Heglig pripada Sudanu, a Južni Sudan trdi, da ga Kartum uporablja kot izhodišče za napade na njihovo ozemlje. Foto: EPA
Heglig pripada Sudanu, a Južni Sudan trdi, da ga Kartum uporablja kot izhodišče za napade na njihovo ozemlje. Foto: EPA

Južnosudanska vojska je v torek zasedla Heglig, ki leži v Sudanu. V Jubi so pojasnili, da so s tem skušali preprečiti nove napade, ki jih je iz tega mesta izvajala sudanska vojska.

Zasedba je sprožila jezo mednarodne skupnosti, ki je od Južnega Sudana zahtevala umik vojske, Kartum pa je zagrozil z ofenzivo in zahteval vrnitev Hegliga nazaj v njegove roke.

Sudanska vojska je v petek zvečer sporočila, da njene sile napredujejo proti Hegligu, kjer Sudan načrpa skoraj polovico svoje nafte in je zato ključnega pomena za sudansko gospodarstvo.

"Poskušali so napasti naše položaje okoli 65 kilometrov severno od Hegliga, a smo jih zaustavili," je sporočil južnosudanski minister za informiranje Barnaba Marial Benjamin in v isti sapi zatrdil, da je Heglig še vedno po njihovim nadzorom.

V soboto je Sudan odgovoril z zračnim napadom na mesto Bentiu v Južnem Sudanu. Umrlo je pet ljudi, šest je bilo ranjenih. Sudansko letalo je na Bentiu, ki leži ob meji med državama, odvrglo tri bombe.

Kljub bombardiranju letalu ni uspelo uničiti mostu, ki Bentiu povezuje s cesto, ki vodi proti meji. Sudan je mesto iz zraka napadel že drugič v zadnjih treh dneh.

Spopadi ta teden so najhujši izbruh nasilja, potem ko je Južni Sudan julija lani razglasil neodvisnost po uspešno izvedenem referendumu o odcepitvi od severnega dela nekoč skupne države, ki je po odhodu južnega dela ostal brez naftnih polj in s tem pomembnega vira zaslužka.