V Kumagaji blizu Tokia so namerili za Japonsko rekordnih 41 stopinj Celzija. Foto: Reuters
V Kumagaji blizu Tokia so namerili za Japonsko rekordnih 41 stopinj Celzija. Foto: Reuters

Velika vročina, ki povprečno v tem letnem času presega za približno 12 stopinj, je zajela tri od štirih največjih japonskih otokov Honšu, Šikoku in Kjušu. Izognil se ji je le najsevernejši otok Hokaido. Oblasti zato pozivajo ljudi, naj pijejo veliko vode, se izogibajo neposredni sončni svetlobi in uporabljajo klimatske naprave.

Smrti zaradi velike vročine verjetno nekaj sto
Analitik Joel N. Myers je ocenil, da je smrtnih žrtev zaradi z veliko vročino povezanih vzrokov verjetno več sto, čeprav so uradni podatki za zdaj pri nekaj deset. "Starejšim ljudem, ljudem s kroničnimi boleznimi, astmatikom in srčnim bolnikom se bo zdravje zaradi vročine zelo verjetno poslabšalo. Zgodovinski podatki kažejo, da se bo število prometnih nesreč povečalo zaradi slabše koncentracije, slabšega spanca in nasploh slabšega počutja," je za CNN pojasnil Myers.

Po poplavah še vročina
Japonsko je vročinski val prizadel tako rekoč takoj po deževju in hudih poplavah, ki so zahtevale približno 200 življenj. "Še nikoli nisem doživela tako vročega poletja. In to julija, kaj bo šele avgusta?" je dejala Tomoko Takemoto, uradnica iz Tokia. "Komaj vzdržim, bojim se, da bom omedlel," pa je povedal uslužbenec v informacijskotehnološkem podjetju Acuhiko Takahaši.

Velika vročina vzbuja skrbi tudi zato, ker bo glavno mesto Japonske Tokio med 24. julijem in 9. avgustom 2020 gostilo poletne olimpijske igre.