Foto:
Foto:
Ruski vojaki v Čečeniji

Kadirov je povedal, da bo njegova prva naloga izboljšanje varnosti v tej nemirni kavkaški republiki in ustavitev teroristov. Nujno je oživiti gospodarstvo, se lotiti vprašanja razseljenih in se boriti proti kriminalu, je še dodal.

Kadirov je tudi napovedal vzpostavitev preiskovalne komisije, ki bo preučila nasilne dogodke v Čečeniji v zadnjih 12 letih. "Začeli bomo preiskavo nasilnega prevzema oblasti in strmoglavljenja Čečensko-inguške avtonomne republike leta 1991, preiskavo kriminalnih dejanj v obdobju Džoharja Dudajeva in Zelimkana Jandarbijeva, pa tudi preiskavo primerov izginulih oseb v sedanjem obdobju," je še napovedal novo izvoljeni čečenski predsednik.

Uradna razglasitev 10.oktobra
Kadirov je po dobri polovici preštetih glasov dobil 80-odstotno podporo, medtem ko ostali kandidati niso presegli 6 odstotkov podpore volivcev. Uradna razglasitev izidov bo v sredo, 8. oktobra. Izbran kandidat pa naj bi prisegel 10 dni po tem, ko bo volilna komisija uradno razglasila izide volitev.

Uporniki volitev ne priznavajo
Kadirov, ki je bil včasih na strani separatističnih upornikov in je kasneje prestopil na prorusko stran, je bil prvi favorit za zmago že od začetka volilne kampanje. V Moskvi pričakujejo, da so volitve velik korak k stabilizaciji razmer v Čečeniji. Uporniki pa so sporočili, da volitev ne priznavajo, in so zatrdili, da bodo nadaljevali boj za neodvisnost.

Putin pozdravil izid volitev
Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da visoka stopnja udeležbe na nedeljskih predsedniških volitvah v Čečeniji kaže na željo Čečenov po boljšem življenju. 83,6-odstotna volivlna udležeba, za Putina predstavlja sporočilo, da ljudje pričakujejo izboljšanje svojega življenja in pozitivne spremembe življenja v republiki.

Volitve v čečeniji enostranske
V Čečeniji je bilo že med predvolilno kampanjo moč ugotoviti odsotnost resničnega pluralizma in izbire kandidatov kot tudi odsotnost pluralizma v medijih. Tako je potek volitev v Čečeniji komentiral predsednik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) nizozemski zunanji minister Jaap De Hoop Scheffer. Predstavniki Ovseja so se skupaj s predstavniki Sveta Evrope septembra navsezadnje odločili, da na volitve v Čečenijo ne bodo poslali svojih opazovalcev. Ovse je Čečenijo zapustil lani decembra, potem pa so jim vrnitev preprečile ruske oblasti, ki so menile, da Ovse sodeluje s čečenskimi uporniki.