Kralj Abdulah II. (desno) in princ Hamza na pogrebu palestinskega voditelja Jaserja Arafata leta 2004. Foto: EPA
Kralj Abdulah II. (desno) in princ Hamza na pogrebu palestinskega voditelja Jaserja Arafata leta 2004. Foto: EPA

Jordanske oblasti so Hamzo obtožile, da je sodeloval v zaroti za destabilizacijo države. Aretirali so najmanj 16 ljudi, princu pa odredili hišni pripor. Princ Hamza je bil do leta 2004 tudi prestolonaslednik.

Kralj Abdulah II. je sporočil, da je Hamza, ki je po mediaciji podpisal pismo zvestobe kralju, na varnem v svoji palači in pod njegovo zaščito.

"Zagotavljam vam, da je bil upor zatrt v kali," je zapisal Abdulah II. v pisnem sporočilu, ki so ga v njegovem imenu prebrali na državni televiziji. "Izzivi teh zadnjih dni niso bili najnevarnejši za stabilnost države, so bili pa najbolj boleči zame," je še sporočil jordanski kralj.

Jordanske oblasti so medijem tudi prepovedale vsakršno poročanje o domnevni zaroti, navaja Deutsche Welle. Prepovedane so tudi tovrstne objave na družbenih omrežjih.

Biden izrazil podporo kralju

Sorodna novica Nesojeni prestolonaslednik Hamzah v "hišnem priporu"

Abdulah II. je medtem po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden izkoristil pogovor, da je izrazil močno podporo Jordaniji in poudaril pomen kralja Abdulaha II. za ZDA in regijo.

"Razpravljala sta o močnih dvostranskih vezeh med Jordanijo in ZDA, pomembni vlogi Jordanije v regiji in okrepitvi dvostranskega sodelovanja pri političnih, gospodarskih in varnostnih vprašanjih," so dodali v sporočilu za javnost.

Hamza večkrat kritično nastopal proti jordanskemu vrhu

41-letni Hamza je najstarejši sin pokojnega kralja Huseina iz zakona s četrto ženo, kraljico Nur, ki je bila rojena v ZDA.

Po smrti Huseina je prestol zasedel njegov danes 59-letni sin Abdulah II., prvorojenec iz zakona z drugo ženo, kraljico Muno, rojeno v Združenem kraljestvu.

Abdulah II. je svojega polbrata Hamzo v skladu z željami umrlega kralja imenoval za prestolonaslednika. Po nekaj letih pa mu je odvzel ta naziv in ga pozneje podelil svojemu najstarejšemu sinu.

Hamza je jordanskemu vrhu večkrat očital korupcijo, nepotizem in avtoritativno vladavino. Opozoril je, da nihče ne sme javno povedati svojega mnenja, ne da bi ga nadlegovali ali celo aretirali. Hamza je priljubljen predvsem med revnejšim prebivalstvom in nastopa precej populistično, v zadnjem času pa je okrepil svoje javne nastope in tudi kritike na račun kralja ter njegove vlade.