Foto:
Foto:
Palestinci so se zbrali ob ostankih vozila, v katerem je bil napaden Al Rantisi.
Palestinci v Gazi nasprotujejo ameriški podpori izraelskega enostranskega načrta razmejitve.

Do napada na njegov avtomobil je prišlo v mestu Gaza. V kritičnem stanju so ga prepeljali v bolnišnico v Gazi, kjer je zaradi rane na glavi umrl. V napadu sta umrla še dva Rantisijeva telesna stražarja.

Rantisi je bil eden od soustanoviteljev palestinskega islamskega gibanja Hamas, po uboju duhovnega voditelja šejka Ahmeda Jasina pred mesecem dni pa je postal eden od dveh vodij Hamasa. Že junija lani je Izrael skušal na podoben način ubiti Rantisija, vendar je preživel. Tedaj je bil ranjen njegov sin. Za razliko od drugih, ki so na izraelskem seznamu skrajnežev, se Rantisi ni hotel skrivati. Čeprav je skušal biti eden od političnih vodij Hamasa, pa Izrael ni delal razlik.

Hamas napovedal maščevanje
Takoj po dogodku se je na ulice Gaze zgrnilo več tisoč Palenstincev, ki zahtevajo maščevanje. Maščevanje in nadaljevanje boja pa je napovedal tudi Hamas. Visoki predstavnik Hamasa je napovedal, da uboj Rantisija ne pomeni oslabitve Hamasa. "To dejanje gibanja ne bo odvrnilo od uničenja judovske države", je dodal. Palestinski premier Ahmed Kurej je povedal, da je napad posledica nedavne ameriške podpore Šaronovemu načrtu.

Izraelska vlada zadovoljna
Izraelska vlada ob uboju Rantisija ni skrivala zadovoljstva. Minister brez listnice Uzi Landau je pozdravil izraelsko akcijo in dodal, da bo Izrael nadaljeval politiko eliminacije teroristov. Palestinski premier Ahmed Kurej je povedal, da je napad posledica nedavne ameriške podpore Šaronovemu načrtu.

Samomorilski napad v Gazi
Na izraelski obmejni točki Erez v Gazi se je pred tem razstrelil samomorilski napadalec in ranil štiri izraelske varnostnike. Napadalec je pripadal skrajni skupini Brigade mučenikov Al Akse, ki je del gibanja Fatah palestinskega predsednika Jaserja Arafata.

Izrael išče mednarodno podporo
Izrael skuša medtem v ZN-u dobiti mednarodno podporo za načrt enostranske ločitve od Palestincev, ki so ga že podprle ZDA. Z načrtom so seznanili generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana. Šaronov načrt naj ne bi bil rešitev konflikta, ampak le ukrep, ki bi spodbudil nadaljevanje časovnega načrta.

Britanski premier Tony Blair, ki je ameriško podporo enostranskemu izraelskemu načrtu pozdravil, pa je dejal, da ne razume tistih, ki trdijo, da Šaronov načrt razveljavlja časovni načrt. Ta bo oživil in okrepil mirovni proces v okviru časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu. Šaronovi predlogi ne bodo razveljavili mirovnega načrta t. i. bližnjevzhodne četverice, je zatrdil britanski premier.

Od odločitve ZDA o podpori enostranskim ukrepom Izraela se je danes distancirala Kitajska. Zunanji ministri EU-ja pa so oblikovali skupno izjavo, v kateri pozdravljajo napovedani izraelski umik iz Gaze, ki bi lahko bil pomemben del časovnega načrta četverice. Hkrati pa zavračajo kakršne koli enostranske rešitve pri urejanju bližnjevzhodnega spora.