Nasilje nad ženskami in posilstva so v JAR-u še vedno pereč problem. Foto: EPA
Nasilje nad ženskami in posilstva so v JAR-u še vedno pereč problem. Foto: EPA

Minister Aaron Motsoaledi je dodal, da je med osnovnošolskimi fanti takih štiri odstotke. "Po teh podatkih je jasno, da se dekleta z virusom ne okužijo od sovrstnikov, ampak imajo z njimi spolne odnose starejši moški. Tako ne moremo več živeti."

Še en podatek: leta 2011 je v Južnoafriški republiki zanosilo kar 94.000 deklet, ki še obiskujejo osnovno šolo. Nekatere so imele tudi komaj deset let.

Virus HIV izredno razširjen
Minister je zato pozval k izkoreninjenju pojava, da se dekleta spentljajo z veliko starejšimi moškimi (t. i. "sugar daddies"), ki jim obljubljajo, da jih bodo preživljali in jim priskrbeli lagodno življenje. V osnovnih šolah pa so tudi sprožili akcijo, s katero učencem ponujajo brezplačna testiranja in pozivajo k razdeljevanju kondomov.

Znano je, da ima JAR eno najvišjih stopenj okuženosti z virusom HIV na svetu, čeprav je po drugi strani razveseljivo dejstvo, da smrtnost zaradi tega virusa v zadnjem času močno upada. Pa vendar: uradne številke kažejo, da v državi s populacijo 50 milijonov z virusom HIV živi kar šest milijonov ljudi.