Fotografija domnevnega snovalca napadov v Parizu  Abdelhamida Abaaouda. Foto: Reuters
Fotografija domnevnega snovalca napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda. Foto: Reuters

Se bodo s terorističnimi grožnjami in vojno proti terorizmu zamajale evropske vrednote enakosti, svobode, bratstva? Koliko medkulturnih vezi bo ogrozil islamski ekstremizem? Se bomo morali navaditi na življenje s strahom in jezo ter sprijazniti, da je brezpogojna varnost le privid? Podrobna analiza v studiu Tarče z dr. Andrejem Capudrom, dr. Iztokom Podbregarjem, dr. Marino Lukšič Hacin, Aleksandrom Zadelom. Tarča, četrtek ob 20. uri na TV SLO 1.

Kdo je bil glavni snovalec napadov?

Pariška policija je danes v predmestju Saint-Denis izvedla novo akcijo, v kateri je ubila dva, aretirala pa osem ljudi (sedem moških in žensko) - treh med njimi še vedno ni identificirala. Policija je izvedla akcijo, saj naj bi bil 28-letni snovalec petkovih terorističnih napadov Abdelhamid Abaaoud še vedno v Parizu. Njegova usoda za zdaj sicer še ni znana, pariški tožilec Francois Mollin je dejal le to, da ga ni med osmimi aretiranimi in da "policija v tem trenutku še ni identificirala dveh mrtvih". Kako brutalna je bila današnja akcija, poroča tudi podatek, da so v obračunu policisti in teroristi izstrelili okoli 5.000 nabojev, v akciji je sodelovalo več kot sto policistov. "Dva človeka sta mrtva, a bo za dodatne informacije trajalo nekaj časa, zgradbo je treba sanirati, saj ji grozi, da se bo zrušila," je dejal Mollin.

Kdo je Abdelhamid Abaaoud?
Glavni osumljenec napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud, ki je maroškega rodu in za katerega se še vedno ne ve, ali je na begu ali pa ga je policija aretirala, je najbolj znan med 350 belgijskimi borci, ki se bojujejo z Islamsko državo v Siriji. Abu Omar Al Baljiki, kar je Abdulhamidovo novo ime, naj bi bil eden izmed najdejavnejših operativcev IS-ja v Evropi. Čeprav je bil v Belgiji zaradi organiziranja terorizma obsojen na 20 let zaporne kazni, ga belgijski policiji januarja letos, ko so po napadu na satirični časopis Charlie Hebdo izvedli obsežno akcijo, s katero so poskušali razbiti belgijsko teroristično celico, ni uspelo ujeti.

"Nenadoma sem po vseh medijih videl svojo fotografijo, vendar pa so bili alhamdulilah (zahvaljujoč Bogu) kufar (neverniki) zavedeni od Alaha ... Ustavil me je celo policist, ki me je celo pregledal tako, da me je primerjal s fotografijo, vendar pa me je izpustil, saj ni videl podobnosti. To ni nič drugega kot darilo Alaha," je dejal za angleško spetno stran IS-ja 28-letnik, ki je kot dvanajstletni fant dobil celo štipendijo za elitno katoliško šolo, zaradi česar je moral zapustiti svojo družino v Molenbeeku, kjer so imeli trgovino.

Njegov brat najmlajši borec IS-ja iz Evrope
Pozneje se je vrnil in v trgovini delal z očetom Omarjem, nato pa je leta 2013 nenadoma izginil in naslednja sled za njim se je pojavila v Siriji. Abaaoud je znan po tem, da je v Evropi novačil borce za IS v Siriji. Njegov oče ga je obtožil, da naj bi celo ugrabil svojega mlajšega brata, ki je pri 13 letih postal najmlajši znani zahodni borec v Siriji. Francoski varnostni organi sicer sumijo, da je pred petkovimi napadi sodeloval tudi pri poskusih napadov na cerkev v pariškem predmestju aprila in avgusta na hitrem vlaku med Amsterdamom in Parizom.

V predmestju Saint-Denis stoji tudi stadion Stade de France, eno izmed prizorišč petkovih napadov, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, vse so že identificirali. Že zjutraj so zaprli številne ceste, ustavili ves javni promet, šole pa so ostale zaprte. Ljudem je policija svetovala, naj ostanejo doma in naj se ne zadržujejo ob oknih. Saint-Denis je večkulturno, večversko in večetnično predmestje Pariza, v katerem živijo Afričani, Indijci, Kitajci, Turki in drugi. Večina ima t. i. status 'sans-papiers', kar pomeni, da nimajo urejenega legalnega statusa in dokumentov, s katerim bi si lahko našli delo.

Francija v vojni z IS-jem
Francoski predsednik Francois Hollande, ki je govoril na srečanju vseh francoskih županov, je znova potrdil, da je Francija v vojni z Islamsko državo. "Ne Francija, vojno je napovedala ta teroristična organizacija," je povedal Hollande in dodal: "Islamska država ima orožje, finančna sredstva, nafto, zaseda območje, ima sodelavce v Evropi in v naši državi ter je pri nas že ubijala." Tudi Hollande se je policistom zahvalil za njihovo delo, ki so ga opravili v jutranji akciji. "Francija je ponosna, da ima tako kakovostne sile," je dejal.

Se bodo s terorističnimi grožnjami in vojno proti terorizmu zamajale evropske vrednote enakosti, svobode, bratstva? Koliko medkulturnih vezi bo ogrozil islamski ekstremizem? Se bomo morali navaditi na življenje s strahom in jezo ter sprijazniti, da je brezpogojna varnost le privid? Podrobna analiza v studiu Tarče z dr. Andrejem Capudrom, dr. Iztokom Podbregarjem, dr. Marino Lukšič Hacin, Aleksandrom Zadelom. Tarča, četrtek ob 20. uri na TV SLO 1.

Kdo je bil glavni snovalec napadov?