 21 let, iz mesta Jata blizu Hebrona na Zahodnem bregu. Izraelska vojska je mesto Jata zaprla in preverja avtomobile, ki vstopajo in izstopajo iz mesta.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo zvečer obiskal kraj napada, ki ga je označil za "hladnokrven teroristični umor". Teroristični napad so obsodile tudi ZDA in ZN. Netanjahu je napovedal okrepljene akcije policije, vojske in pripadnikov drugih varnostnih sil za prijetje morebitnih sodelavcev napadalcev, pa tudi preprečitev novih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas: Napadalca sta člana gibanja
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a ga je kot odgovor na izraelske zločine na Zahodnem bregu in v Gazi pozdravil predstavnik palestinskega islamističnega gibanja Hamas Muhšir Al Masri. V elektronskem sporočilu pa je Hamas potrdil, da sta napadalca člana gibanja. Navedli so še, da gre za nečaka dveh članov Hamasa, ki sta zaprta v izraelskih zaporih.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je Hamas napovedal nove napade v času ramazana, ki se je začel v nedeljo zvečer in bo trajal do 5. julija. Palestinska Ljudska fronta za osvoboditev Palestine pa je v elektronskem sporočilu zapisala, da sta napadalca heroja in da gre za novo metodo v palestinskem boju.

V palestinskih napadih na Izraelce, ki so se okrepili od oktobra lani, je bilo ubitih najmanj 207 Palestincev, 28 Izraelcev, dva Američana, Eritrejec in Sudanec.

Izrael Palestincem ne dovoli vstop v državo