Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi silovitega udrihanja izraelskih policistov po pogrebcih je v nekem trenutku krsta z ubito novinarko celo padla na tla.

Ob pogrebni slovesnosti v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu se je zbralo na tisoče Palestincev, preden so krsto s Širin Abu Akleh položili k večnemu počitku na pokopališču na gori Sion, kjer sta že pokopana njena oče in mama.

Sorodna novica Izraelske sile na okupiranem Zahodnem bregu ubile novinarko Al Džazire

Posmrtne ostanke dolgoletne novinarke Al Džazire so pogrebci prepeljali iz Jenina, kjer so jo v sredo v glavo ustrelile izraelske sile - čeprav je nosila čelado in neprebojni jopič z napisom "Press".

Abu Akleh je v Jeninu, mestu na okupiranem Zahodnem bregu, poročala o raciji izraelske vojske.

Izraelska stran je sprva za smrt Abu Akleh okrivila Palestince, nato pa dan pozneje izvedla racijo na domu žalujočih svojcev novinarke.

Izraelska policija blokirala ulice

Kot poroča CNN, se je izraelska policija postrojila pred bolnišnico, kjer so pred pogrebom ležali posmrtni ostanki novinarke, okoli bolnišnice in na ulici, ki vodi od nje, pa so postavili policijske barikade.

Uradna razlaga izraelske policije je, da so bile ulice, po katerih je potekal sprevod, zaprte, saj je Izrael okrepil varnost, da bi zagotovil miren potek pogreba, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske policije.

Abas bo pravico iskal na ICC-ju

Širin Abu Akleh je veljala za enega najuglednejših glasov palestinskih medijev. Foto: Reuters
Širin Abu Akleh je veljala za enega najuglednejših glasov palestinskih medijev. Foto: Reuters

Pogrebci so skušali odnesti krsto z Abu Akleh peš iz bolnišnice do katedrale, kjer je potekala slovesnost, a so naleteli na tako močen odpor izraelske policije, ki je uporabila tudi solzivec in svetlobne granate, da so se bili primorani vrniti v bolnišnico in za premik krste uporabiti pogrebno vozilo.

Izraelska policija je medtem sporočila, da so policiste na kraju dogodka med drugim obmetavali s kamenjem, zaradi česar so bili ti prisiljeni uporabiti prisilna sredstva.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da bo pravico za smrt Abu Akleh iskal na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC).

Širin Abu Akleh, ki je veljala za enega najbolj prepoznanih obrazov palestinskih medijev, se je Al Džaziri pridružila leta 1997 in je bila ikona tako za Palestino kot za širši arabski svet, navaja Al Džazira.