Japonska vlada je uvedla posebne programe za zdravljenje odvisnosti od spleta, da bi najstniki na njem preživeli manj časa. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Japonska vlada je uvedla posebne programe za zdravljenje odvisnosti od spleta, da bi najstniki na njem preživeli manj časa. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Na spletu sem po deset ur na dan, kar je o. k." in "s tem ni nič narobe, saj tako živimo", sta izjavi mladeničev na ulicah Tokia, ki se jima čezmerna uporaba spleta ne zdi v nobenem pogledu sporna.

Ravno zato za ljubitelje spleta v Tokiu obstajajo tudi t. i. medmrežni cafeji, v katerih je uporabnik lahko tudi po več dni. Majhne kabine, ki imajo le vrata z osvetljeno številko, v notranjosti pa računalnik z dvema zaslonoma, namizno svetilko in mehko ležišče, so sicer podnevi prazne. "Ponoči pa prostor oživi," je dejala upravnica lokala novinarju Al Džazire Robu McBridu.

Ko so obiskovalci po celonočnem deskanju po spletu utrujeni, se lahko le namestijo v hotelu, nadstropje niže, ki ponuja samostojna ležišča v kapsulah. "Kraja zločina" jim tako sploh ni treba zapustiti.

Izostanek od pouka, nespečnost
"Nespečnost je najbolj očiten simptom odvisnosti od spleta," meni terapevt Nomura Kazutaka, ki ima zasebno ordinacijo za zdravljenje zasvojenih od spleta v Jokohami. "V najhujših primerih začnejo najstniki izostajati od pouka in šole ne končajo. Takšni otroci imajo tudi druge težave, med drugim nespečnost," je dejal.

Odvisnost je treba prepoznati
"Del težave pri odvisnosti je najpogosteje ta, da zanikamo odvisnost. A japonska vlada meni, da je v državi zasvojenih več kot pol milijona najstnikov, ki potrebujejo pomoč. V skrajnih primerih je edina rešitev digitalni detoks," pojasni novinar Al Džazire Rob McBride. In kako ironično, podjetja, ki se ukvarjajo s spletnim očiščenjem, svoje storitve oglašujejo ravno na spletu.

Zdravljenje od spletne odvisnosti seveda poteka brez tehnoloških naprav, kar je za marsikoga velika skušnjava. Urednik spletne revije Joneda Tomohiko, ki je ozdravljeni spletni zasvojenec, je bil na spletu tudi po 15 ur na dan. "Če si ob koncu tedna, ko bi moral počivati, priklopljen na splet, to ni počivanje. Treba se je preprosto odklopiti in začeti uporabljati svojo domišljijo in se soočiti s komunikacijo iz oči v oči," je dejal Joneda.